Четвъртък,

57-ми сме в света по конкурентоспособност

От: Администратор -
1301
57-ми сме в света по конкурентоспособност
A
A
A

София. България заема 57 място в света в класация за конкурентоспособност за 2013 година. За разлика от 2012г., страната ни отбелязва спад. Миналата година тя е била 54-та, отбелязват от Международния институт за развитие на мениджмънта.

България е изпреварена от Гърция и Румъния, които са съответно 54 и 55. Трябва да се отбележи, че преди година нашата страна е имала по-добри показатели в сравнение със затъналата в дългове наша южна съседка. Спрямо останалите държави от региона сме по-добре само от Хърватия, която е 58, съобщава БГНЕС.
САЩ оглавиха класацията за конкурентоспособност, публикувана от Международния институт за развитие на мениджмънта.

Експертите на престижното бизнес училище в Лозана обясняват успеха на САЩ, който успя да си върне първото място в рейтинга, с възстановяването на финансовия сектор, изобилието на технологични иновации и успеха на самите компании.

На второ място в класацията, която ежегодно се публикува вече 25 години, се нарежда Швейцария, а трети е Хонконг. В първата десетка влизат също така Швеция, Сингапур, Норвегия, Канада, ОАЕ, Германия и Катар, отбеляза ИТАР-ТАСС

"Докато в еврозоната продължават проблемите, САЩ убедително се върнаха на върха по конкурентоспособност. Добри новини идват и от Япония", заяви директорът на Международния център по конкурентоспособност IMD професор Стефан Гарели, коментирайки резултатите от изследването. "Икономическият растеж продължава да остава предварително условия за конкурентоспособност", добави той.

В тазгодишната класация Русия се изкачи с цели шест места до 42. Икономистът от IMD Анн-Франс Боржо обясни това с "по-стабилната ситуация в Русия в сравнение с останалите страни". "Русия успя да се изкачи нагоре в настоящия рейтинг благодарение на подобряването на показателите на националната икономика, международната търговия, чуждите инвестиции, намаляването на безработицата", уточни тя.


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички