2019: Време за защита на капитала

Невижданият от 10 г. спад на борсовите индекси в САЩ кара инвеститорите да търсят сигурни убежища като златото и правителствените облигации

2019: Време за защита на капитала | StandartNews.com

 

2019-та ще бъде година, която започва с притесненията за защита на капитала на фондовите борси. Инвеститорите още са под влияние на разпродажбите на акции в САЩ, които свалиха основния индекс S&P 500 с 20% в рамките на изминалите три месеца. Психологичният ефект от спада е от значение, защото такова намаление на индексите не е имало от десет години и защото отново върна спомените от финансовата криза. И въпреки че щатската икономика все още е на върха на своето развитие и никой регион по света не може да се сравнява с нея по растеж, страховете на инвеститорите са основателни. В глобален мащаб се наблюдава забавяне на икономическата активност, а повишаването на лихвите в САЩ ще изпрати и икономиката на страната по този път. Затова защитата на капитала ще е водещата политика на инвеститорите, за разлика от преследването на доходност, което наблюдавахме година по-рано.

Какво означава да се предпазват инвестициите? Това не е само да се продадат част от акциите в портфейла и да се заменят с облигации или със злато. Тези два актива се представиха отлично на фона на падащите борси през четвъртото тримесечие на годината. Техният растеж за годината, обаче, е слаб, тъй като цените им падаха дълго време преди това. Но инвеститорите ги използваха за намаляване на общата си рискова експозиция, която за мнозина от тях това до скоро означаваше прекалено много пари вложени в големите технологични компании. Не, че Amazon, Google или Apple са се превърнали в лоши компании. Те постепенно станаха много скъпи акции в очите на инвеститорите. На първо място, защото приходите и печалбите им няма да растат с бързите темпове, прогнозирани преди една година. На второ място, защото акциите им поскъпнаха бързо през последните години и никой не иска да гледа как натрупаните досега печалби се топят. И чак на трето място идват злободневните новини, каквито са търговската война на Тръмп, повишаването на лихвите, спадът в китайската икономика или поевтиняването на петрола. Предпазването на инвестициите, от една страна, означава да се гарантират натрупаните печалби, а от друга да се инвестират парите в по-сигурни инструменти, които носят доход. Точно това се случваше през последното тримесечие на годината. Капиталите се насочиха към сектори, които имат добър доход от дивиденти, каквито например са компаниите от производството и разпределението на електричество и вода, някои фармацевтични компании, производители на храни и телекоми.

Тази тенденция ще се запази. Инвеститорите ще продължават да купуват повече акциите на компании с дивиденти и стабилни приходи. В същото време ще увеличават и вложенията си в злато и правителствени облигации, но без да бягат напълно от акциите. Поне докато американската икономика все още се представя най-добре в световен мащаб и американският потребител не е затрупан под планината от дългове с растящи лихвени плащания. Златото има потенциал да продължи да расте през годината, включително и от очакванията, че ситуацията на пазарите може да стане още по-неприятна с течение на времето. Ценният метал приключи 2018 г. с несъществено намаление, но със силна подкрепа в края на годината. Това отново ще го изпрати цената на нивата от 1350-1380 долара за тройунция преди тя да се стабилизира. Всеки ръст нагоре ще означава, че инвеститорите се предпазват от криза. Нещо подобно се случи и с правителствените облигации на САЩ, които от губещи за годината се превърнаха в една от най-добрите инвестиции само за два месеца. Доходността на 10-годишните щатски книжа слезе до равнището от 2.70% в края на годината или там където започна 2018-та. Повечето от играчите на пазара очакват, че Федералният резерв ще направи още едно повишение на лихвите. Но за облигационния пазар това няма значение, защото рано или късно централните банкери ще бъдат принудени отново да наливат ликвидност във финансовата система. Доходността на дългосрочните книжа ще продължи да се понижава, което ще покачва цените на борсово търгуваните фондове с инвестиции в тях. Този процес ще се забави и годината дори ще премине при стабилизиране на доходността на 10-годишните книжа между 2.30 и 2.50%. Това не е лоша доходност, особено на фона на падащите фондови пазари.

Слабостта на борсите не доведе до съществен растеж на долара, който обичайно се възприема като убежище по време на спад. Затова и еврото има потенциал за растеж през годината, тъй като щатската валута вече загуби подкрепата на растящите лихви и на капиталовите потоци към активи в страната. Поскъпване на единната валута изисква някакво подобрение на европейската икономика след негативните изненади вече втора година. Всеки подобен сигнал ще доведе до ръст на еврото към равнището от 1.20 долара.

Петролът не само е суровината, която движи световната икономика, но е индикатор и за нейното здраве. Поевтиняването му е знак за съмненията в икономическия растеж, въпреки че потреблението на горива все още не намалява. Поевтиняването от 80 до 50 долара за барел петрол се дължи най-вече на голямото предлагане на шистов петрол. ОПЕК и Русия ще ограничат производството, а спадът на цената до тук ще удари още и щатските производителите. Постепенно през годината ще се достигне до нов баланс в цената между 50 и 60 долара, но под знака на притесненията за икономическия растеж. Петролният сектор не изглежда като добра инвестиция за дълго време.

Борсите в Европа изостават значително от растежа в САЩ и само китайският пазар се представя по-зле. Причината се крие в икономическото изоставане на региона. Това направи европейските индекси едни от най-евтините, но перспективите за поскъпване на акциите са ограничени. Липсва катализатор за поскъпване и само положителни изненади за печалбите на европейските компании може да обърне тенденцията. Инвеститорите очакват само слабо подобрение на печалбите през годината и едва през 2020 г. да има съществен ръст на финансовите резултати. Ако глобалната икономика избегне опасността от рецесия до тогава, европейските индекси може да тръгнат уверено нагоре едва към края на тази година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай