Изкуството да вариш бира

20 ентусиасти направиха асоциация, с която ще издигат културата на пиене

Изкуството да вариш бира | StandartNews.com

Феновете на бирата у нас имат нова страст - домашно приготвена, без консерванти и изкуственяци, известна по света като крафт.

Единственият недостатък е, че пивото трябва да се чака от 6 до 8 седмици, след като се приготви. След като се свикне с тази нагласа, предстои следваща важна стъпка - снабдяване с оборудването. Ако вече е налице, остава най-тежкият избор - между видовете бира, възможни за домашни условия. Това всъщност е голям проблем, защото спектърът е огромен.

Ентусиастите у нас, които правят всичко това у дома си, са около 100 души, според данните на тяхната асоциация, която съществува от март тази година. "Събрахме се двадесетина души с успешен опит за варене вкъщи. Искаме да издигаме нивото на култура на пиене на бира у нас", разказва шефът Темелко Пампов. Членският внос е символичен - 50 лева за година. Бироманиаците са от Пазарджик, Пловдив, Велико Търново, Димитровград и София.

"За да станеш член, се изисква само желание за домашно варене и, разбира се, спазване на устава", обяснява Темелко.

Домашното пивоварство има хилядолетни традиции. До XVI-XVII век почти цялата бира се е приготвяла под частни покриви. Днес с развитието на технологиите е още по-лесно. Хората вече могат да разполагат готови комплекти, чиято цена започва от около 90 лева. В него има всичко необходимо - 30-литров съд, в който ферментира бирата, аеротап, лъжица за разбъркване, епруветка за измерване на плътността, стерилизиращ препарат, хидрометър, кранче и маркуч за пълнене на бутилките, затварачка и капачки за бутилки.

"Домашната бира е многократно по-хубава, отколкото онази в магазина", категоричен е председателят. Признава, че у нас има прекрасни условия за производство на висококачествено промишлено пиво. Има няколко малцераи (фабрики за малц), които поддържат стандарт. "Оттам насетне всичко зависи от човешкия фактор. Някои се стремят към максимална печалба и заместват част от малца, използват царевичен грис и хмелов концентрат вместо истински хмел", обяснява Темелко. Все пак той се въздържа да гласува с две ръце за закона за чистота на пивото, какъвто има в Германия, защото той ограничава крафт бирата. Сред нейните разновидности има дори с чесън и люти чушки.

Изборът на крафт бира е наистина огромен - от светла и лека до тъмна с подчертан вкус на хмел, или пък сладка тъмна, почти бяла на цвят, ароматна, с белгийски ейл, златиста или кехлибарeна лятна с медно-червеникав цвят. Изобщо видовете са неизброими, всичко зависи от вкуса. Китовете са най-разнообразни, но цената им варира около 35 и 40 лева. От един кит може да се направи от 17 до 23 литра. Обикновено дните за ферментация са 30.

Първото нещо, което трябва да се направи, е да се измие добре и стерилизира оборудването дори и да е ново. Това е много важно, защото ако има бактерии по съдовете, бирата ще се вкисне и тогава всичкото чакане ще е отишло по дяволите.

Затоплете съдържанието на консервата на водна баня за около 5 минути, за да се втечни. Изсипете съдържанието в кофата за приготвяне на бира. Добавете необходимите количества гореща вода и захар, ако е необходимо. Всичко по отношение на количестово се намира в инструкциите на кита. Със захарта трябва да се внимава, защото ако е в повече, ще има и повече пяна. Разбъркайте добре и оставете да се охлади до 23 градуса. След това разтворете маята с 200 милилитра хладка вода в стерилизирана чаша. След 15 минути добавете разтворената мая към съставките в кофата и разбъркайте добре. За да започне ферментация, бирената каша трябва да достигне температура около 24°С. В рамките на час би трябвало да започне процеса на ферментация. Вследствие на висока температура (над 30°С) бактерията е унищожена. Тогава трябва да се добави към бирената каша нова мая. Ферментирането може да блокира и ако съдът не е добре затворен - за това се уверете със сигурност. Всичко това ферментира на стайна температура от 7 до 10 дни. Преди да бутилирате пивото, трябва да достигне подходяща плътност. Понякога се случва тя да не пада под 1,010. В този случай трябва да се добави захарен сироп към кашата. Ако се бутилира преди достигането на оптимална плътност, може да гърмят бутилките или да има прекалено много пяна. Така че е необходимо пребутилиране, което става по следния начин: охладете бутилките в хладилник за 24 часа, отворете ги и оставете за около 10 минути, а после ги затворете с нови капачки. Когато дойде моментът за бутилиране, налейте в бирени шишета и добавете малко захар, за да се осигури ферментация.

Темелко върши всичко това почти всяка седмица, откакто се е впуснал в тази авантюра преди година и половина. Направил е около 60-70 варки. Случва се и да не се получи, особено през лятото, когато температурата е по-висока. "Тежко се преживява загубата", споделя с огорчение той. Вече обаче е зарибил много приятели, които му идват на гости, за да пият от произведенията му. Що се отнася до срока на годност на домашното пиво, Темелко пази няколко бутилки отпреди година и твърди, че все още стават за пиене.

"В Щатите крафт бирата е вече 15% от целия пазар. Там движението започва преди 30 години. България е на опашката, но ще се развиваме. Колелото вече се завъртя и ще продължаваме напред", доволен и обнадежден е Темелко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай