Неделя,

Археолози откриха уред против комари на 7000 години

От: Failed to load user -
3996
Археолози откриха уред против комари на 7000 години
A
A
A

Велико Търново. Уникален керамичен уред, идващ от древността, използван в борба срещу комарите, откриха археолози по време на проучванията на древна могила край великотърновското село Хотница.

Близо до мястото, където преди години бе открито едно от най-големите златни съкровища у нас - Хотнишкото, археологът от регионалния исторически музей в Търново Александър Чохаджиев е открил древния уред. Според него находката е била използвана за борба срещу комарите, които в района на могилата са особено големи.

Древните могили винаги са били построявани близо до реки и още тогава първобитните хора са били измъчвани от досадните насекоми. Малкият уред представлява пресечен конус, който е затворен в двата си края, но отстрани има малки дупчици. Уредът отвътре е почернял изцяло, понеже в него са били запалвани въглени, над които са тлеели ароматни растения или масла, които са прогонвали комарите. Преди 7000 години керамичното производство е било в апогея си, но тогава се е развивало производството на мед и злато.

Археологът, който работи заедно със студенти от великотърновския университет, ръководени от баща му доц. Стефан Чохаджиев, успяват да открият край древната могила и малки амулети, които са точно копие на някои от златните украшения от Хотнишкото злато. Според него по-бедните хора, които не са имали възможност да си поръчат златни накити, са си правели копия от глина.


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички