Археолози откриха уред против комари на 7000 години

Археолози откриха уред против комари на 7000 години | StandartNews.com

Велико Търново. Уникален керамичен уред, идващ от древността, използван в борба срещу комарите, откриха археолози по време на проучванията на древна могила край великотърновското село Хотница.

Близо до мястото, където преди години бе открито едно от най-големите златни съкровища у нас - Хотнишкото, археологът от регионалния исторически музей в Търново Александър Чохаджиев е открил древния уред. Според него находката е била използвана за борба срещу комарите, които в района на могилата са особено големи.

Древните могили винаги са били построявани близо до реки и още тогава първобитните хора са били измъчвани от досадните насекоми. Малкият уред представлява пресечен конус, който е затворен в двата си края, но отстрани има малки дупчици. Уредът отвътре е почернял изцяло, понеже в него са били запалвани въглени, над които са тлеели ароматни растения или масла, които са прогонвали комарите. Преди 7000 години керамичното производство е било в апогея си, но тогава се е развивало производството на мед и злато.

Археологът, който работи заедно със студенти от великотърновския университет, ръководени от баща му доц. Стефан Чохаджиев, успяват да открият край древната могила и малки амулети, които са точно копие на някои от златните украшения от Хотнишкото злато. Според него по-бедните хора, които не са имали възможност да си поръчат златни накити, са си правели копия от глина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай