Хайд парк стана "Страна на чудесата"

Хайд парк стана "Страна на чудесата" | StandartNews.com

Лондон. Пред Коледа Лондон е прекрасен! Така ще възкликне всеки, посетил британската столица в дните преди празниците в края на годината. Всъщност, градът на Темза е привлекателен през всички сезони и в това е чарът му, но сега е най-празничен.

Елхата на Трафалгар скуеър добавя още блясък на и без това ярко осветения вечер площад с колоната на адмирал Нелсън. Коледното дърво както всяка година от 1947-ма насам, така и тази е дар от Норвегия. То е норвежката благодарност за британската помощ, оказана на скандинавската страна по време на Втората световна война. На фона на строгия архитектурен ансамбъл на площада се извисява дръзко огромен син петел, който стои доста странно на това място с история, с фигурите на английски генерали и един крал. Петльото е дело на немската художничка Катарина Фрич. Това лято, когато го поставиха, кметът на Лондон Борис Джонсън отнесе доста критики. Британците не можаха да преглътнат, че галски петел се пъчи тук, където е статуята на адмирал Нелсън, разбил Наполеон по време на битката при Трафалгар. Художничката се защити, обяснявайки, че петелът е символ на пробуждането и силата. Както и да е, лондончани ще трябва да го изтърпят още година, защото скулптурите на различни творци остават на т. нар. "Четвърти пиедестал" 18 месеца.

"Когато в началото на декември в пощенската ти кутия започнат да пристигат

картички с поздравления

значи е време да се готвиш за Коледа", ми каза моя позната, живееща отдавна в Лондон. От нея научавам, че празникът не може да мине без традиционните "Christmas cards". Прието е получените честитки да се провесват на връв като гирлянди и да се показват на гостите. Впрочем, тези дни на търг във Великобритания беше продадена за 4200 паунда една от първите в света коледни картички, изпратена в далечната 1843 г.

Който в Лондон обаче изрича тези дни Коледа, има пред вид преди всичко шопинг, пазар. А британската столица е събрала магазини с легендарни имена. В битката за клиенти витрините на бутиците по "Реджънт стрийт", "Оксфорд стрийт" и "Ню Бонд стрийт" предлагат неповторим спектакъл от светлини и багри. Бижута, кашмири, часовници с брилянти дърпат погледа в галерията "Бърлингтън". Сякаш цялото богатство на света дефилира празнично тук пред Коледа. В митичния "Хародс" и с просто око се вижда, че мнозина идват да го разглеждат като туристически обект. Той има славата, че прави най-големия в света годишен оборот - факт, в който някой едва ли се съмнява. След огромен ремонт, дръпнат от новите катарски собственици (Мохамед ал Файед им го продаде за 1,5 млрд. паунда!), на магазина беше придаден блясъка на древния Египет - с безкрайно високи колони, с хора и животни, "дошли" от древността... Оставаш с чувството, че всичко целенасочено е

правено за арабската клиентела

най-вече тази от Залива. На етажа за деца например са шашващи животните от плюш или кожа в почти естествен ръст. Предполагам, че камилата с камилчето ще иде "да пасе" някъде, където са приказките от "1001 нощ". Впечатляващи са леките коли, също в почти естествена големина. Специално за момиченцата има розови шевролети. Цените на всички модели са потресни - мярвам колица за 29 900 паунда.

Да, в "Хародс" има всичко и в зашеметяващо изобилие. Така е фрашкано, че чак не ти остава въздух за дишане. Сигурна съм, че много от нещата са "Made in China", но това е положението днес. Безумно много хора се натискат да снимат скулптурата на принцеса Даяна и Доди ал Файед, протегнали ръце към летяща птица. Малък параклис със запалени свещи пред портретите им пази спомена за тях.

Но ако има нещо супер "бритиш", това е магазинът "Fortnum and Mason". Коледната му украса е много традиционна и много красива. Недалече от "Пикадили", тази истинска английска "крепост" е на повече от 300 години. Магазинът е смятан за част от британската култура с неговите чайове, мармалади, вина, бисквити, на които е голям фен самият принц Чарлз. Тук се предлагат невиждани по нашите ширини неща - освен типично английски и такива екзотики като тарантула с шоколад, печени насекоми, че даже и скорпиони за десерт. Това идва малко в повече, но принципът явно е: "да има". От магазина може да се наемат всякакви съдове, панички, лъжички, ако си решил да поканиш вкъщи на чай повечко народ. Освен храни "Fortnum and Mason" продава сервизи, кухненско обзавеждане, а също дрехи и аксесоари. Много

весела работа са шапките

за баня с хиляди финтифлюшки по тях и с невъобразими декорации. Рекох си, че това може да се носи само от англичанка. Смешни и кичозни са и чадърите за дъжд - с розички, дантелки, пайетки. Магазинът е официален доставчик на кралския двор и е силно почитан от родата на Елизабет Втора.

И още един адрес - "Harvey Nichols" е магазин, известен в цяла Англия със своите "Christmas Boxes". Тези кутии, пълни с кулинарни чудесии с най-високо качество от цял свят, са изискани и скъпи, но пък са шикозен коледен подарък.
Ако имате път към Лондон тези дни, не се изкушавайте много-много от метрото. Удобно и бързо е, но нищо не виждаш. От горния етаж на червените автобусчета, пъплещи навсякъде, може спокойно да разглеждаш града и да пълниш душата си с празнични чувства. Цената на билет в автобуса е 2,40 паунда, но ако си вземеш карта за 10 пътувания, спада на 1,40. За да продължат приятната атмосфера на Коледа, англичаните си имат "Boxing Day". Това е 26 декември - денят, в който започват страхотните намаления.

Коледа идва... Където и да сте, спомнете си Чарлз Дикенс и неговата "Коледна песен": "...макар Коледата никога да не е пуснала зрънце злато или сребро в джоба ми, смятам, че тя наистина ми е донесла добро и ще ми донесе добро; и си казвам: Бог да я благослови!"

Безкраен празник

През тези дни в Лондон има едно магическо място, което привлича малки и големи - коледният базар (някои го наричат фестивал) в Хайд парк. "Winter Wonderland" или, казано на български, "Зимна Страна на чудесата", се посещава от хиляди, дошли да "попият" веселата предпразнична атмосфера. Това е един многоцветен и бляскав коледен базар, който изпълва очите и сърцето с радост. И най-големият темерут, на когото все светът му е крив, не може да остане безразличен. Звучат познати коледни мелодии, разнасят се чудни аромати на печени наденички и греяно вино, лее се бира. На такива места им казвам панаири. Има си всичко - замък на ужасите, захарен памук, високоскоростни влакчета, от които свят ти се завива, кораб като този в "Карибски пирати", тук е най-голямата в Англия ледена пързалка, а Лондон може да се погледне от 60 метра - толкова е високо виенското колело. Когато децата вече са съвсем каталясали от емоции, все пак могат да издържат и едно щракване с Дядо Коледа - той е съвсем като истински и ги посреща в специална шатра. В предколедния празник участват и германски фирми, чиито павилиони привличат с цвъртящи на скара немски наденички, бира, бретцели, продават се немски колбаси, сладкиши и шоколад. Цените из целия базар са доста солени. Казано е: На панаир като на панаир. На "Winter Wonderland" обаче впечатляват безупречната организация, ред и чистота. На това място тревните площи на парка са застлани с гумирани покрития и няма кал, както може да се досетите. Инсталирани са тоалетни с климатици, топла вода и едва ли някой краде хартията, има стаи за смяна на детските памперси. И си мисля, че когато те заобикалят ред, чистота, красота, взаимно уважение, не може да не бъдеш добър гражданин.

Чай в "Дорчестър"

Французите най-редовно пускат майтапи по адрес на кухнята на съседите си отвъд Ламанша. Един от лафовете е: "Ако англичаните могат да оцелеят от тяхната кухня, значи могат да оцелеят от всичко". Някои неща наистина не се ядат, но пък може да се насладиш на десерти, които имат световна слава. Следобеден чай в най-доброто място - тежкарския лондонски хотел "Дорчестър", дава известна представа за красотата на тази английска традиция и сладките й изкушения, а резервациите за него преди Коледа се правят седмици по-рано.

"Дорчестър" е един от най-престижните и скъпи хотели в света, отворил врати през 1931 г. В него често отсядат световни знаменитости. Тук ресторант има легендарният френски готвач Ален Дюкас, който е един от четирите ресторанта с 3 звезди "Мишлен" в Англия. Чаят се поднася в красиво аранжиран с елхи и коледни украси салон. Завесите са дълги, тежки, в кралско бордо и тъмносиньо. Клиентите са солидни дами и господа, повечето май чужденци, любопитни като нас. В дъното свири пиано, любезният ни сервитьор е французин, атмосферата е празнична. Какво повече му трябва на човек? Лъснати чайници, изискани сервизи, безукорно колосани покривки... Преди да започне голямото чаепитие, в изящни чинийки се поднася комплимент от шеф-готвача: голямо колкото напръстник шоколадово изделие със сладък пълнеж. Идват чаят и сандвичите - малки, пухкави, пресни и вкусни. Класика е този с пресни краставици. Останалите са с шунка, пуешко, яйце, туршия. После следват сладките неща. Скоуните, които са като понички по форма, са натюр и към тях се предлага конфитюр от ягоди, от боровинки и, разбира се, бледожълта сладка сметана. Разказвали са ми, че приготвяните вкъщи скоуни се правят различни по форма и най-често по традиционни фамилни рецепти. Кейк с шамфъстък и бадемово тесто, малки хапчици - въздушно-леки и топящи се в устата, украсени със захарни коледни мотиви, печелят точки за английската кухня. А ако имаш проблеми с глутена, няма страшно - в "Дорчестър" приготвят и безглутенови сладки и сладкиши.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай