ГЛЕДНА ТОЧКА: Китайци са спасението за математиците ни

ГЛЕДНА ТОЧКА: Китайци са спасението за математиците ни | StandartNews.com

Фразата: „Китайците идват!", отприщи лавина от забавни коментари и вицове в социалните мрежи. Ето един от тях е за надеждата, че Пекин ще спаси децата ни от ширещата се неграмотност. Всеизвестно е, че китайските ученици са сред първенците в учебните заведения в Европа и Америка, особено по математика.

Еволюцията на задачите по математика в България:

- 1985: Капиталист-експлоататор на селскостопанска продукция произвел стока, която е продадена за 100 валутни лева Разходите за продукцията са 4/5 от цената. Каква е печалбата за капиталиста, който експлоатира десетки наемни работници?

- 1990: Демократичен селянин произвел стока, която е продадена за 100 долара. Разходите за продукцията са 4/5 от цената. Каква е печалбата за освободения от социалистическото иго производител?

- 1995: Фермер произвел стока, която е продадена за 100 долара. Разходите за продукцията са 4/5 от цената. Каква е печалбата по днешния курс на долара и каква ще бъде по утрешния за фермера?

- 2000: Фермер произвел стока, която е продадена за 100 лева. Разходите за продукцията са 20 лева. Каква е печалбата за фермера?

- 2005: Агро производител произвел стока, която е продадена за 100 евро. Разходите за продукцията са 80 евро, а печалбата му е 20 евро. Подчертайте числото 20. Обсъдете го с класа.

- 2010: Олигарх, унищожил красива вековна гора в Родопите, понеже е прекалено алчен и не му пука въобще за живота на дивите животни и запазването на климата на земята. Той прави това само и само, за да продаде стоката си за 100 лева и да получи печалба от 20 лева.

Какво мислите за този начин на живот? Как мислите се чувстват птиците и катеричките, които са загубили техните домове?

- 2015: Внимание ученици... ученици – внимание! Иване, не скуби Мария! Внимание ученици – ще решаваме задача. ЗАДАЧА!!!

- 2020: 農民生產的一種產品,售價100為 元..生產成本是五分之四的價格。什麼是利潤?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай