Да се разминеш с късмета

Да се разминеш с късмета | StandartNews.com

В навечерието на всяка Нова година всички се нареждат около баницата с късмети. С надеждата съдбата да е благосклонна точно към тях. За много от известните обаче отиващата си 2013-а ще остане като годината на изпуснатия шанс. Малко не им е достигнало, за да изпълнят желанията си. Просто късметът им е изневерил в най-важния момент. Може да се случи и с опитните политици, както и със знаменити шампиони или изявени таланти. "Стандарт" събра някои примери как птичето може да отлети от рамото, когато най-малко очакваш.

Бойко спечели вота, но загуби властта

2013 година не бе щастлива за много от родните политици. И на всеки нещо му се изплъзна. Бойко Борисов се канеше да финишира като по магистрала с мандата си, но сдаде преждевременно властта под натиска на улицата. После спечели най-много депутати, но не успя да сглоби втори кабинет. И от май месец е в принудителна опозиция. Както всяка партия, останала без хранилката на властта, и ГЕРБ започна да се рои. Първо се пръкна БАСТА - партия на бившите приятели на Бойко. След това се появиха и първите две люспи в парламента - независими депутати станаха Георги Марков и Светлин Танчев.

Кобрата се размина с Кличко

В последните две години Кубрат Пулев се затвърди като безспорния претендент номер 1 за короната в тежка категория, но мачът с Владимир Кличко така и не идва. Напразни останаха и надеждите на българите това да се случи през отминаващата 2013 г. Кобрата е официален претендент за пояса на IBF, който в момента е притежание на украинеца и светът тръпне в очакване на боя между тях. В големия бокс има и мръсни игри. Кличко внимателно подбира съперниците си, а специалистите единодушно са на мнение, че българинът е най-неудобният му опонент. Пулев не се плаши от среща с по-малкия брат Кличко. Тази година той дори се оказа от европейската титла, за да може да си проправи път към световната корона. След това заложи интернационалната и правото на мач с Владимир, като се би с Джоуи Ейбeл. Кличко не е губил на професионалния ринг вече 10 години. Дали ще се стигне до мач с Кобрата през 2014 г. отново не е ясно. По правилата вариантите са два. Той трябва да защити световната титла в срок от една година или да я оваканти.

Бербо не уцели с трансфера

Трансфер е късметчето, което не се падна на Димитър Бербатов от новогодишната баница в края на 2012 г. и с нетърпение го очаква сега. Митко остана верен на "татко си" Мартин Йол, "Фулъм" оцеля, но стартът на новия сезон е катастрофален за бившия капитан на България. Бербо е вкарал едва три гола, а тимът му се бори за оцеляване. Медиите на Острова го разкъсват от критики. Заговори се за интерес към Митко от турските "Бешикташи", "Галатасарай" и "Трабзонспор". Пише се още за "Арсенал", Нюкасъл", "Тотнъм" и завръщане в Германия, където Митко направи име с "Байер". Отстрани изглежда, че колкото по-бързо Димитър избяга от "Крейвън Котидж", толкова по-добре. А и "татко" Йол вече го няма във "Фулъм". Дали пък Бербатов не сгреши, че отсвири "Юве" и "Фиорентина" преди година и половина!?

Реформа взе здравето на Обама

Късметът обърна гръб и на Барак Обама, който стана жертва на един от най-амбициозните си проекти - реформата в здравното осигуряване в САЩ. Американският президент го стартира още през първия си мандат с идеята да осигури на всички свои съграждани достъп до здравни услуги. Това трябва да стане чрез въвеждането на задължително здравно застраховане, държавно финансиране за бедните и регулация в здравеопазването. Неща, които не се приеха добре от мнозина американци и най-вече от консерваторите, които имат мнозинство в Камарата на представителите.

Реформата все пак стартира на 1 октомври, но стартът й не зарадва дори самия президент. След седмици настояване от републиканците реформата да бъде отложена с година и несъгласието на президента за компромис се стигна до спиране на финансирането на правителството за две седмици. Стартът на реформата пък бе белязан от купища технически проблеми, които и до днес се изчистват.

Пендачанска на косъм от "Грами"

Прочутата ни оперна прима Александрина Пендачанска се размина тази година с "Грами" за втори път. Джиджи беше сред звездите в екипа на номинираната "Агрипина" от Хендел в категорията "Оперен запис" под диригентството на Рене Якобс. Конкуренцията на Пендачанска беше жестока - "Лулу" на Берг, "Пръстенът на Нибелунгите" на Вагнер, The Rake's Progress на Стравински и Teuzzone на Вивалди. Победителят беше естествено Вагнер. Естествено, защото светът тази година отбелязва 200 години от рождението на гениалния немски композитор и всички големи класически сцени го почетоха с мегаспектакли. Все пак "Агрипина" спечели наградата на БиБиСи за оперен запис на годината. През 2006-та Джиджи беше за първи път близо до престижното отличие, след като операта на Моцарт "Милосърдието на Тит" получи две "Грами" номинации за най-добър класически и оперен запис.

Елица и Стунджи пропаднаха на Евровизия

Големите надежди, които цяла България заложи на двойката Елица и Стунджи за песенния конкурс Евровизия, не се оправдаха. Първото им участие през 2007-а, когато те станаха пети, донесе толкова радост на всички, че БНТ без никакви съмнения реши, че те са най-подходящи да ни представляват. И донякъде беше точен ход от страна на телевизията особено след няколкото неуспешни години. Песента "Само шампиони" обаче, с която двойката замина тази година в Дания, не успя да им осигури дори място на финала. Да не говорим, че "Кисмет", първата песен, която спечели нашият конкурс, трябваше да падне заради неуредени авторски права с Джонатан Тисей, музикант и продуцент от Аржентина, и един от създателите й. "Срамувам се от отвратителната песен на Елица и Стунджи за "Евровизия", пък избухна в социалната мрежа Георги Христов.

След толкова години усилено търсене на подходящ изпълнител и песен, в което продуцентите на БНТ попадаха на какви ли не предложения, някои много лоши, най-накрая те решиха да се откажат от конкурса. Дали България ще участва на Евровизия 2014 не се знае.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай