Джейми Оливър - министърът на храната

Звездният готвач пътува из провинцията на Англия, за да учи обикновени хора да готвят

Джейми Оливър - министърът на храната | StandartNews.com

Звездният готвач на Великобритания Джейми Оливър подема поредната си обществена кауза. Този път кулинарният консултант на Анджелина Джоли и Брад Пит се опитва да създаде импровизирано Министерство на храната - такова е заглавието на новата му книга, която излезе скоро у нас с клеймото на издателство „Хермес".

Джейми иска да научи повече хора да готвят чрез инициативата „Предай нататък". Той моли всеки един от неговите читатели да научи по една рецепта от разделите на книгата, които да покаже и предаде на своите приятели и семейство. А те на свой ред да продължат да предават нататък, докато рецептите се разходят сред милиони хора. Книгата дава съвети на прохождащите в необятния свят на храната – като се започна от домакинското оборудване и се мине през това как да си направим лесни и майсторски маринати за салата. Рецептите, типично в стила на Джейми, чиято първа книга на български език беше „Моето меню за 30 минути", са бързи и лесни. Те включват традиционни ястия като печено пиле, паста и простички картофки. Но министърът на храната не се задоволява само с това и учи на основата на дадено ястие, като тайните на вкусната супа или фундаментални рецепти за яхния, печено месо, риба. Има и такива ястия, с които ще очаровате и най-изисканите си гости - Пиле с праз „Строганоф" (в карето), стек „Пеперуда", идеалният „Ростбиф".
„Тази книга е вдъхновена от всички хора, които съм срещал и които са твърдели, че никога не са можели да готвят и никога няма да се научат", разказва Джейми идеята си и допълва: „За мен подобен начин на мислене е огромно предизвикателство

и ми действа като червена кърпа, размахана пред бик.

Защото вярвам, че готвенето е основно и естествено умение, което всеки човек трябва да притежава, за да се грижи за себе си, за своето семейство и приятели."

Но откъде идва името "Министерство на храната"? По време на Първата световна война и малко след това съществувал недостиг на храна и то в жизненоважен момент. Затова, когато избухнала Втората световна война, правителството на Великобритания знаело, че трябва да се предприеме нещо, за да се предотврати глада и така основало Министерство на храната. То отговаряло за подсигуряването на достатъчно храна, както и за запознаването на обществото с ползите от правилното хранене, за да са всички здрави и годни за военна служба. Служителите от Министерството на храната били изпратени при хората – на работните им места, във фабриките, в аристократичните клубове, на местните пазари. Кулинарно мобилизирани били хиляди жени, разпратили ги по всички краища на страната. „В наши дни сме изправени пред съвременна война с влошаващото се здраве и увеличаващия се процент на затлъстяване на населението. Въпреки рецесията и големия брой кредити, всички трябва да се научим да приготвяме обикновена, питателна, икономична, вкусна и здравословна храна. И веднъж придобили тези знания, трябва да ги предадем нататък", обяснява Джейми. Той дава старт на кампанията си в Родърам в Северна Англия, където прави готварски демонстрации, организира курсове. Всички, които научава на първите стъпки в готвенето, са фотографирани и се усмихват от страниците на книгата.
Това не е първата обществена и благотворителна акция на Оливър. След като открива страстта си по кулинарията още на осем годинки, а по-късно напуска училище, за да й се посвети изцяло, той подема истинска кулинарна революция на Острова. Първо отваря ресторант, в чиято кухня специално да обучава необразовани и безработни млади хора. Впоследствие инициативата се превръща в традиция и готварските курсове се ръководят от благотворителната фондация „Джейми Оливър". Три години по-късно Джейми се впуска в най-мащабното начинание в кариерата си, провокиран от ниското качество на храната в училищните столове във Великобритания. Той отива в училищата, за да информира и мотивира децата и работещите в кухнята да избират здравословната храна вместо вредните полуфабрикати. Джейми организира национална кампания „Храни ме по-добре" и събира онлайн петиция в подкрепа на здравословната храна в столовете. Амбициозният готвач се обръща с исканията си към Министерския съвет и

оттам отпускат 280 милиона лири, за да се подобри качеството на храната

Със същата акция в САЩ обаче Оливър удря на камък. Американците приемат враждебно опитите му да въведе здравословните храни в училищните столове. Но пък с предаването си, посветено на гостуването му там, печели награда „Еми".

След всичко това днес Оливър е милионер – снима кулинарни поредици, излъчвани в над 100 страни, издава готварски книги, управлява веригите си от ресторанти и пише статии за списания в цял свят, включително за собственото си издание – „Джейми Мегъзин".

РЕЦЕПТА

Пиле с праз „Строганоф" за 19 минути
това ястие е вкусна комбинация между френско фрикасе и руския „Бьоф Строганоф".

Необходими продукти за 2 порции:
2 бр. пилешки гърди
1 голям стрък праз
голяма шепа печурки или кладници
150 гр. дългозърнест ориз
зехтин
бучка масло
чаша бяло вино
връзка пресен магданоз
285 мл. сметана
1 лимон
зехтин
морска сол и прясно смлян черен пипер

Начин на приготвяне:
Налейте гореща вода в дълбок тиган, сложете на силен огън и добавете щипка сол. Изсипете ориза, оставете да заври отново, след което леко намалете темепературата. Варете според времето оказано на опаковката. Почистете праза, разрежете го на четири по дължина, накълцайте го на ситно и измийте добре под течаща вода. Нарежете гъбите на филийки, а пилешките гърди на ивици с големината на кутрето ви.
Поставете голям тиган на силен огън и сложете голяма лъжица зехтин и бучка масло. Изсипете праза в тигана, налейте бялото вино и малка чаша вода и поръсете с голяма щипка сол и черен пипер. Оставете праза да се задушава 5 минути, като покриете тигана леко с лист алуминиево фолио. Междувременно нарежете връзката магданоз с дръжките. Махнете фолиото, добавете пилешките гърди, по-голямата част от магданоза, сметаната и гъбите. Разбъркайте, оставете отново да заври, след което намалете котлона и оставете да къкри около 10 минути. Отцедете ориза. Преди сервиране разрежете лимона на две и изтискайте сока на едната половинка в ястието. Подправете на вкус.
Поставете по няколко лъжици ориз в чиниите и сипете отгоре от пилето. Поръсете с останалия магданоз, сервирайте с резени от другата половинка на лимона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай