Слушайте родителите, за да няма джендър пропаганда в клас

Няма да се учудя, ако на евровота кибератаките дойдат от Китай, казва д-р Борислав Цеков, Институт за модерна политика

Слушайте родителите, за да няма джендър пропаганда в клас | StandartNews.com
  • Няма да се учудя, ако на евровота кибератаките дойдат от Китай, казва д-р Борислав Цеков, Институт за модерна политика

- Д-р Цеков, Вие внесохте законопроект срещу джендър-идеологията в училище.В какво се състои проекта?
- Целта на проекта е да се гарантират правата на родителите да обезпечават ценностното и  идеологическото възпитание на децата. Едно право, което е гарантирано, както от нашата Конституция, така и от международните актове по правата на човека. Но за съжаление през последните години в законодателството, особено в закона за предучилищното и училищното образование тези гаранции на практика не съществуват. Държавата като че ли е иззела изцяло контрола върху идеологическото и ценностното възпитание на децата. И ние виждаме как в образователните институции непрекъснато се осъществяват някакви проекти на неправителствени организации, конкурси, анкети, дейности по европрограми, за чиято насоченост родителите много често не са информирани.
Ето защо нашият законопроект предвижда изрично писмено съгласие от родителите, за включване на децата и учениците в детските градини и училищата в проекти на неправителствени организации и в програми, финансирани от Европейския съюз. Независимо от естеството на тези програми, родителите трябва да знаят в какви навици, в какви ценности биват въвличани  и обучавани децата и да дават своето съгласие. Защото виждаме джендър-идеологията, виждаме трети полове, които съвсем целенасочено навлизат в училище и ерозират ценностната система на децата. А оттам и на обществото.
- Защо, когато има политически проблем, джендър-говоренето се засилва?
- Не виждам пряка връзка, просто проводниците на джендър-идеологията действат с неотслабваща сила. Еврокомисията хвърля стотици хиляди евро,за да финансира организации, които я пропагандират сред децата. Те се опитват да ги убедят, че полът е някаква лична приумица,а не обективна биологична даденост. Това е целенасочена политика на Брюксел,която се надявам след предстоящите европейски избори да бъде преосмислена.
- Кой има интерес обществената дискусия да се отклонява, за да се заглушат истинските теми за бедност, корупция и лоша администрация?
- Една от темите, която не трябва да бъдат заглушавани е дали българските деца ще бъдат възпитавани като здрави мъже и жени, а не като някакви безполови хибриди. Имат интерес тези, които не могат да решават проблемите нито на бедността, нито на корупцията, а от друга страна са агенти на чужди интереси, които прокарват джендър-идеологията в България.Те имат интерес и това трови българското общество. И очевидно не им беше достатъчна гневната реакция на българската общественост, на научния и духовен елит на нацията срещу Истанбулската конвенция. Явно искат да предизвикат още по-тежки конфликти в обществото.
- Какъв е вашият коментар за това че БСП напусна парламента ?
-  Това е краен политически акт,който се прави с цел да се предизвикат предсрочни парламентарни избори. Така навремето 39-те депутати във Великото народно събрание напуснаха парламента. Това ускори работата по Конституцията,приемането й и разпускането на ВНС. Сега не виждам как подобна цел ще бъде постигната от БСП. Губи се парламентарната трибуна,непосредствено преди избори, а това е трибуната, от която най-мощно се чуват политическите тези, критиките към управляващите. И заедно с този акт БСП мълчаливо признава, че няма капацитет, няма депутати, които са способни с парламентарния инструментариум да притискат управляващите,да прокарват важни законопроекти.
- ДПС каза, че страната е в политическа криза. Вие виждате ли елементи на такава криза?
- Криза има дотолкова, доколкото в коалиционното управляващо мнозинство има сериозни белези на нестабилност. Виждаме “Обединени патриоти“, които са вече нито обединени,нито пък са сериозна коалиционна опора на това управление.
“Куче влачи, диря няма“- това са в момента патриотите. И от тази гледна точка имаме политическа нестабилност.
От друга страна виждаме едно правителство, което изглежда доста „зациклило“. Няма нови идеи, не формулира обединителни каузи за нацията, кара по инерция. И това също има своите негативни последици.
Имаме хронична криза,в каквато българският политически модел се намира от години.
- Как приемате твърдението на депутата Георги Марков, че ГЕРБ, в чиито редици е той, е “в агония“ ?
- Георги Марков в този парламент е може най-опитният и като стаж, и като позиции.
Така че неговото мнение трябва да се чува от управляващите. Друг е въпросът дали ще се вслушат в него. Защото той говори мъдро, но ГЕРБ от доста дълго време страда от един синдром:„властва“,“царства“, а не управлява ефективно. И когато една политическа сила стигне до тази фаза, тя трябва да предприеме бързи действия, за да излезе от нея и да убеди обществото че има големи каузи,а не просто администрира това или онова ведомство и мести папките от едното бюро на другото. Иначе тази политическа сила е обречена на ерозия. А при извънредни ситуации е обречена на срив. Не зная дали ГЕРБ ще излезе от тази фаза.
- Социологическите изследвания показват почти изравнени резултати за БСП и ГЕРБ преди евровота ?
- В условията на реална предизборна кампания много ключов фактор е работата „на терен“. Коя партия има сериозна политическа машина и способност да мобилизира избиратели. От тази гледна точка ГЕРБ е в по-добри позиции. Заедно с това БСП, идентифицирайки се с опозиционното обществено мнение, има шансове да привлече протестен обществен вот. Друг е въпросът че политиката, която води БСП трудно би накарала независимите избиратели и умерените хора, които искат промяна в управлението, да гласуват за една капсулирана, високомерна, затворена БСП, която не излъчва сериозни обединителни послания в обществото. БСП свежда политиката си до „стани, да седна“

- Как ДПС се позиционира в общественото пространство ?
- ДПС по традиция са ключов фактор в българската политика. Движението успя да преодолее сътресенията, предизвикани около групата на Лютви Местан. ДПС днес изглежда много стабилна, прогнозируема политическа сила. С оглед на целия политически пейзаж след едни следващи избори, правителство без ДПС трудно ще може да бъде създадено.
- В ЕС скоро националистите ще бъдат втора политическа сила. Но у нас Обединени патриоти се разединиха. Защо?
- Когато дадени партии са обединени не от политики и каузи, а от голия интерес „да се уредят“ във властта, рано или късно се случва това. Много набързо беше скалъпена тяхната коалиция, не беше убедителен начина, по който представиха своята политика пред обществото.  Що се отнася до Европа аз не бих сложил всички, които се наричат националисти, под един знаменател.
- Какъв е механизмът на Фейсбук политиката?
- У нас основните партии и институции гледат на Фейсбук като на представително обществено мнение. И се опитват да реагират на всяка малка истерия или скандал в мрежата. А това е много погрешен подход, който показва пълно неразбиране на естеството на социалната мрежа. Всеки от нас има своята среда в социалната мрежа. Такива среди са стотици и хиляди. Никоя такава среда не е представителна за общественото мнение. Големите, умните политици, които разбират за какво става дума, като американският президент Доналд Тръмп не реагират на всяка истерия във Фейсбук,а целенасочено моделират емоциите, нагласите на хората в мрежата. така че да  прокарват свои идеи и политики.
- Очаквате ли кибератаки по време на изборите?
- Кибератаки винаги е възможно да има. Друг е въпросът от каква посока идват и с какви цели. Аз не изключвам например да станем свидетели на кибератаки от Китай. Една специална служба е добра, когато не се чува за нея. А когато се тръби непрекъснато как руските служби правели нещо, това само показва че никой нищо не прави. И това е пропаганда и „димна завеса“за интереси, които целят да противопоставят обществото и да разделят света.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай