Сряда,

Испански лешояди населяват българската природа

От: Failed to load user -
2255
Испански лешояди населяват българската природа
A
A
A

Стара Загора. Поредните 32 белоглави лешояди, внесени от Испания, потеглиха към новите си домове в Балкана в понеделник.

Преди това птиците изкараха 30-дневен карантинен период в спасителния център за диви животни край Стара Загора. По всички правила на санитарно-ветеринарната практика всяка от птиците бе обезпаразитена и маркирана със специални пластмасови пръстени и крилометки с индивидуален номер. „Тези маркировки ни позволяват да разпознаваме лешоядите и следим тяхното поведение и адаптация след освобождаването им в природата", поясни Елена Кметова, координатор на проекта „Завръщане на лешоядите в България". Някои от пуснатите в природата били откривани по маркерите чак в Полша.

Птиците ще бъдат настанени в специални волиери - във Врачанския Балкан, Централен Балкан, Сливен и Котел, докато се аклиматизират и приемат планината като роден дом. В момента в три от тези клетки все още има 18 други лешояди, също докарани от Испания и Франция по-рано. За много от тях е време да опитат силата на крилете си на свобода и направят място за новопристигналите. „Нашите екипи по места ще отворят вратите тази седмица и ще оставят лешоядите сами да изберат кога да напуснат сигурността на волиерите, за да се впуснат в приключението навън", поясни Кметова.

Проектът за възстановяване на обречените на изчезване от българската фауна лешояди върви вече трета година. Досега са пусната в природата на свобода над 120, като само 20 от тях не са оцелели. Миналата година две от птиците-пришълци от Европа са си намерили български „булки" в Източните Родопи и дори са излюпило по едно малко. Друга испанска двойка пък се чифтосали помежду си и природозащитниците очакват тази година също да имат потомство.


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички