Петък,

"Абсурдни времена" стана хит в книжарниците

От: Администратор -
379
"Абсурдни времена" стана хит в книжарниците
A
A
A

София. "Абсурдни времена" не е поредната книга за любов. А поетичен диалог между Него и Нея. Тя е Маргарита Петкова, а той - Добромир Банев. Диалогът се случва във Facebook. Стихотворенията са под формата на реплики, като игра на влюбени, в която всяка страна отговаря с красив стих. Освен от ценителите в мрежата поетичният разговор е забелязан от издателя Лъчезар Минчев и съответно овеществен на хартия. За да се стигне до 116 стихотворения, събрани в книга, чийто тираж търпи ожесточено разграбване.

Някога Никола Вапцаров написа - "Не, сега не е за поезия...". Политическите вълнения, дали онези от времената на Вапцаров или сегашният бунт на Улицата, обаче не трябва да пречат на добрата лирика. Това доказаха Добромир Банев и Маргарита Петкова, чиято стихосбирка "Абсурдни времена" вече е хит по книжарниците. "Да оборваме Вапцаров? Опазил ни Бог. Това е просто цитат от стихотворение. Винаги е време за поезия!", твърди Банев. Той и Маргарита Петкова написаха книгата във Фейсбук, без да се познават лично. И твърдят, че това никога не е било проблем, щом става дума за любовна лирика. "Едва ли някой мисли, че ще намери вътре решение на исканията от уличната демокрация, по-скоро любовната лирика е спасение от абсурдността на ежедневието", твърди Петкова. Която от години размахва най-ценния лозунг - този на любовта. "Всеки човек бива връхлитан от любов поне два-три пъти в живота си. Още повече - хора, които неистово се нуждаят от любов, а точно в момента я нямат. Тогава се отъждествяват с нашите лирически герои (да не забравяме, че поезията не е автобиография!), чрез тях получават това чувство в чистия му вид, такова, каквото то всъщност в живота не може да просъществува повече от девет седмици и половина. Най-много", казва поетесата.

116 стихотворения за любов или просто социален експеримент беше това?, питаме двамата автори. "Експериментите са за хора, които работят и правят опити в лаборатории", споделя Добромир и предпочита да дефинира книгата като много сполучлив проект.

Колкото до заглавието, което звучи съвсем адекватно спрямо юнските и вече юлски протести, оказва се, че е измислено много преди това.

"Просто ми хареса съчетанието от думи", казва Банев. А Маргарита добавя, че времената винаги са абсурдни за техните съвременници, а и любовта сама по себе си е такава - има прекалено много лица и състояния, граничещи с абсурда. Авторите смятат, че хората, които четат техните стихове, са вярващи и търсещи любовта, независимо дали са самотни или не, защото "любовта е универсално любопитна." Добромир Банев не е преживял лично всеки един текст от книгата, но многозначително казва, че някои от нещата са се случили, тъй като "самият живот е едно голямо дежавю". А голямото признание за всеки поет, според него, идва тогава, когато читателите се припознават в стиховете му.

Банев и Петкова се чувстват обнадеждени от това, че книгата чупи рекордите по продажби.

Беше поръчан втори тираж от "Абсурдни времена" и конкурент по продажби е само "Ад" на Дан Браун.

"Изненадващо е, че българите четат и любовна лирика. Красиво е. С Маргарита сме на една честота и се разбираме само с поглед", твърди Добромир Банев. В момента поетите подготвят ръкописа на "Абсурдни времена 2", която се очаква през есента. "Като набереш инерция, трудно спираш да се забавляваш", лаконично обяснява идеята за продължението Петкова.

Тя:

Не питай за предишните. И аз

за бъдещите няма да те питам.

Прибирам се при теб като у нас.

Човеко Божи, чувствам се разбита.

Не искам празни приказки. Недей

да слагаш маса със от пиле мляко.

Прекрасно е, че нямаш полилей!

Със свещ ме търсеше. И ме дочака.

Сега какво ще правиш с мен - не знам.

Както се казва - бий си ме в главата.

Човек, каквото си направи сам...

Е, знаеш поговорката нататък.

От ревност полудял или от страст,

срини ме в ада, сваляй ми звездите...

За миналото - нито звук, ни глас!

А бъдещето разгадай в очите ми.

Той:

Аз знам, че имаш много имена.

И опитът ти с други впечатлява.

Нали си с мен. Нали си у дома.

Да бъда с друга някога?

Не става.

Не искам обяснения. Недей.

Намерих те със свещ. И те дочаках.

Ако ти купя тъжен полилей,

свободна си да продължиш

нататък.


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията