Габровец превзе света с тубички

Colgate, Unilever и L'Oreal заложиха на българското ноу-хау

Габровец превзе света с тубички | StandartNews.com

Габрово. Когато си миете сутрин зъбите с паста Colgate, едва ли си задавате въпроса кой е направил елегантната тубичка.

Детайл, но важен, който може да ви направи горди, че сте българи. Особено, ако разберете, че наши машини са производителите на световноизвестната марка ламинатна тубичка. По-точно те са дело на габровската компания "Мехатроника". При това разработката е 100 процента българска. За да защити апаратурата си, инж. Мирослав Хинков я е патентовал. Трудът му е оценен и в края на миналата година той беше обявен за изобретател на годината, получи и приза на Българското патентно ведомство в категория "Машиностроене и строителство". Патентът за машината е поделен между него, инж. Алок Джоши и инж. Амит Кумар. Технологията на изобретението позволява да прави най-тънките тубички в света -

с 30% по-фини от тези на най-големите им конкуренти.

Това ги прави по-евтини, но пък със същото качество. Освен с технологичната иновация машината заслужава интереса и с рационализацията, въведена от екипа му. Тя съчетава два процеса в един - машини за правене на тубички и такава за пълнене.

"Мехатроника" патентова в цял свят в областта на машиностроенето. Екипът на Хинков прави по 3-4 патента на година. "Участвах в конкурса "Изобретател на годината", за да вдъхна самочувствие на хората, които смятат, че у нас не може да се прави сериозен бизнес в неголям град като Габрово. Важно е да имаш мотивация и да оценяваш реално къде си.", казва инж. Хинков. В момента всяка пета тубичка с козметика, паста за зъби или боя в света е произведена от машини на фирма "Мехатроника" . Unilever в целия свят ползва само наши машини и то от много години. С L'Oreal сравнително отскоро започнахме да работим, за Colgate разработваме от една година някои неща.", споделя инж. Хинков. Според него високите позиции на пазара се поддържат с нови разработки. "Цената не е решаващият фактор. Клиентът я купува, само ако тя му даде конкурентоспособен продукт", твърди бизнесменът.

54-годишният инженер не се смята за гений. Просто си е повярвал, за да му повярват и другите. През цялото време в бизнеса го е подкрепяла и съпругата му Николинка, която също е инженер. Инж. Хинков все още не знае дали синът му (9 г.) или дъщеря му (15 г.) ще поемат бизнеса му. Освен машините другата му страст са самолетите. Инж. Хинков обича да лети и да ги управлява. Прави го така, както и с бизнеса - с любов и вяра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай