Изборите тръгнаха с кални борби на Ларгото 

Натирен чиновник се оказа герой по неволя в битката между власт и опозиция

Изборите тръгнаха с кални борби на Ларгото  | StandartNews.com

Вече всичко е ясно - до изборите ни чакат кални борби: без правила и с удари под кръста. Първия тепих стана столичното Ларго. Но макар да е под прозорците на Бойко Борисов и Румен Радев, двамата засега са само ВИП наблюдатели.

Първи не особено културно в гладиаторския бой бе хвърлен културният министър Боил Банов. Оказа се, че той е забоден на върха на копието, с което Елена Йончева заплаши Борисов и всичките му министри, веднага след като прокуратурата я подгони за пране на пари в комбина с банкера-беглец Цветан Василев.

Жанрът "таен запис" бе позабравен в арсенала на политическите битки. Но Йончева с лекота го възкреси, давайки му заглавие, още преди да го пусне. 

"Ало, Банов съм!" подгони с един куршум два заека - хем удря сегашния културен министър, хем връща лентата към "Ало, Ваньо" за покойния бивш шеф на митниците Ваньо Танов. Насаждайки внушението, че това е обичайна практика за ГЕРБ.

Според хвърленото от Йончева обвинение, още като зам.-министър във втория кабинет на Борисов, Банов не е защитил държавния интерес и е уговарял опрощаването на 700 000 лв. неустойка за забавения ремонт на "Ларгото". Темата е сочна, защото същият ремонт, приключил през 2016 г., две години по-късно бе последван от ремонт на ремонта

Счупените плочки, пукнатият стъклен похлупак и наводнените руини от антична Сердика дълго бяха въртени по телевизиите и одумвани в социалните мрежи. Така у народа се насади усещането, че при ремонта на Ларгото има нещо гнило. Йончева умело използва това. 

Кой какво е прикрил или съгрешил, ще реши прокуратурата. Но още преди спецобвинителите  да подхванат записа и да вземат документите от културното министерство, теренът на скандала напълно се разкаля, а политиците подпалиха фитилите.

Случаят "Банов" е пример за управлението на ГЕРБ, издекламира с патос Йончева преди да раздаде записа на събралите се на "Позитано" 20 медии.

Фалшива новина, Йончева е пощенска кутия, отвърнаха Маноил Манев и Тома Биков от ГЕРБ. Да не бързаме, Елена често съм я хващал в лъжа, добави Валери Симеонов от името на малката коалиция в голямото управление. А всички от властта дружно призоваха Банов да не бърза да си ходи.

Готов съм с оставката, макар че нямах време да я напиша, аз съм режисьор, а не вечен министър, избухна Банов

Веднага заподозря кой стои зад записа и заяви, че ще съди всеки, когото може. "Проектаджията" Ангел Ангелов, натирен шеф на дирекция в културното министерство, от 4 години ме рекетира с разни записи, разясни министърът. После заклейми Йончевата лента като монтаж. И призна, че по време на тежкия и труден ремонт е псувал и е говорил много по-страшни неща от изнесените. 

Вежди Рашидов пък се сети, че веднага след завръщането си от лечение в Германия, в ролята си на културен министър през 2016 г., е завел иск срещу строителите на Ларгото. Затова и упреците как им е пусната аванта са несъстоятелни. После подробно разказа каква мърда е бил въпросният Ангелов, когото лично изпъдил.

Мистериозният чиновник обаче изведнъж проговори и суматохата стана още по-голяма. Никога не съм бил уволняван, не съм правил и записи, написа Ангелов, който вече работи в агенция под шапката на МОН. Той също заплаши, че ще съди и Банов, и Рашидов за клевета. 

Така приключи първият епизод от калната битка за Ларгото. Въпросите обаче всяка минута стават повече от отговорите. Дали от "Ало, Банов съм" ще излезе сълзлива предизборна сапунка или министерска драма, зависи от разследването на прокуратурата.

Скандалът обаче зададе тон на изборната година. По китайския календар 2019 започва на 5 февруари и е година на свинята. За това животно се знае, че обича да се рови в мръсотии и да се въргаля в калта. 

Свинското време в родната политика подрани със седмица

Със сигурност Елена Йончева ще извади още някой патрон. Не само защото обеща да бутне Бойко на цял конгрес социалисти, които вече я боготворят и даже я виждат на мястото на Корнелия Нинова. Но и защото атаката е най-добрата защита. А Йончева има все по-голяма нужда от такава след всяко следващо разкритие за офшорката, през която е прекарала 660 000 лв. 

На зло куче зъл прът, ще бъде ответният удар на ГЕРБ за ало гейта. Отрядът за бързо реагиране и бой по червените, начело с Антон Тодоров и Тома Биков, сигурно вече има с какво да отвърне. На фона на калните борби всички смислени предизборни дебати за мястото на България в Европа и на Европа у нас отиват на кино.

Отсега пък е ясно, че на местните избори в края на годината битката няма да е с програми, а с вадене на кирливи ризи. Затова публиката, наречена електорат, трябва да се готви за още кал и зрелища.

Ако има нерви за това.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай