Българските вещи - хит в e-bay

Световният онлайн аукцион е един от най-сигурните източници на допълнителен доход

Българските вещи - хит в e-bay | StandartNews.com

Случката с България, която бе обявена за продажба в един от най-популярните сайтове за интернет търговия e-bay, бе колкото смешна, толкова и с горчив подтекст. С шегата се протестираше срещу отпадането на забраната чужденци да купуват земя у нас. Цената на страната беше сравнително евтина - 9 500 000 паунда. В описанието шегаджията търговец беше написал, че продава "райско кътче, естествено опазено и екологично чисто, с разнообразни красоти". А за контакт бе дал имейла и телефона на Президентството на България. Обявата бе свалена от администраторите на сайта часове след като бе пусната, а оферти за закупуването на държавата липсваха.

Продажбата на български вещи в световната търсачка обаче отдавна е препитание, или поне допълнителен доход за много българи. В e-bay човек може да намери предмети, от които струят епохи, пълни с онази сантименталност към миналото, която обикновено е движещата енергия на колекционерите.

В световния аукцион ще се натъкнете на цялата ценностна амплитуда, що се отнася до стари предмети - e-bay е едновременно онлайн вехтошарник и онлайн музей. Разглеждайки списъка с буквално хилядите български артефакти, човек се приближава и до идеята на Орхан Памук: да направи музей в центъра на Истанбул, където историята да се разказва не само от предмети от войни, катаклизми и решаващи национални събития, но и от обикновени вещи, които са съпровождали бита ни през годините.

Ценителите на историята биха открили в българската стока, която се продава в e-bay, манифестация на няколко епохи. Вещите започват от турско-освободителната война, минават през годините на Съединението, после Независимостта, Първата световна война, междинния период между нея и Втората; след това обрата от царска към комунистическа България и, разбира се, десетилетията социализъм, докато се стигне до прехода. За всички тези предмети, обвързани с определени декади, човек може да вземе от 2 до 3000 долара. Действително, ако човек притежава голям таван с вехтории, стари колекции от миналото, наследствени предмети и подобни и в същото време може да се откаже от сантименталната си обвързаност с тях, би могъл да ги продаде за добри пари в e-bay. Основен конкурент на българската стока са другите бивши соцстрани, тъй като предметите им, обяснимо, са сходни с нашите. Вещите са всякакви - монети, марки, униформи, ордени, саби, каски, войнишки инвентари, списания и суперредки снимки. Ако някои от нещата са толкова автентични, колкото "брокерите" им декларират, са направо за музей. Някои от потребителите съвсем не се залъгват с джунджурии - в сайта е обявена за продан дори къща.

Българските вещи в сайта са повече от 25 000. Един от най-скъпите спомени от миналото е снимка на министър-председателя Антон Югов с Юрий Гагарин, подписана от самия Гагарин. "Другарю Югов, с уважение и признателност", е написал първият човек, излетял в Космоса.

Фотото е от 1961 година и се продава за 4900 долара

- сума, която да изглежда и космически за нас, е позволима за колекционери с дълбок джоб.

Сред най-скъпите бг вещи в онлайн търга е офицерска сабя от времето на Цар Борис III, запазена в отличен вид, заедно с кожената ножница. Тя се продава за 2300 долара и най-вероятно скоро ще украси нечия стена. Колекция от близо десет щика на царски офицери се продава за 3000 долара. За 280 долара някой е сложил за продан военна униформа от Втората световна война, а за около 100 се продават ордени и медали от това време.

От "Дървото на живота" впрочем могат да обзаведат по съвсем автентичен начин актьорите си. Униформите са хит в търсачката, има каски, саби, медали, войнишки манерки, ордени, дори гумени ботуши, видели много кал и кръв, от Първата световна. Инвентарът на един войник от XX век може да се попълни за 500-600 долара. Ако човек иска да постигне максимално реалистично потапяне в епохата, би могъл да намери дори писма на войник, пращани до родители, любима, приятели. В e-bay е пусната дори серия от картини за художници от началото на XX век, като цените са около 2-3000 долара" - такава например е "Морски пейзаж" на Александър Мутафов (1879-1957), един от първите маринисти.

За колекционерите на марки e-bay пък е просто златна мина. Такива има от XIX, XX и XXI век, като, разбира се, цената им расте в зависимост от това колко са стари. Като цяло марките са евтини, единствените по-високи цени, които стигат до 500$, са за цели колекции от по 1000 марки, събирани с десетилетия.

Българите са сложили за продан и музикални инструменти - примерно виола "Андреас Джовани", един от най-хубавите видове в бранша, за 2500 долара: със сигурност по-добро решение от това да нацепиш роял, за да осигуриш разпалки за огъня. Един от най-скъпите артефакти в световния сайт за онлайн търговия е

портрет на цар Борис III като дете. Той се продава за 2300 долара

Съвременен Бай Ганьо пък със сигурност би си спестил пътуването по други страни, за да продава розово масло. Тъй като шишенцата с най-характерния български парфюм са едни от най-търсените и продавани в e-bay. Цените варират от 10 до 50 долара в зависимост от размера.

Няколко червени кръста от Първата световна война струват по около 100 долара на парче. Соцмедалите пък варират от 30 до 60 долара. В e-bay е пълно и с плочи от близкото минало, за които се борят немалко колекционери; както и стари магнетофони с предимно антикварна стойност, дори онези видеоигри с джойстици и дистеци, които бяха нещо като прадядовците на съвременните плейстейшъни.

Как да правим пари в e-вay

За търговията в най-големия световен аукцион са изписани хиляди ръководства, които бихте могли да си купите на книга или просто да изчетете куп статии в Гугъл. Има обаче базови правила, които можем да съберем в няколко реда.

Най-важното е да се отърсите от каквато и да била сантименталност към предметите. Необходима е известна липса на чувствителност към миналото, което, разбира се, не значи, че трябва да заложите на търг най-важните за вас вещи. Големият плюс от продажбата е, че ще изчистите дома си, ще освободите куп шкафове и това сигурно ще е първото почистване, което освен всичко ще ви донесе и пари. Важно е да сложите някаква нормална и допустима цена; не се вманиачавайте в изстискването на максимална полза от всяка вещ - алчността не помага в търсачката, тъй като обиграните купувачи добре знаят стойността на вещите и едва ли ще ви предложат повече, отколкото е нейната реална цена. Заради това е добре да отделите достатъчно време за проучване на самия пазар, да намерите предмети, сходни с вашите, и да проверите на каква цена се продават. Може да лавирате с 5-10% разлика, но ако ги превишите, е силно вероятно да останете без купувачи.

Не подценявайте снимката. Това все пак е единственото нещо, което купувачите реално виждат. Ако например продавате офицерска сабя, то тя трябва да има ясно изображение, от всички ъгли, за да грабне окото на ценителите. Правете ярки, изчистени снимки на обикновен неутрален фон. Отстранете всякакви други ненужни елементи, гледайте стоката да заема почти цялата част на рамката. След като сте готови със снимките, подредете ги по папки, ако са няколко продукта, за да са готови за бъдещо листване в сайта.

Заглавието на вашата обява е изключително важно. Винаги пишете вашите заглавия първо за търсачките, хората поставете на второ място. Резултатите от търсенията в e-bay и къде ще се появите вие, е фактор номер едно за това колко пари ще получите в крайна сметка. Използвайте ключови думи, които смятате, че купувачът ще използва при търсенето за вашата позиция и стока. Отделете повечко време на заглавието и добре го обмислете. e-bay позволява 55 символа за заглавие, така че трябва да сте пестеливи, конкретни и ясни.

Когато артефактите свършат

Разбира се, ако търгуването ви провърви, нормално е да стигнете до онзи неприятен момент, в който таванът, шкафовете, мазето, вилата и всички онези места, в които сте съхранявали стари неща, са опразнени. Тогава обаче идва моментът за истинска търговия. И ако сте вече запалени по e-bay, ще откриете най-големия ресурс за подобни вещи: циганските пазари. Там ще намерите неща на суперниски цени и ако имате око на познавач, за около 20 лв. можете да купите стока, за която в аукциона може да спечелите десетократно по-голяма сума. Номерът е да се приведете в сравнително мизерен вид, за да не ви метнат с цените. Пазарете се на макс, за да постигнете колкото се може по-голям процент печалба.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай