57-ми сме в света по конкурентоспособност

57-ми сме в света по конкурентоспособност | StandartNews.com

София. България заема 57 място в света в класация за конкурентоспособност за 2013 година. За разлика от 2012г., страната ни отбелязва спад. Миналата година тя е била 54-та, отбелязват от Международния институт за развитие на мениджмънта.

България е изпреварена от Гърция и Румъния, които са съответно 54 и 55. Трябва да се отбележи, че преди година нашата страна е имала по-добри показатели в сравнение със затъналата в дългове наша южна съседка. Спрямо останалите държави от региона сме по-добре само от Хърватия, която е 58, съобщава БГНЕС.
САЩ оглавиха класацията за конкурентоспособност, публикувана от Международния институт за развитие на мениджмънта.

Експертите на престижното бизнес училище в Лозана обясняват успеха на САЩ, който успя да си върне първото място в рейтинга, с възстановяването на финансовия сектор, изобилието на технологични иновации и успеха на самите компании.

На второ място в класацията, която ежегодно се публикува вече 25 години, се нарежда Швейцария, а трети е Хонконг. В първата десетка влизат също така Швеция, Сингапур, Норвегия, Канада, ОАЕ, Германия и Катар, отбеляза ИТАР-ТАСС

"Докато в еврозоната продължават проблемите, САЩ убедително се върнаха на върха по конкурентоспособност. Добри новини идват и от Япония", заяви директорът на Международния център по конкурентоспособност IMD професор Стефан Гарели, коментирайки резултатите от изследването. "Икономическият растеж продължава да остава предварително условия за конкурентоспособност", добави той.

В тазгодишната класация Русия се изкачи с цели шест места до 42. Икономистът от IMD Анн-Франс Боржо обясни това с "по-стабилната ситуация в Русия в сравнение с останалите страни". "Русия успя да се изкачи нагоре в настоящия рейтинг благодарение на подобряването на показателите на националната икономика, международната търговия, чуждите инвестиции, намаляването на безработицата", уточни тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай