Неделя,

Дървен сал ще вози туристи по Дунав

От: Администратор -
1885
Дървен сал ще вози туристи по Дунав
A
A
A

Силистра. Дървен сал, скован от дървета, расли в Балкана край Копривщица, ще вози туристи по Дунав това лято. Атракцията е проект на Сдружението за развитие на туризма в Тутракан, разработен заедно с германеца Юрген Айзеле, чиято агенция ще популяризира начинанието сред жителите на всички общини в Дунавския регион.

Идеята предвижда салът да бъде пуснат на вода на 5 юли тази година в румънския град Четате. Плавателното съоръжение, напомнящо пътешествията по вода в древността, ще премине по реката от Видин до Силистра, като маршрутът му включва 23 спирки.

Платформата на Дунавския сал ще бъде дълга 8 и широка 7 метра. Той ще бъде скован от 110 дървени трупи, отсечени от горите на горското стопанство в Пирдоп. Следващата седмица те ще бъдат транспортирани до Видин, където ще се сглобява плаващата площадка.

Салът е проектиран да вози по 60 пасажери. За тяхното удобство върху платформата ще бъдат сковани осем маси и пейки, за да могат туристите да се наслаждават на пътуването си по Дунав.

„Дунавски сал 2013" ще е единствената по рода си атракция, която ще плава това лято по реката. Организаторите очакват екстравагантната идея да им донесе над 10 хиляди посетители в рамките на сезона. Ако плаването със сал по Дунав се хареса на туристите, догодина организаторите ще пуснат повече наколни платформи по реката, обясни Юрген Айзеле.


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички