Как милионерски син се вкара в "Умирай трудно"

Версията, че Стайко Стайков е отвлечен, изтезаван и захвърлен гол и бос, е съшита с бели конци, убедени са полицаите

Как милионерски син се вкара в "Умирай трудно" | StandartNews.com

Обвинение за пране на пари, изчезване при опита за арест и доброволно предаване. Този филм Стайко Стайков вече го е играл преди 6 години.

Тогава синът на алкохолния бос Миню Стайков беше главен герой в операцията "Захарно петле", където беше обвиняем като тартор на организирана престъпна група за източване на ДДС чрез внос на захарни изделия, ощетила хазната с 2,5 млн. Сагата приключи благополучно за Стайко. Делото беше прекратено поради липса на доказателства.

------

Сега обаче хепиендът е под въпрос. Баща и син Стайкови са обвинени за производството на нелегални цигари, пране на пари, както и за данъчни престъпления.

Твърди се, че супер модерната нелегална фабрика за цигари, открита в бивша мандра край Карнобат, силно е подразнила западни партньори на родните служби. И алкохолният бос, известен на млади години като Миню Апаша, този път няма да мине метър. Както и 29-годишният му наследник, който беше в нелегалност от пет месеца.

Появата му пък стана като в холивудски екшън, режисиран поне от Тарантино

"Милионерският син е отвлечен и зверски изтезаван. захвърлен е гол и бос в безсъзнание. Има опасна за живота рана, а по ръцете му има следи от инжекции, които похитителите са му били".

Така звучаха първите новини за Стайков след съобщението, че той е приет в понеделник сутринта в "Пирогов" с разцепена глава и синини по цялото тяло.

Макар и в толкова тежко състояние младият мъж успял да разкаже на лекарите, че маскирани като полицаи похитители са го нападнали по време на сутрешния му крос и са го отвели в плен.

Историята, която би изпълнила със съчувствие всеки нормален човек, обаче започна да се пропуква.

Оказа се, че Стайков се е прибрал с такси в къщата си в столичния квартал Бояна в неделя вечер, където е повикан лекар, който е зашил раната на главата му. Проговори и шофьорът на таксито, който закарал младия богаташ до шикозния имот, който всъщност вече е под запор, заедно със сметките на фамилия Стайкови.

Според таксиджията клиентът, който се качил на булевард „Черни връх” в района на мол "Парадайз", съвсем не бил гол и бос, а добре облечен. Държал се напълно адекватно и с нищо не показал, че е преживял кошмарно отвличане

Охранителят, който излязъл да плати сметката за таксито, също не изглеждал изненадан от появата на Стайков.

Оттам нататък мистерията става още по-голяма.

Сигналът до телефон 112 за мъж в много тежко състояние е подаден едва в 9,15 часа следващата сутрин.

Важната подробност е, че 15 минути по-рано адвокатът на Стайков Любомир Таков внася от негово име в спецпрокуратурата заявление, че Стайков е готов веднага да се предаде и да окаже пълно съдействие на разследването.

В него също се твърди, че Стайко разбрал едва на 27 януари, че е издирван.

Другият съществен детайл е, че когато той е приет в спешната болница, в МВР е подаден сигнал, че е бил похитен.

Ако се приеме на доверие версията на сина на Миню Стайков, излиза, че единствено неочакваното похищение е попречило на издирвания с червена бюлетина от Интерпол съвестен обвиняем да се предаде веднага.

Но понеже родните полицаи не са съвсем като колегите си във вицовете, те имат сериозни съмнение в разказа на Стайков младши и адвоката му.

"Всичко изглежда съшито с бели конци и това неизбежно ще се докаже", твърдят участниците в разследването.

На същото мнение е и живата легенда сред родните криминалисти Ботьо Ботев.

"Логически като се съпоставят нещата, това прилича на банално скалъпена история Несериозно представяне на някои фактологии", заяви Ботев пред БНТ".

"Да вземем момента, че той е отвлечен. Кога? Кой знае? Ако подобно нещо е станало, дали нямаше да се повдигне въпросът? Тук имаме една недостатъчно обмислена хипотеза, която почива на едни неверни неща", обобщи Ботев.

"Няма данни,които да потвърждават версията на Стайко Стайков, че е бил отвлечен", лаконично коментира и вътрешният министър Младен Маринов.

Междувременно се случи и странния инцидент в МВР болница, където беше настанен Стайков. Група внушителни гардове се опитаха като във филма за Кръстника лично да поемат охраната на младия милионер. Съответно юнаците бяха натирени, а адвокатът Любомир Таков трогателно обясни, че след като е бил похитен от мними полицаи, довереникът му изпада в паника при вида на униформени служители на реда.

Другата теза, която защитникът на Стайков разви, гласи, че заради раните и преживения кошмар той не е в състояние да бъде разпитван и изобщо да участва пълноценно в съдебния процес.

В крайна сметка Стайко  беше освободен заради тежко заболяване, което Специализираният съд прие, че не му позволява да остане в килията. Решението беше взето без да се изчака петорната съдебно-медицинска експертиза и ядрено-магнитен резонанс, както настояваше прокурорът Ангел Кънев. Така Стайко в момента е под домашен арест в къщата си в Бояна.

Остава да се изясни къде е бил през последните пет месеца младият бохем, който е сред видните персони на родния хайлайф. Вече се появи екзотична версия, че Стайко е бил с приятелска компания в Тайланд, където е посрещнал Нова година. Последно пък се крил при приятел в Гърция.

При изчезването му за два месеца през декември 2013 г., когато беше издирван заради аферата "Захарно петле", догадките бяха, че Стайко е в Лондон с вече бившата му съпруга Александра, дъщеря на Ветко и Маринела Арабаджиеви (в момента също обявени за издирване) или някъде в топлите страни.

 

 

В момента в ареста са Миню Стайков, синът на кмета на Карнобат Иван Димитров, както и шуреят на Стайков Белун Хазърбасанов, който е и негов съдружник. Освен разследването за производството на нелегални цигари прокуратурата ги обвинява и в пране на пари, както и за данъчни престъпления.

В хода на делото стана ясно, че Стайков и компания са разследвани и за злоупотреба с евросредства в размер на 7 млн. лв.

С други думи за видния бохем Стайко се очертават тежки дни. Освен с рейдовете по нощните клубове, той ще трябва да забрави и бясното шофиране с любимите му лимузини.

Преди три години Стайко разби поръчково Ламборгини за 300 000 евро в мантинелата на магистрала "Тракия". Това не го трогна особено, защото автопаркът му включва също "Бентли", поршета и мерцедеси.

Сладкият живот поне за известно време ще бъде спомен.

Захарното петле може да падне в кафеза, макар и с 6 години закъснение.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай