Петък,

"Абсурдни времена" стана хит в книжарниците

От: Администратор -
129
"Абсурдни времена" стана хит в книжарниците
A
A
A

София. "Абсурдни времена" не е поредната книга за любов. А поетичен диалог между Него и Нея. Тя е Маргарита Петкова, а той - Добромир Банев. Диалогът се случва във Facebook. Стихотворенията са под формата на реплики, като игра на влюбени, в която всяка страна отговаря с красив стих. Освен от ценителите в мрежата поетичният разговор е забелязан от издателя Лъчезар Минчев и съответно овеществен на хартия. За да се стигне до 116 стихотворения, събрани в книга, чийто тираж търпи ожесточено разграбване.

Някога Никола Вапцаров написа - "Не, сега не е за поезия...". Политическите вълнения, дали онези от времената на Вапцаров или сегашният бунт на Улицата, обаче не трябва да пречат на добрата лирика. Това доказаха Добромир Банев и Маргарита Петкова, чиято стихосбирка "Абсурдни времена" вече е хит по книжарниците. "Да оборваме Вапцаров? Опазил ни Бог. Това е просто цитат от стихотворение. Винаги е време за поезия!", твърди Банев. Той и Маргарита Петкова написаха книгата във Фейсбук, без да се познават лично. И твърдят, че това никога не е било проблем, щом става дума за любовна лирика. "Едва ли някой мисли, че ще намери вътре решение на исканията от уличната демокрация, по-скоро любовната лирика е спасение от абсурдността на ежедневието", твърди Петкова. Която от години размахва най-ценния лозунг - този на любовта. "Всеки човек бива връхлитан от любов поне два-три пъти в живота си. Още повече - хора, които неистово се нуждаят от любов, а точно в момента я нямат. Тогава се отъждествяват с нашите лирически герои (да не забравяме, че поезията не е автобиография!), чрез тях получават това чувство в чистия му вид, такова, каквото то всъщност в живота не може да просъществува повече от девет седмици и половина. Най-много", казва поетесата.

116 стихотворения за любов или просто социален експеримент беше това?, питаме двамата автори. "Експериментите са за хора, които работят и правят опити в лаборатории", споделя Добромир и предпочита да дефинира книгата като много сполучлив проект.

Колкото до заглавието, което звучи съвсем адекватно спрямо юнските и вече юлски протести, оказва се, че е измислено много преди това.

"Просто ми хареса съчетанието от думи", казва Банев. А Маргарита добавя, че времената винаги са абсурдни за техните съвременници, а и любовта сама по себе си е такава - има прекалено много лица и състояния, граничещи с абсурда. Авторите смятат, че хората, които четат техните стихове, са вярващи и търсещи любовта, независимо дали са самотни или не, защото "любовта е универсално любопитна." Добромир Банев не е преживял лично всеки един текст от книгата, но многозначително казва, че някои от нещата са се случили, тъй като "самият живот е едно голямо дежавю". А голямото признание за всеки поет, според него, идва тогава, когато читателите се припознават в стиховете му.

Банев и Петкова се чувстват обнадеждени от това, че книгата чупи рекордите по продажби.

Беше поръчан втори тираж от "Абсурдни времена" и конкурент по продажби е само "Ад" на Дан Браун.

"Изненадващо е, че българите четат и любовна лирика. Красиво е. С Маргарита сме на една честота и се разбираме само с поглед", твърди Добромир Банев. В момента поетите подготвят ръкописа на "Абсурдни времена 2", която се очаква през есента. "Като набереш инерция, трудно спираш да се забавляваш", лаконично обяснява идеята за продължението Петкова.

Тя:

Не питай за предишните. И аз

за бъдещите няма да те питам.

Прибирам се при теб като у нас.

Човеко Божи, чувствам се разбита.

Не искам празни приказки. Недей

да слагаш маса със от пиле мляко.

Прекрасно е, че нямаш полилей!

Със свещ ме търсеше. И ме дочака.

Сега какво ще правиш с мен - не знам.

Както се казва - бий си ме в главата.

Човек, каквото си направи сам...

Е, знаеш поговорката нататък.

От ревност полудял или от страст,

срини ме в ада, сваляй ми звездите...

За миналото - нито звук, ни глас!

А бъдещето разгадай в очите ми.

Той:

Аз знам, че имаш много имена.

И опитът ти с други впечатлява.

Нали си с мен. Нали си у дома.

Да бъда с друга някога?

Не става.

Не искам обяснения. Недей.

Намерих те със свещ. И те дочаках.

Ако ти купя тъжен полилей,

свободна си да продължиш

нататък.


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички