Две добри и две лоши новини за Бюджет 2016

Две добри и две лоши новини за Бюджет 2016 | StandartNews.com

Когато не се правят реформи, винаги се трупа дефицит

Приемането на Бюджет 2016 е на финалната права. Кои са плюсовете и минусите му? И каква година вещае за икономиката ни? "Стандарт" започва дискусия с експерти. Днес ви представяме мнение на Петър Ганев, старши икономист в Института за пазарна икономика (ИПИ).

Добре е, че при Бюджет 2016 се запазва инерцията от предишни години - с нейните положителни и отрицателни страни. Няма големи и неприятни изненади и се запазва горе-долу новото статукво, наложен след кризата през 2009-2010 г. В това обаче аз виждам и негативи.

В бюджета за 2016 г. няма реформи. На практика се говореше само за промени в силовите ведомства и в МВР, а впоследствие се даде заден ход за тях. Единствената по-сериозна реформа, която предизвика протести, в крайна сметка не се случи. Потенциално най-добрата новина може да бъде, ако се стигне до реформа в съдебната система. Реформа извън конституционните промени - с нова съдебна карта, на база на анализа на натовареността, какъвто вече има и е ясно кой съд с коя прокуратура колко е натоварен. За нея само се загатва в бюджета за 2016 г., тъй като е донякъде вътрешна за съдебната система, но към момента има индикации, че ще се случи. Така че, ако има добра новина, то тя е именно тази, стига да стане. Другото положително е, че

повечето авангардни идеи за данъци не се реализираха

в крайна сметка - като налозите "вредни храни", "уикенд" и "градина".
Лошата новина пък е, че пак изпускаме дефицита. С бюджета за 2016 г. ще мине и актуализацията на този за 2015-а. И отново ще се гласуват нови харчове. Трета поредна година имаме актуализация. При това - с доста сериозни нови разходи. За пръв път надминаваме 40-процентовата граница за разходи от БВП с актуализацията за тази година. Не успяваме да консолидираме фискалното салдо и три поредни години имаме изненади откъм повече текущи разходи през годината. Лоша новина, разбира се, е и отстъплението от реформи, но нещата са свързани. На практика половината актуализация през тази година е

обезщетения е непланирани разходи в силовите ведомства

Като не правиш реформа, винаги трупаш допълнителни разходи и имаш актуализация.
Важно е да се отбележи, че от няколко години насам не се беше случвало да се гласуват парите за следващата година след една добра за бюджета година и изненадващи приходи. В един такъв момент е по-лесно да се направят промени. Но въпреки по-добрата картина и среда, в която се пише бюджетът, отново избираме модела на статуквото, без реални промени.

Записа Михаела Благоева

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай