Петък,

Инженер от ДАНС пуска бръмбарите

От: Failed to load user -
1312
Инженер от ДАНС пуска бръмбарите
A
A
A

София. Заклет инженер ще слага ред и дисциплина в новата агенция за подслушвания. Цветан Китов бе избран преди дни от кабинета за председател на Държавната агенция "Технически операции".

Досега той бе зам.-шеф на агенцията. Сред колегите си е известен като строг и изпълнителен. Очаква се Китов да сложи ред в агенцията след поредицата от скандали, свързани с бръмбарите у нас. Според проектобюджета за следващата година ДАТО ще има на разположение близо 50 милиона лева за работата си.

Китов е инженер от Висшия институт на МВР и инженер по електроника от Техническия университет в София. В началото на кариерата си е работил в Столичната дирекция "Пожарна охрана", след това в дирекция "Оперативно-техническа информация" и в главна дирекция "Национална служба за сигурност".

През 2008 г. Китов постъпва в ДАНС, където до юни 2013 г. е директор на специализирана дирекция "Оперативни технически операции".

С идването на правителството на Пламен Орешарски Китов зае поста директор на СДОТО в МВР, а след преобразуването на дирекцията в агенция става заместник-председател на ДАТО.

Инженерът пое управлението на звеното за СРС-тата в МВР, след като тримата негови предшественици бяха обвинени в злоупотреба със служебно положение. Китов се изказва доста лаконично за това какво е заварил от предшествениците си. Още с встъпването в длъжност Китов е безкомпромисен към колегите - "прошка няма, или работа или без работа". Той обещал да затегне контрола по прилагането на подслушване и проследяване. От първия ден в кабинета си започнал създаване на регистри на цялата техника, както и за това кой служител, кога и къде я използва. Обещал още да сложи проследяващи устройства в самите автомобили за следене. След поемането на поста Китов обеща да въведе и така наречения воден знак на всички извършени в дирекцията записи.

Негови колеги развенчават мита, че "ченгетата" са скучни, като разказват как Китов обича да разпуска с приятели сред природата и да разказва вицове. "Цар е на забавните истории, освен че знае много, ги разказва по-добре от Слави Трифонов", твърдят приятели и колеги на новия шеф на бръмбарите.


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички