Инна с школо за топлес в Париж

Инна с школо за топлес в Париж | StandartNews.com

Киев. Украинката Инна Шевченко е само на 22, но славата й вече излиза извън родината и расте лавинообразно в Европа и по света. С мощната си гръд блондинката често произвежда дръзки новини и атрактивни екшън снимки, които моментално обхождат планетата. Инна е от лидерките и основателките на зародилото се в Киев през 2008 г. нерегистрирано официално женско движение "Фемен". Неговите нахакани разголени активистки се борят за политически, социални и други каузи. Феменките протестират срещу недемократични действия на правителствата и вредни за жените и обществото явления - проституцията, секстуризма и сексизма. За няколко години необикновената формация, която някои наричат революционна, се развихри в много страни. Дамите и техните идеи станаха хит и в България, когато в началото на 2012 г. две феменки се появиха разголени в студа, отричайки шистовия газ.

Надарената с идеи, енергия и качества на водач Шевченко откри международна школа за топлес активистки в Париж, където тя успя да се установи, след като напусна Унгария в края на 2012 г. Запитана какво правят в лагера "боркините" на "Фемен", Инна отговори: "Ние тичаме, защото срещу нашия враг трябва да се тича. Скачаме, защото протестните ни действия стават на неудобни места - например на покриви на автомобили и сгради."

Тя свири сбор за феменките, които се изправиха срещу руския президент Владимир Путин в защита на осъдените на затвор в Русия пънкарки от "Пуси райът" за шоуто в московския храм. Гологърдите момичета реагираха подобаващо и срещу авторитарния белоруски президент Александър Лукашенко, както и срещу украинския му колега Виктор Янукович. А в Париж обругаха пред дома му известния женкар и бивш шеф на МВФ Доминик Строс Кан. Инна и нейни помощнички отрязаха с електрически трион през август 2012 г. триметров дървен кръст в центъра на Киев. Тази дръзка акция, пак в защита на "Пуси райът", бе критикувана и осъдена от религиозните украинци като богохулство.

"Молбата за убежище във Франция, където заминах с туристически паспорт, бе стратегически ход. Защото за подема на нашето новаторско обществено движение ни е необходимо място в някоя страна, където да можем свободно да го развиваме и масовизираме с привличане на нови активистки.", обясни Инна. Тя изрази опасения, че в Украйна я заплашва съд заради събарянето на кръста в Киев.

Сега феменките трябва да извършват провокативни действия, да бъдат дразнители в света, в който доминират мъжете, смята Инна. Според нея войната срещу мъжката доминация в обществото вече е започнала. Шевченко рисува на черна боксьорска круша лозунги като "Моделките не ходят в бардаци", "Мюсюлманки, съблечете се".

Тя стана толкова популярна, че списание "Мадам Фигаро" я включи в Топ 20 на най-известните жени. Преди дни нейната слава достигна върха, като Инна се превърна в Мариана - символа на Франция. Миналата неделя президентът Франсоа Оланд представи на церемония пощенска марка с лика на новата Мариана. Един от дизайнерите на визията Оливие Сиапа призна в Туитър, че за първообраз е използвано лицето именно на украинската феменка.

Мариана става символ на Френската република през 1792 г. след революцията от 1789 г. Оттогава женският образ с фригийска шапка на главата присъства на държавния печат, на официалната марка и като скулптура във институциите. Традицията да се използват лицата на известни жени за образ на Мариана е от 1968 г., като първа в поредицата става Бриджит Бардо, последвана по-късно от Мирей Матьо и Катрин Деньов.

Инна е родена в украинския град Херсон на 23 юни 1993 г. в семейството на офицер. Израства като типично украинско момиче, разказва самата тя. Била е възпитавана да не спори, да не се кара и да не крещи. Била мъжкарана и обожавала баща си. "Жълтата революция" в Украйна през 2004 г. й отваря очите за действителността. Докато гледала тв предаванията, преценила, че журналистите са по-интелигентни от политиците и затова решила да стане журналист. Във "Фемен" се влива като студентка в Киевския университет, където завършва образованието си с отличен успех и почетна награда. Освен родния си украински език видната феменка владее отлично руски и английски. Активността й като лидер на студентското управление в университета й помага през 2009 г. да започне работа в прес офиса на кмета на Киев. По това време тя вече е близка с две девойки, които започнали да протестират с гола гръд. В кметството обаче не се задържала дълго. През декември 2010 г. била уволнена заради участие в гол протест срещу отсъствието на жени в правителството на премиера Микола Азаров.

Оттогава до заминаването й за Франция през ноември 2012 г. Инна изцяло се отдава на феменска дейност. Сега умело управлява школата в Париж с цел топлес протестите да станат по-масови. Мечтае да отвори подобни училища в Бразилия и други страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай