Арт министърът носи бунтовна кръв

Арт министърът носи бунтовна кръв | StandartNews.com

Министърът на културата Петър Стоянович е кръстен на дядо си, също доктор като него. Но сравнително малко хора са наясно, че дядото прави нещо велико - основава "Левски" през 1914 г. и е първият централен нападател на тима.

По думите на внука му Димитър, брата на Петър, съмахленците се събирали да играят футбол на територията на казармите. Началните години на отбора обаче са прекъснати от Първата световна война, когато старият Петър Стоянович се сражава на Южния фронт. След битките той заема пост в "Реемтсма" - най-голямата тютюнева корпорация в Европа. Петър-старши е от консултантите на Димитър Димов през цялото време, докато великият писател създава романа си "Тютюн". Стоянович е "изворът" за голяма част от конкретната и историческата информация, защото е очевидец на събитията. През 20-те продължава дейността си с "Левски" - президент е на отбора и по време на неговото управление е построен първият стадион на тима. След 9 септември 1944-а доктор Стоянович обаче е съден от Народния съд, държавата си взема стадиона с цялата база на клуба. Дядото умира в края на 70-те години.

Докторът по философия Петър Стоянович носи не само гените, но и свежарското чувство за хумор на дядо си и баща си. Артът е в кръвта му - майка му Ани Бакалова е от големите актриси на България. Тя е бременна с него, когато започват снимките на култовия сериал "С пагоните на дявола". "Не станах артист за огромна радост на майка ми и баща ми, които знаят колко прекрасна, но и често колко неблагодарна е тази професия. Моят темперамент ме е "натискал" към режисирането на нещата, а не към тяхното изиграване", коментира културтрегер номер едно. Стоянович внук скоро ще черпи за нов член на династията - той и Мария Дивизиева очакват първата си рожба.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай