Петък,

Две нови вълчици във Варненския зоопарк

От: Администратор -
1284
Две нови вълчици във Варненския зоопарк
A
A
A

Варна. Ново попълнение от хищници пристигна тези дни в Зоологическата градина във Варна - двете вълчици Чики и Нора, които идват от Софийския зоопарк. Те са родени миналата година и са от вида европейски вълци.

Младите хищници са транспортирани лично от главния куратор на зооколекцията на Софийския зоопарк Радко Сертов. „Очаквам вълчиците да се интегрират бързо в новата за тях среда и да се получи малка глутница заедно с двата вълка, които до момента са в зоопарка", обяснява Радко Сертов. За новите вълчици той казва, че досега никоя от тях не е била водеща (алфа) женска и тепърва ще се разбере коя от тях ще стане доминантна в глутницата на варненския зоопарк. Според специалистите вълчицата, която сега е водеща в зоопарка в морската столица, е доста стара и най-вероятно бързо ще отстъпи мястото си като алфа женска.

За да бъдат в добра форма, вълчиците трябва да изяждат по 300 гр. суха кучешка храна и 1,5 кг месо на ден. Както и при другите хищници, в тяхната клетка ще бъде монтиран електропастир, гарантиращ сигурността на посетителите.

„Животните, които пристигат във Варненския зоопарк, обикновено са от страната и идват на принципа на договор за размяна или на размножителен заем", разяснява Иванка Стоянова, управител на Зоологическата градина в морската столица. Тя допълва още, че зоопарковете в страната нямат средства да закупуват нови животни, затова често срещан е обменът на животни между зоологическите градини. В случай, когато зоопарк изпраща животно за размножителен заем, той си запазва собствеността върху него.

Вълчиците Чики и Нора пристигат във варненската зоологическа градина на размножителен заем, който е за неопределен срок от време. Те не са единственото ново попълнение във Варненския зоопарк. За пръв път в близост до зайците могат да се наблюдават 5 морски свинчета – очарователните дребни бозайници, които често са предпочитани домашни любимци.

Още един екзотичен вид бозайник предстои да обогати варненската колекция - очаква се да бъде закупено мъжко кенгуру, което по всяка вероятност ще стане една от звездите на зоопарка.


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията