Димо Бойчев е в топ 200 в света

Берлин покани татуиста от Хасково да покаже изкуството си пред най-

Димо Бойчев е в топ 200 в света  | StandartNews.com

Когато талантът и неуморният труд вървят ръка за ръка, това "да изгрее щастливата ти звезда" е лесна работа и е само въпрос на време. След повече от 10 000 татуировки и над 10 години в разкриване на магията на това изкуство, Димо Бойчев от Хасково вече е придобил славата на един от 200-те най-добри в света. Доказателство за уменията му е и поканата от организаторите на международния фестивал в Берлин, който се проведе на 2,3 и 4-ти август. За да е на престижното участие на най-титулувания в Германия и втори по слава фест в Европа, Димо успял да привлече вниманието на спецовете окончателно с работата си месец по-рано на състезание в Дортмунд. Там

за три дни е изрисувал 25 души

Според регламента в Берлин, майсторите рисуват с мастило в реално време и върху телата на напълно непознати хора. Така на практика татуистите не знаят какъв човек ще седне пред тях и какво ще иска да му бъде изрисувано. Записването на мераклиите да бъдат татуирани от най-добрите в света ставало месец по-рано от събитието, а организаторите буквално не смогвали да включат всички желаещи в графика на тридневния форум.

Димо обяснява, че той и колегите му имали право единствено да посочат категорията, в която искат да татуират. От 10-те обявени раздела хасковлията участва в "малката" и "черно-бяла" татуировка. "Силата ми е в реализма. Обичам да наблюдавам нещата в реално време със сенките и светлосенките им, да улавям проекциите на светлината ", определя стила си Димо. Освен това той е фен на черно-бялата татуировка, защото при нея визията е по-изчистена. Цветните размиват линията на образа. При малките татуировки пък, за които се смятат тези до 20 см., южнякът обича да "бродира" с мастило портрети. Признава, че е много сложно заради минимализирането на детайлите, но затова пък е супер предизвикателство.

Димо е много горд от участието си в Берлин, още повече обаче е радостен, че попадал в средата на най-добрите си колеги от света, за да си свери часовника в занаята. В рамките на фестивала като лектори имало супер известните татуисти от Miami Ink, които правят и собствено шоу в TLS. Таксата за семинар в рамките на феста обаче е 500 евро. Висока е, защото почти няма литература по темата, обяснява Димо. Той посочва, че повечето тематични книги разказват за историята на татуировката, но като апокриф са тези за техниката.

По спорния въпрос занаят или изкуство е татуирането, хасковлията е по-склонен да вземе страната на поддръжниците на второто. Да правиш татуировка можеш да се научиш, но никога няма да си сред най-добрите, ако работиш с шаблони или комерсиално. Тези от татуистите, които прескачат нивото на занаятчийството, са си чиста проба творци. Именно с това фестът в Берлин е престижен и популярен. Там се показва изкуство. Работи се направо върху телата. Върху тях се рисуват картини като върху платно.

Според Димо в Германия татуировките са силно разпространени - рисуват се от тийнейджъри до баби, но няма добри майстори. И той самият е имал клиент на почтена възраст. Преди време в Слънчев бряг татуирал пеперудка върху глезена на 82-годишна чужда туристка.

Сред най-търсените и сочени като най-добри в Европа са българите, поляците и чехите. Много сме амбициозни, казва Димо. Според хасковлията това е свързано с чувствителната славянска душевност.

Въпреки, че е доста млад, само на 33 години, Димо Бойчев вече има и свои ученици. Първият е братовчед му. В начална фаза е обучението на момиче от Хасково, което обаче вече работи по морето. Сред мераклиите да разкриват тайните на татуса покрай хасковлията е и датчанин. Най-новият проект на Димо пък е собствено студио с обучен от него екип. Възнамерява да го отвори в немският град Карлсруе. Впечатлен е от градчето на р.Рейн и смята, че е едно от най-добрите места за живеене в Европа.

Според майстора от Хасково няма мода в бодиарта. Във вече солидния стаж, който е натрупал, Димо е татуирал какво ли не. Най-голямата рисунка, която е правил, е на гръб, два ръце и гърди.

Най-дългата му сесия е 16 часа

16 е и най-големият брой клиенти, които е приемал за един ден. Най-трудният татус за него е бил в японски стил. Смята, че най-често е изписвал "Only God can judge me" ("Само Господ може да ме съди"). А най-екзотичният татуиран от него надпис е на индийски - "Вратът на вълка е дебел, защото си върши работата сам". Авторът на всичко това, като горд българин, носи също татуировка надпис - подписът на Левски, направен му обаче от колега в Шумен.

Единствените, които Бойчев връща, са мераклиите за светещи на тъмно татуировки, които блестят на неонова светлина. За тях се използва UV бяло мастило, което се смята за канцерогенно."Щом едно нещо е вредно, не го прием", отсича Димо. Той не разбира и онези, които идват в ателието му с молба да им направи татуировката, но някъде, където не се вижда толкова, за да не омръзва. "Когато си купуваш една картина да не би да я слягаш в гардероба си. Рисунката по тялото е изкуство и трябва да се показва", категоричен е маестрото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай