ВОЛЯ винаги ще бъде на страната на хората

2019-та ще покаже дали ЕС ще се разпадне или ще оцелее, казва зам.-председателят на НС Веселин Марешки

ВОЛЯ винаги ще бъде на страната на хората | StandartNews.com
Алчността погубва политиците, прави ги слаби и зависими Посещението на Марин льо Пен е голям знак за подкрепа В парламента и тази година ние бяхме различните депутати в сравнение с тези от статуквото ЕС се превърна едва ли не в отделна държава от високоплатени чиновници

Г-н Марешки, каква година изпращаме?

Първо искам да благодаря на всички българи, че се трудиха, че продължават да дават всичко от себе си да изучат своите деца, да се грижат за възрастните си родители. Поздравявам за волята и за позицията онези, които не си мълчаха, не търпяха да бъдат унижавани и обиждани. Трябва да знаят, че и аз, и колегите от парламентарната група на ВОЛЯ, винаги ще бъдем на тяхна страна.

Що се отнася до изминалия период, за жалост, не мога да кажа, че се случиха всички неща, които ние от ВОЛЯ искахме. Ако бяхме получили голяма подкрепа на изборите и от нас зависеше управлението на страната, за 12 месеца щяхме да покажем истинска разлика с досегашните партии, които са се изреждали в правителството. Неведнъж съм казвал, че ние сме прагматични хора, които бързо и ефективно решават проблеми. Няма комисии, няма мотаене с месеци и чудене какво да се направи, а само решения и то в полза на народа. Доказали сме го много преди да влезем в парламента. Така че това не са празни обещания, а факти.

Годината беше показателна за това, че самозабравили се министри няма да бъдат помилвани от народното недоволство. Случаят със Симеонов да е обеца за всички. Виждаме, че и Каракачанов върви по същия път, затова от месеци искахме оставката на двамата в тандем. Рано или късно и това ще стане, но с по-големи щети за самия него. Няма как народът да му прости назначения на приятели, които са продавали българското гражданство, каквито разкрития направи прокуратурата и каквито твърдения изнесе негов бивш заместник. Няма как народът да си затвори очите, че вместо да подобряваш стандарта му на живот, да му осигуриш здравеопазване и спокойствие, ти ламтиш за милиарди за излишни към момента изтребители. Алчността никога не е била в полза на някой политик. Точно обратното.

Алчността погубва политиците, прави ги слаби и зависими.

Затова ние от ВОЛЯ сме различните в този парламент, защото сме успели и почтени хора.

А за ВОЛЯ каква беше годината?

ВОЛЯ взе важно решение – приехме поканата на Движението за Европа на нациите и свободата да станем техен член, посрещнахме лидерите в София. Всичко това имаше широк европейски отзвук. Неслучайно г-жа Марин льо Пен,веднага след посещението си в Италия при Матео Салвини, дойде в България. За нас това е голям знак за подкрепа. Знаете, че в момента тя е един от най-силните политици в Европа. Вече детронира президента Макрон по рейтинг. Предстоят огромни промени в европейски мащаб. 2019 година ще покаже дали ЕС ще оцелее или ще се разпадне. Защото за всички е ясно, че в този си вид Съюзът е безсилен и неадекватен на реалностите. Виждате, че вот след вот в различни държави, Европа се променя. Последният пробив на „Вокс” в Испания е показателен. Социалистите са в ъгъла, центристи и други са в ступор от надигащата се патриотична вълна. И тук ще стане така. Обикновено у нас процесите малко закъсняват, но е неизбежно. Но ВОЛЯ пак е крачка напред.

В парламента и тази година ние бяхме различните депутати в сравнение с тези от статуквото. Нашето присъствие не им дава мира, защото работим, не имитираме работа, защото продължаваме да осветяваме грешките, зависимостите, задкулисието. Няма да ги оставим и през новата година. В началото всички ни подценяваха, защото сме 12. Сега виждат, че ВОЛЯ има парламентарна група с характер и с която трябва да се съобразяват.

Коя е голямата заплаха пред ЕС?

На първо място слабите лидери- те именно застрашиха съществуването на Съюза. Затова трябва промяна от най-високо място надолу. ЕС се превърна едва ли не в отделна държава от високоплатени чиновници, които се интересуват само и единствено от своето благоденствие и затрупват държавите с безумни изисквания, стратегии, наредби…купища излишни документи. А народите не живеят по-добре. Това недоволство извади напред патриотичната вълна, където сме и ние от ВОЛЯ. А тази вълна се базира и на другата заплаха – ислямизацията на Европа, криворазбраната толерантност. Сега чак започнаха да се чуват гласове да се вземат мерки за икономиките в африканските държави, за да не виждаме лодки със стотици мигранти, тръгнали към Европа. Вижте, още в началото, когато Меркел направи тази ключова политическа грешка да ги покани, трябваше другите й колеги да я спрат и да кажат – който иска да живее в нашите държави, е добре дошъл, но ще се съобразява с нашите ценности, ще се труди, ще се държи възпитано, ще научи езика, ще почита жените, ще пази построеното от нас. Ако не иска- обратно там, откъдето е дошъл. Европа постигна благополучието си с труда на няколко поколения след разрухата от Втората световна война. Ние –новите членки, се стремим да догоним този стандарт. И изведнъж идват отнякъде едни подивели фанатизирани хора, които колят, рушат, които всяват страх, които превръщат Европа в гето. Няма как да им се дадем. Европа трябва да покаже сила и категоричност. За съжаление, не виждам това нито в Юнкер, нито в Таяни, нито в Макрон, който тотално се провали при последните събития във Франция и явно вече си отива.

Споменахте Антонио Таяни – председателят на ЕП. Точно преди година, когато беше тук, Вие поискахте от него помощ за България по отношение на картела в горивата. Какво Ви отговори?

Ами това е проблемът. Измина една година и няма никакъв резултат. Мълчание. Ето тази Европа на нас не ни харесва- уплашена, безразлична, пасивна. А хората, и то не само в България, са по улиците и протестират срещу цените на горивата. Аз отдавна казвах, че точно така ще стане, ако не се вземат мерки. Не може човек на такъв пост да е безучастен. Затова Ви казвам- това са едни луксозни чиновници -търтеи, които си гледат личния интерес, но за сметка на всички европейски данъкоплатци. Трябва избирателите през май да ги изметат с вота си. Достатъчно ги търпяхме. Волята за промяна ще е водещото през новата година. Чрез нашата партия българските граждани имат уникалния шанс да са на гребена на вълната, която ще промени всичко. Псевдо- патриотизмът у нас се провали с гръм и трясък в лицето на така наречените „Обединени патриоти”- в крайна сметка наистина се видя, че нито са обединени, нито патриоти. Истинските родолюбци са във ВОЛЯ. Затова доскорошни техни привърженици вече подкрепят нас, защото се осъзнаха.

Смятате ли, че ще има предсрочни избори? БСП са убедени в това.

Мисля, че никой не иска предсрочни избори. БСП и ДПС само така си говорят. Ако са искрени, защо подкрепиха решението за харченето на милиарди левове за изтребители?! Гласуваха всички от статуквото като един. Нинова как обяснява сега на своите избиратели, че повишението на пенсиите им е излетяло със самолетите на Каракачанов? Не се регистрираха в пленарна зала уж с искане за оставката на Симеонов. При гласуването обаче, бяха против. Виждате ли лицемерието и двойния стандарт? На думи едно- в залата друго. По скандала с продажбата на български паспорти, запазиха пълно мълчание. Сега пак мълчат с новия скандал за изхранването на армията. Очевидно е, че с ДПС пазят Каракачанов. Въпросът е защо?

Преди две години ни натрапиха тотално неподготвен човек за президент с обещанията, че видите ли ако е той, големи промени ще настъпят. И какво се промени- нищо! Да вземем и „Обединените патриоти”. Влязоха в НС с обещанието, че ако са във властта, ще направят минималната пенсия 300 лева. В края на ноември гласувахме това предложение по време на обсъжданията за новия държавен бюджет. Те дори не влязоха в залата! Ние от ВОЛЯ гласувахме за.  А псевдо-патриотите бламираха собственото си предизборно обещание! Нещо повече- когато се гласуваше по-малката сума - 219лв., тогава влязоха и го подкрепиха. Брутално двуличие и подигравка с възрастните хора! Така че, през 2019г. се надявам хората все повече да осъзнават кой ги е лъгал, кой продължава да ги залъгва и кой реално прави нещо за тях. А водачите на малката провалена коалиция ще стоят до последно в управлението, защото друг път няма да имат тази възможност. Приключиха. Така че трябва нещо много необичайно да се случи, за да има предсрочни избори.  

Какво е Вашето пожелание към читателите ни и всички българи?

Нека всички да сме живи и здрави, да се грижим да семействата и близките си. И нека новата година ни донесе такива промени, че най-после всички да започнат да живеят по-сигурно и по-добре. Това зависи от всеки един  българин– кого подкрепя и за кого дава гласа си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай