Фъстък с дъх на бадеми действа като афродизиак

Фъстък с дъх на бадеми действа като афродизиак | StandartNews.com

Пловдив. Нов вид фъстък селектираха учените от Института по растителни генетични ресурси в Садово. Ядката е с аромат на печени бадеми и действа като афродизиак, обясиха изследователите от единствения по рода си инстутит у нас, към който има и Музей на фъстъка.

Ядките на новата култура са обвити в кремави на цвят люспи, затова популярното им название ще е бял фъстък. Всички останали познати сортове фъстъци са с червен цвят. Маслодайната култура, която е създадена наскоро, е устойчива на болестите, които поразяват другите видове ядки. От друга страна белият фъстък е нискокалоричен, а в същото време стабилността на маслото му е по-висока спрямо другите сортове, което при консумация има противораков ефект.

Не е за подценяване и другото ценно качество на новата култура - съдържанието на незаменими аминокиселини, които са завишени спрямо останалите сортове с 5-6 процента. Общото белтъчно съдържание е над 29 процента. Има високо съдържание на витамини В и Е, което го превръща в истински афродизиак. Учените са нарекли продукта на името на митичния тракийски певец Орфей. Вече е вписан и в сортовата листа на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай