Археолози откриха римски геодезически уред

Археолози откриха римски геодезически уред | StandartNews.com

Велико Търново. Археолози откриха уникален бронзов измервателен уред, използван в строителството от римско време при изграждане на алеи и подходи в античният римски град "Никополис ад иструм". Находката е много добре запазена и наподобява грома, с която са се измервали и планирали улици и сгради, обясни археологът Павлина Владкова.

По време на строителните дейности при прокарването на ВиК и ел.-инсталациите са били разкрити части от канализационната мрежа на древния римски град и добре запазен голям канал, а също и част от ранноримска сграда с отоплителна система, изградена от кръгли римски тухли, от началото на ІІ век. На същото място са открити и повече от 50 монети, бронзови и метални предмети.

1 934 321 лева са вложени в социализирането на древния римски резерват Никополис ад Иструм по проект, финансиран от Европейския съюз по Оперативна програма „Регионално развитие". Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов, директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов, Павлина Владкова, която ръководи археологическите разкопки на обекта, експерт от Министерството на културата и ръководители на проектантския и строителния екип, реализирали проекта, откриха обновения туристически обект.

Над 1,2 млн. лв. от сумата е вложена в строително-монтажни работи, изпълнени в петмесечен срок от Консорциум „Римски резерват". Изградени са обширен паркинг за автомобили, ограда от габиони по протежение на крепостната стена с дължина около 3 км, площадки и подходи за по-лесен достъп, обясни ръководителят на проекта инж. Емануил Серафимов.

В Никополис ад Иструм се влиза през висока дървена порта, а за разходка на хората с увреждания е закупен специален електромобил. До началото на следващия туристически сезон ще бъде ремонтиран и пътят, свързващ селището с главния път Русе - Велико Търново.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай