Иновативни обувки помагат на бедните страни

Иновативни обувки помагат на бедните страни | StandartNews.com

Париж. Екип на проекта Unifold създаде обувки, направени от парче рециклиран материал, които се сгъват по предварително зададен модел. Иновацията цели да подпомогне бедните страни по света, в които жителите нямат нито един чифт обувки и са принудени да ходят боси.

Използваният материал е етилен винил ацетат – вещество, което прилича на порест каучук. Благодарение на него се намаляват до минимум сложните процедури по производството на обувки като формоване, щамповане, шиене и лепене. Простия дизайн на Unifold ги прави лесни за производство и намалява разходите за производство.

Интересен факт е, че технологията може да се приложи и при нашумелия напоследък 3D печат – моделите на евтините обувки ще могат да се свалят от мрежата и отпечатвани на захранен с порест каучук 3D принтер. След това ще ви остава единствено да прегънете листа на указаните места.

Проектът все е още в предварителна фаза, като авторът му Хорейшо Юксин му се надят скоро да пуснат обувките на пазара в два варианта – джапанка в азиатски стил и сандал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай