Депутати с топки

Георги Мърков от БСП обезврежда терорист, Иван Чолаков вкарва кошове за ГЕРБ

Депутати с топки | StandartNews.com

София. Спортът е не само медали, титли и повод за гордост. Тези, които му се отдават, притежават много повече. Те са дисциплинирани, изпълнителни, целеустремени. Качества, особено ценни за народните представители. В сегашния парламент най-много са спортистите от групата на ГЕРБ. В БСП те са по-малко, но пък са шампиони.

Олимпийски медали тежат на депутатските банки отляво на парламента. Легендите в борбата и стрелбата Георги Мърков и Таню Киряков са народни представители от Коалиция за България в 42-рото народно събрание. Мърков грабва олимпийското злато през 1972 година в Мюнхен.

В биографията му е награда от ЮНЕСКО. През 1984 година, когато е треньор на националния ни отбор, води момчетата на европейско първенство в Швеция. Мъж с огромен букет минава през цялата зала, докато на тепиха тече среща. Но в последния момент захвърля цветята и в ръцете му е заредена карабина. Само Мърков успява да запази самообладание и обезврежда терориста. Напада го в гръб, събаря го на земята и му взема оръжието. Нападателят вади и пистолет, но родният олимпиец не допуска оръжието да гръмне. И става звездата на шампионата. "Няма как да реагираш по друг начин, когато залата се пука по шевовете от хора", коментира скромно геройството си Мърков. В този момент шампионът не мисли за семейството си, за себе си, а как да предотврати атентата. В годината, когато взема олимпийското злато, пак има досег с тероризма. Палестинска групировка взема за заложници израелски спортисти. И разстрелва 11 от тях. "Ние станахме свидетели на повечето събития, прозорците на нашите апартаменти се намираха срещу прозорците на израелците, спомня си днес Мърков. Единият от убитите спортисти е трябвало да излезе срещу Мърков на тепиха. След траура състезанието продължава. Депутатът запазва самообладание и печели титлата.

Без епични битки с терористи, но с една дузина медали от кариерата си е и Таню Киряков. Медалистът от Сидни е в топ 10 на спортистите ни. И има зад гърба си 6 олимпиади. В епичния сблъсък пушачи-непушачи за отпадането на тоталната забрана за димене в заведенията Киряков изненадващо гласува за премахването на ембаргото. Ако ти е писано да се удавиш, няма да се обесиш, казва спортистът. От стрелбата му е останало да е точен и кратък. Затова и не се впуска в популистки изказвания, а тезата за пушенето свива до горната поговорка. Държи на семейството си, а страстта му от години е риболовът. И от него се придобиват търпение и мъдрост. Признава, че е емоционален, но преди всичко е упорит.

Риболов е и хобито на депутата от ГЕРБ Пламен Нунев. Преди години той е бил студентски шампион на гладко бягане. Като ученик започва да тренира лека атлетика и хандбал. В казармата попада на треньора Велислав Димитров, благодарение на който Светла Златева стана звезда - световен рекордьор на 800 м. Нунев взема няколко призови места в кросовите бягания. След това с него започва да се занимава треньорът проф. Хаджийски, който работи с известния спринтьор Ивайло Караньотов. И Нунев става студентски шампион в бягането на 200 и 400 м, както и на щафетата. После получава контузия и щафетата поема сестра му Анелия. По-късно депутатът започва работа в МВР, където участва в състезанията на министерството.

Лъчезар Иванов пък е сред добрите баскетболисти В парламента. Първо е играл за ЦСКА, след това за "Академик". Най-голямото му спортно постижение е третото място на спартакиадата на армиите през 1981 г. Отборът им печели всички мачове, но накрая пада от непобедимия тим на СССР и от Унгария, която тогава е домакин на първенството. Друг баскетболист в НС е Иван Чолаков, който бе треньор на мъжкия баскетболен отбор на Ямбол.

Георги Андонов пък започва да играе футбол още като ученик. ГЕРБерът става халф в младежкия отбор на "Ботев" Пловдив. След това започва да играе за мъжкия тим на "Пирин" Гоце Делчев. Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е армеец от дете. "Състезавал съм се за ЦСКА и винаги с премиера имаме възможност по спортна тема, защото той е левскар, да има един баланс", казва Цветанов по времето, когато още е на власт. Той спортувал лека атлетика от VI клас. Завършил е задочно Националната спортна академия със специалност учител по физическо възпитание и треньор по лека атлетика.

Шампион пази Мая Манолова

Освен шампион червеният Георги Мърков е и изключителен кавалер. На 6 декември миналата година от ГЕРБ поискаха оставката на зам.-председателя на парламента Мая Манолова. Тогава Мърков стана и пламенно я защити от трибуната на НС. "Аз искам да обясня ситуацията малко по-така - просто и разбираемо, както господин Бойко Борисов обяснява", започна Мърков. "Знаете, аз съм световен, олимпийски шампион, участвал съм на много състезания. Едно нещо съм разбрал и научил, че за да постигнеш големи успехи, трябва да имаш много здрава психика, трябва да имаш много добродетели. Като наблюдавах какво прави госпожа Мая Манолова, чак ме хвана мене яд на нея. Тя беше с изключителна психика, изключително добронамерена и много толерантна. Много толерантна, да! Вие какво не направихте с нея (обръщение към ГЕРБ) - скачахте й по главата, че обиждахте я лично, че какво не направихте? Манолова никога няма я предадем, защото е един отличен и качествен човек!" След тези си думи Мърков получи заслужени аплодисменти от залата.

Станишев сравнява водолазите с рицарите

Въпреки че не е професионален спортист, лидерът на БСП Сергей Станишев поддържа форма с гмуркане. Като историк сравнява водолазите със средновековните рицари. Общото е, че носят по 20 килограма върху себе си - маска, плавници, неопренов костюм, надуваема жилетка, бутилка с кислород, оловни тежести. Когато беше премиер, трима охранители от НСО спешно изкараха опреснителни водолазни курсове. Те с удоволствие обуваха плавниците заедно със Станишев за подводните му разходки край Созопол или гмурканията по време на ваканции в правителствената резиденция "Евксиноград".

Станишев запалил и децата по гмуркането. По време на една от почивките им в Гърция Мони и Венци изкарали курса и вече могат да се гмуркат до 10 метра дълбочина с акваланг, хвали се соцлидерът. Най-интересни са му потъналите кораби.

Бойко победи Бекер

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов е маниак на тема футбол и тенис. От години той активно тренира във всяка свободна минута. Наскоро дори се заговори, че заедно с отбора си "Витоша" (Бистрица) ще подобри световен рекорд. През лятото на миналата година Борисов дебютира официално в професионалния футбол и с това се превърна в най-възрастния футболист в Европа. 54-годишният Борисов игра на стадион "Локомотив" в София, където отборът му "Витоша" (Бистрица) направи 0:0 с "Раковски" в мач от "Б" група.

Пред него е мексиканецът Салватор Рейес, който е бил на 71 г., когато влиза за няколко минути като резерва за "Чивас" в двубой срещу "Пумас" на 19 януари 2008 г. След него се нарежда бразилецът Педро Рибейро Лима, който играе до 58-годишна възраст и дори има вкаран гол в последния си сезон.

Бойко Борисов обаче стана рекордьор на Европа. Досегашното постижение държеше собственикът на английския третодивизионен "Донкастър" Джон Райън, който през 2003 г. на 52 г. и 11 месеца влиза като резерва в последните 5 минути на мач на своя отбор. Борисов е фен на "Левски"

В другата му любима игра - тениса, той е побеждавал дори Борис Бекер в приятелски мач.

Като цяло бившият премиер има неизлекувана страст към спорта още от тийнейджърските си години. В зряла възраст обаче на няколко пъти му се случват инциденти с крака и след претърпени няколко операции сега докторите са му препоръчали да не ходи на мачове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай