Испански лешояди населяват българската природа

Испански лешояди населяват българската природа | StandartNews.com

Стара Загора. Поредните 32 белоглави лешояди, внесени от Испания, потеглиха към новите си домове в Балкана в понеделник.

Преди това птиците изкараха 30-дневен карантинен период в спасителния център за диви животни край Стара Загора. По всички правила на санитарно-ветеринарната практика всяка от птиците бе обезпаразитена и маркирана със специални пластмасови пръстени и крилометки с индивидуален номер. „Тези маркировки ни позволяват да разпознаваме лешоядите и следим тяхното поведение и адаптация след освобождаването им в природата", поясни Елена Кметова, координатор на проекта „Завръщане на лешоядите в България". Някои от пуснатите в природата били откривани по маркерите чак в Полша.

Птиците ще бъдат настанени в специални волиери - във Врачанския Балкан, Централен Балкан, Сливен и Котел, докато се аклиматизират и приемат планината като роден дом. В момента в три от тези клетки все още има 18 други лешояди, също докарани от Испания и Франция по-рано. За много от тях е време да опитат силата на крилете си на свобода и направят място за новопристигналите. „Нашите екипи по места ще отворят вратите тази седмица и ще оставят лешоядите сами да изберат кога да напуснат сигурността на волиерите, за да се впуснат в приключението навън", поясни Кметова.

Проектът за възстановяване на обречените на изчезване от българската фауна лешояди върви вече трета година. Досега са пусната в природата на свобода над 120, като само 20 от тях не са оцелели. Миналата година две от птиците-пришълци от Европа са си намерили български „булки" в Източните Родопи и дори са излюпило по едно малко. Друга испанска двойка пък се чифтосали помежду си и природозащитниците очакват тази година също да имат потомство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай