Дървен сал ще вози туристи по Дунав

Атракцията стартира през юли, маршрутът включва 23 спирки по поречието между Видин и Силистра

Дървен сал ще вози туристи по Дунав | StandartNews.com

Силистра. Дървен сал, скован от дървета, расли в Балкана край Копривщица, ще вози туристи по Дунав това лято. Атракцията е проект на Сдружението за развитие на туризма в Тутракан, разработен заедно с германеца Юрген Айзеле, чиято агенция ще популяризира начинанието сред жителите на всички общини в Дунавския регион.

Идеята предвижда салът да бъде пуснат на вода на 5 юли тази година в румънския град Четате. Плавателното съоръжение, напомнящо пътешествията по вода в древността, ще премине по реката от Видин до Силистра, като маршрутът му включва 23 спирки.

Платформата на Дунавския сал ще бъде дълга 8 и широка 7 метра. Той ще бъде скован от 110 дървени трупи, отсечени от горите на горското стопанство в Пирдоп. Следващата седмица те ще бъдат транспортирани до Видин, където ще се сглобява плаващата площадка.

Салът е проектиран да вози по 60 пасажери. За тяхното удобство върху платформата ще бъдат сковани осем маси и пейки, за да могат туристите да се наслаждават на пътуването си по Дунав.

„Дунавски сал 2013" ще е единствената по рода си атракция, която ще плава това лято по реката. Организаторите очакват екстравагантната идея да им донесе над 10 хиляди посетители в рамките на сезона. Ако плаването със сал по Дунав се хареса на туристите, догодина организаторите ще пуснат повече наколни платформи по реката, обясни Юрген Айзеле.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай