Ще прахосат 1 млрд. за обръчи от фирми

Грешката на кабинета ще доведе до скок на лихвите, твърди Мартин Димитров.

Ще прахосат 1 млрд. за обръчи от фирми | StandartNews.com

За и против актуализацията на бюджета - такъв дебат се разгоря вчера паралелно вън и вътре в парламента. Докато депутатите обсъждаха промените в пленарната зала, пред Народното събрание от Реформаторския блок спретнаха алтернативен дебат. А "Стандарт" пренесе спора им на страниците си, като сблъска мненията на червения депутат Димчо Михалевски и Мартин Димитров от Реформаторския блок.

- Г-н Димитров, споделяте ли мнението на ваши колеги финансисти, че икономиката ни е пред рецесия?

- Когато някой, който е предложил актуализация на бюджета и мерки, каже, че в края на годината икономиката ще бъде в рецесия, това означава, че сам не си вярва на мерките и на работата, която върши в момента. Това за мен е признание на управляващата тройна коалиция, че този път няма да доведе България до растеж.

- Щом актуализацията не е изход, тогава кой е верният път?

- Изходът е в множество мерки за насърчаване на малкия и среден бизнес. И заетостта, защото тя идва от малкия и среден бизнес - те наемат хората. Трябва да се направи много мащабна програма. Спиране на всякакъв данъчен и инвестиционен рекет върху тези хора. Второ, една много мащабна програма по намаляване на бюрократичните трудности. По конкретно - чакането с часове и дни на различни данъчни документи, отчитането пред данъчни администрации, пред местни власти. И това трябва да бъде комбинирано с една много масивна кампания да се инвестира в България. Защото България, освен от малкия и среден бизнес, е зависима и от чуждите инвестиции. Това са двете посоки, в които трябва да се работи и това трябва да са комбинира и с политическа стабилност. Защото кой ще дойде да работи в България, ако вижда, че тук по улиците хората не си харесват - и то аргументирано - правителството. Т.е. трябва да има избори, трябва да има ново правителство, което да направи всички тези мерки, за които говоря. Защото сегашната власт очевидно не може.

- А честите избори не отблъскват ли инвеститорите?

- Честите избори могат да бъдат полезни в няколко посоки. Първо, ще е ясно, на който и да дойде на власт, че трябва да запретва ръкави и да започне да работи, за да има резултати и посока веднага. Второ, ще му е ясно, че не може да прави глупости и безобразия, защото веднага ще му бъде потърсена отговорност от хората, които видяха сами силата си и ще излязат на улицата, ако не са доволни. Мисля, че всички много ни плашат с тези чести избори, а на мен честно казано ми харесва. Те са нещо хубаво, това означава носене на отговорност и възможна промяна, ако управляващите не се справят.

- Едни от мотивите за сегашната актуализация са разплащане с бизнеса и увеличаване на парите за деца с увреждания. Защо сте против?

- И двете неща могат да се направят в рамките на сегашния бюджет. Има пари и за двете мерки. Особено правителството, преди да дойде на власт, обещаваше справяне с контрабандата и стотици милиони приходи повече оттам. А в същото време и намаляване на разходите на министерствата с 5%. Това означава, че ако малко от малко се работи по тези мерки без актуализация, не само плащанията, не само парите за хората с увреждания, а и други социални плащания в рамките на сегашния бюджет. Има много измама в твърдението, че едва ли не, ако се предложи актуализация, няма разплащане с бизнеса, няма социални плащания. Това са тези за големи наивници.

- Тогава какъв е реалният мотив?

- Реалният мотив е да вземат 1 млрд., който да си го прахосат, както миналата тройна коалиция, подобна на сегашната тройна коалиция, си знае.

- За какво?

- За близките приятелски обръчи от фирми.

- А какъв ще е ефектът от увеличаването на бюджетния дефицит?

- Винаги като говорим за някакви процеси, трябва да се знае, че България не е изолирана, тя трябва да се гледа като част от ситуацията в ЕС. А тя продължава да бъде сложна. Когато се актуализира бюджетът, заедно с 1 млрд. лв. нов дълг, заедно с увеличаване на дефицита, това поставя България в по-рисковата зона. Затова и аз и колеги икономисти - и леви, и десни, имаме опасения, че това ще вдигне лихвените проценти, лихвените плащания и за граждани, и бизнеса. Очакваме поне половин процент да нараснат лихвените плащания, което ще означава 270 млн. лв. на година повече лихвени плащания за бизнеса и граждани заради грешката с актуализацията на бюджета.

- Разчитате ли на президента да наложи вето?

- Президентът има много важна роля. Мисля, че той правилно каза, че налагането на вето ще зависи от дебата, аргументите и изводите, които той ще чуе. Така трябва да действа един президент. Мисля, че и леви, и десни икономисти обясниха много ясно, че не ясно за какво ще бъдат харчени тези пари. Това, че никой не можа да отговори ясно къде ще отидат тези пари е достатъчен аргумент - за който и да е президент, да наложи вето.

- Виждате ли смисъл, управляващите още отсега заявяват, че ще го отхвърлят?

- Има огромен смисъл. Защото отхвърлянето става със 121 гласа, което би означавало участие на "Атака" в отхвърлянето. Най-малкото вече ще се носи политическа отговорност за грешките, които се правят в момента. Т.е, ако теоретично БСП, ДПС и "Атака" заедно отхвърлят ветото, това означава, че трите партии поемат отговорност за новия 1 млрд. дълг, нарастването на дефицита, на лихвените плащания, навлизането на икономиката в рецесия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай