В ПЕТЪЧНИЯ СТАНДАРТ: Следственият арест не бива  да се ползва за ун

Когато бях министър килиите в Шумен се оказаха в гаражи и мазета, закрихме ги, казва Антон Станков

В ПЕТЪЧНИЯ СТАНДАРТ: Следственият арест не бива  да се ползва за ун | StandartNews.com

 Антон Станков е бивш съдия и бивш министър на правосъдието (2001 - 2005 год.) в кабинета на Симеон Сакскобургготски. След приключването на мандата му активизира политическата си кариера в НДСВ, но впоследствие отново се отдаде на правото. В момента е адвокат. 

- Господин Станков, покрай оплакванията на бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова темата за състоянието на арестите у нас стана повод за бурни обсъждания и дебати. А и в момента има наплив от ВИП арестанти. Като бивш правосъден министър и настоящ адвокат какви са вашите впечатления от следствените арести у нас ?
- Този въпрос стои много отдавна пред нашата държава, но не той не може да се реши само от министерството на правосъдието. Проблемът е свързан със следствените арести, но и в по-голяма степен с условията в местата за лишаване от свобода - затвори, общежития и т.н. Имаме достатъчно осъдителни присъди и в България, и
в Страсбург заради лошите условия. Държавата просто трябва да погледне очи в очи този проблем и да го реши. Условията в следствените арести не бяха добри и когато аз бях министър през 2001-2005 г. Тогава 
закрихме ареста в Шумен, който беше в кошмарно състояние. Беше в някакви гаражи и мазета, ние го преместихме на друго място. 
- Според Министерство на правосъдието обаче столичните арести на бул. "Г.М. Димитров" №42 и на ул."Майор Г. Векилски" №2 са съобразени и отговарят на условията за пребиваване на задържани лица. Според Ваш колега адвокат обаче в затворите, където лежат рецидивисти, условията са по-добри, отколкото в следствените арести, в които често се оказват невинни хора. Кое е вярното?
- Следствените арести отговарят на минималните законови условия. Но за разлика от затвора, там се затварят лица с обвинения, за които все пак важи презумпцията за невиновност. Следствените арести би трябвало да бъдат с по-висок стандарт, а не да унижават и да изпълняват функцията на изпълнение на наказания.
- Мнозина се питат дали Николай и Евгения Баневи ще са настанени в същите условия, както Десислава Иванчева? 
- Да, разлика не се прави. При това Баневи не са първите ВИП клиенти на следствения арест. Оттам минаха бившият министър Николай Цонев, бившият главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов, съдията Петър Сантиров и много други. За никого не е имало различни условия. 
- Как определяте зачестилите акции на прокуратурата срещу крупни бизнесмени ? 
- Свързвам ги с последния позитивен доклад на Еврокомисията, който каза, че има напредък в борбата с организираната престъпност. В същото време не трябва да подценяваме срастването на олигархиите с политиката. Затова прокуратурата трябва да бъде много внимателна в тази тема, да не бъде упрекната в разчистване на терени. Убеден съм, че в момента не е така, но все пак с най-добро чувство съветвам колегите да внимават.
- Чуха се коментари, че единственото, което Брюксел още чака от България е да има осъден за корупция политик. Ще се случи ли скоро?
- От лятото насам сме свидетели на серия от арести на т.нар. олигарси. Може би от тези  дела, да излезе нещо на тема "връзка с политици". Не съм запознат конкретно, просто така разсъждавам от информацията от медиите. Мисля, че тези арести не бяха случайни. 
- Има ли корупция в съдебната система?
- Корупцията е елемент на всяка една демократична държава. Бившият полски президент Лех Валенса беше казал, че тя е смазочното масло на демокрацията. Корупцията е един постоянен натиск, тя не е проблем само на България. Ние не трябва да се комплексираме на тази тема. Корупция има във всяка една демократична държава. Въпросът е, че трябва да бъде сведена до минимум, да бъде направена безпомощна. В този смисъл е важно да няма сива икономика, която да произвежда пари, които да бъдат вложени в корупция.
- На Вас лично предлагали ла си ви подкуп, когато бяхте съдия, за да решите дело?
- Да. Естествено, отказах. Но мисля, че имам достатъчно чиста публична биография, за да е ясно, че не съм се занимавал с такива работи.
- Кой е най-големият рушвет, който са ви предлагали?
- Бях стажант в Софийския нотариат в края на 1990 г. Тогава ми предложиха една наистина крупна сума, за да отида при една баба, която беше на смъртно легло, за да заверя пълномощно. Не го направих. Личи си по имотното ми състояние. 
- Има ли крачка напред в съдебната реформа през последните години?
- Има голяма крачка напред. На мен ми харесва новата функция на Висшия съдебен съвет- разделянето на две колегии дава своите позитиви в момента. Това е една идея, която аз съм подкрепял още, когато бях министър. Другото, което съм подкрепял, е публичното обсъждане на кандидатурите за началническите места.
- Когато бяхте министър на правосъдието, вие първи казахте, че въвеждането на електронните документи и обслужването през интернет в администрацията има доказан превантивен ефект в борбата с корупцията. Случи ли се това?
- В съдебната система доста неща се случиха. Искрено поздравявам сегашното ръководство на Министерство на правосъдието за въвеждането на електронните гривни. Това беше нещо, което ми го предлагаха на мен тогава, но аз не можех да осигуря бюджет. Исках да вкарам и т.нар. тизъри, с които се изстрелват електрически стрелички. Те могат да бъдат използвани в места за лишаване от свобода, защото там употребата на огнестрелно оръжие е категорично забранено.
Съдът е доста по-публична институция в момента. Всички съдилища имат сайтове, на които могат да се проследи какво  се случва с едно дело. Хубаво е да има електронно правителство, но то е свързано с електронната сигурност, което пак е наказателно правен въпрос и подлежи на регламент.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай