Избрани нови романи

Избрани нови романи | StandartNews.com

Умберто Еко прописа за деца. Геният преразказва романа "Годениците".

Романът на Алесандро Мандзони "Годениците" вече е преразказан от Умберто Еко. Писателският експеримент е факт и книжното бижу вече е на нашия пазар. Целта е книгата да стане достъпна и за малките читатели. Амбициозният проект на нашумелия автор Алесандро Барико е съхраняването на литературната памет чрез пренаписване на емблематични текстове. Но по начин, който да ги направи атрактивни и разбираеми за детската публика. Това е начин те да бъдат спасени от забравата във времето, убеден е Барико.

Планът му включва десет произведения, предимно класически заглавия от световната литература, като "Дон Жуан", "Престъпление и наказание", "Антигона", "Гилгамеш" и други. Писатели от различни националности са се впуснали в приключението. Сред тях освен Еко ще четем "преразказите" на самия Барико, Джонатан Коул, Аврам Йешуа, Мелания Мацуко и др.

Да се говори на децата като на зрели хора е революционното в този проект, твърдят издателите от "Сиела". "Много хора смятат, че "Годениците" е скучна, защото са били задължени да я прочетат в училище", пише Умберто Еко в следговора към книгата. Самият той я получава в дар от своя баща. Тогава я чете като приключенски роман, но признава, че надали трябва да се мъчат днес с нея децата в училище. Затова и решава да я преразкаже по своя удивителен начин.▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

"Естер Уотърс" за първи път на български

Романът "Естер Уотърс" на големия ирландски писател Джордж Мур разказва историята на девойка, която започва работа в богато провинциално имение. Там тя за пръв път се влюбва, но забременява и е изоставена от любимия си. Налага се да направи труден избор, да понесе клеймото на "паднала жена" и да се изправи срещу всички изпитания на съдбата. Издаването на романа поражда истински скандал, той е забранен в големите обществени библиотеки в Англия и Ирландия. Джордж Мур е ученик на Зола и вдъхновител на Джойс. Учи живопис в Париж, където попада в кръга на Мане, Реноар, Дега и Моне, но намира своето поприще в литературата.

 

Трилър за върколаци и терористи

Новият необикновен, свръхестествен трилър на Бенджамин Пърси е комбинация от история и странна художествена измислица, който сякаш вдига огледало пред съвременна Америка, за да отрази страховете и предразсъдъците й. Романът започва със сцени, които ще окажат силно въздействие върху всеки, който се вълнува от глобалните събития на миналото десетилетие: бащата, военен запасняк, казва сбогом на сина си, преди да замине на война в далечна страна, където властва фанатична секта, а страшна терористичната атака сваля три самолета на американска територия само за един ден...

И в двата случая не става дума за джихадисти, а за върколаци.

На лов с Луис Карол

"На лов за Снарк" (1876) е един от шедьоврите на Луис Карол - творбата излиза за пръв път на български език. В тази ексцентрична поема странен екипаж от осмина джентълмени, един бобър и един ботуш тръгват на лов за нечуван, но много страшен, подозрително вкусен и крайно коварен звяр. Безуспешните им старания ще разсмеят децата, но и ще натъжат възрастните, защото те ще разпознаят в тях неуместните си опити да се справят с големите си проблеми в живота. Поемата се счита за едно от върховите постижения на английския стихотворен "нонсенс".

"Весталка, неразбулена мечта"

е сборник, приютил стиховете на една от най-значимите български поетеси Мара Белчева. Съдбата й е трагична, след като загубва любимите си мъже - Христо Белчев и Пенчо Славейков, тя е принудена да отблъсва дворцовите ухажори, сред които и княз Фердинанд.

"Глас в пустиня"

е нарекъл сборника си със стихове поетът Кръстьо Станишев. Любителите на лириката няма да останат разочаровани от изповедните строфи в нея:

Стих след стих се въздига,

копнеж след копнеж.

Сякаш вече си книга -

и сам се четеш.

"Дъхът на боговете"

е вторият том от знаменитата трилогия на Бернар Вербер "Цикълът на боговете", в която отново се срещаме с Микаел Пенсон и неговите приятели, преминали в "отвъдното". На планетата Еден става все по-напечено: курсистите, обучавани за богове, продължават жестокото съревнование.

"Демонологът"

на канадския автор Андрю Пайпър ни повежда в демоничния свят на професор Дейвид Улман, световноизвестен експерт по митологичната литература за демони. Професорът става свидетел на потресаващо злодеяние, което преобръща възгледите му за света на демоните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай