Ицо прегази Шенген с мръсна газ

Гений или хулиган, но Стоичков си остава най-прочутият българин

Ицо прегази Шенген с мръсна газ | StandartNews.com

Барселона, тузарски ресторант. Кметът на града и оперната легенда Хосе Карерас са гости на рожден ден. Веселят се в предимно футболна компания. Виновникът за купона е българин.

Пак Барселона, обикновен български турист се качва в такси. Тегли една люта нашенска, защото закъснява. "Бакшишът" веднага се обръща "Но, мамата". Знае отлично какво означава. Все пак всеки втори фен на Барса задължително псува като нашенски каруцар. Заради онзи същия българин, рожденика.

Всички вече са се досетили за името му - Христо Стоичков.

Най-известният нашенец, който днес навършва 48 години. За добро или лошо, но по целия свят Модерният ляв е нещо като визитна картичка на българина.

А Ицо е човек на крайностите. От приятел на Карерас до уличен хулиган от Харманлийско. Никога нищо при пловдивчанина не е умерено, по средата, в рамките на дипломацията. Лют нрав и пиперлива уста. Резки завои, по-резки от ударите му с левачката. Но независимо дали го боготворят или мразят до дъното на душата си, никой не може да отречете едно - Христо Стоичков е лицето на България пред света през последните 24 години.

------

Култът към Камата в Барселона е обясним. Но славата му не познава граници. В буквалния смисъл. Един пример. В най-силните си години на футболист Ицо тръгва с новата си кола от София до Барселона. Ей така, иска да я изпробва. Още на първата граница се усеща, че е забравил международния паспорт. Просто дава газ! И с добрия, стар, зелен БГ паспорт стига без грижи до Испания. Навсякъде митничари и полицаи повтарят една и съща процедура. Спират мерцедеса и при свалянето на стъклото просто ахват. Взимат автограф от Христо и го пускат, без дори да поискат документ. По същото време хиляди българи висят с дни пред посолствата, за да вземат заветната виза. По-често, безуспешно. Но Камата влиза по своя начин в Европата преди всички.

С шут, без молби и покани

Независимо дали сте в Малайзия, Бразилия или Сибир, щом разберат, че сте българин, сервитьорите ще кажат едно име, макар и изречено по десетки начин. Няма отърване от Стоичков за българина.

И ако тук, между Видин и Резово, сме силно разделени за Камата, то за емигрантите ни Христо е със свещен статут. Той е тяхната гордост, че не сме втора ръка хора. Тяхната надежда, че и едно бедно, българско момче може да успее на Запад. Емигрантите ни нямат нищо против да бъдат асоциирани с най-успелия ни футболист. Той може да псува, да ръкомаха, да зачерква няколко пъти родината. Но точно това го прави близък до изстрадалата българска душа. Нима ние като нация сме различни, по-добри?

Мнозина може да го критикуват, че едва ли не е обърнал гръб на родителите. Но не знаят причината, която крие дълбоко в себе си. Защото Ицо може да е всякакъв, но не и "студено сърце". Не става въпрос само как обожава двете дъщери, които единствени на този свят могат да му се качат на главата.

Когато любимият му масажист Христо Запрянов - Доцента закъса с очите, Стоичков вдигна на крак барселонска клиника. Плати пътя и операцията на своя приятел, настани го в къщата си над стадиона "Монжуик". Така Доцента си пиеше кафето с Йохан Кройф и споменатия Карерас, комшии на същата улица.

Да,

често псува журналисти, политици и други "тюфлеци"

Но и се разплака, когато българската общност в Румъния го покани за свой патрон. Или когато бабите от Забърдо му подариха ямурлук. "Познават ме тези, които съм канил у нас на гости, другите как ми раздават оценки", обича да пита Камата. Донякъде справедливо. Списъкът му с познати е километричен - от легенди като Марадона, Ромарио и Бекенбауер, през покойния висаджийски бос Георги Илиев, до президентите Желев, Стоянов, Първанов, Плевнелиев. Малцина остават в кръга му от приятели, но пък наистина Камата е готов на всичко заради тях. Името на днешния рожденик не може да бъде измерено в пари. Ако България цени и използва умно своя идол, ще спести милиарди от реклама. Та в момента Ицо е коментатор на една от двете най-големи мексикански телевизии с десетки милиони зрители не само в страната на текилата, но и в САЩ. Кажете, кой друг българин ще стигне някога до подобна аудитория? И в същото време шефовете на "Лукойл" ще се опитват да го отмъкнат за ден-два от Маями, пращайки му самолет от Москва?

Затова с чиста съвест може да се каже, че Стоичков е най-големият ни човешки капитал, колкото и неприятно да им е на някои. Факт! И винаги може да помогне с добрата си половина. Иначе най-лесно е да бъде разкъсан от хейтърите. Да се скрие отново в Етрополе, Барселона или Маями, теглейки "мамата" на всеки и на всичко.

Честит, рожден ден, Ице!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай