Никаква "мафия" не се опитва да отмъкне парите от бюджета

Никаква "мафия" не се опитва да отмъкне парите от бюджета | StandartNews.com

За и против актуализацията на бюджета - такъв дебат се разгоря вчера паралелно вън и вътре в парламента. Докато депутатите обсъждаха промените в пленарната зала, пред Народното събрание от Реформаторския блок спретнаха алтернативен дебат. А "Стандарт" пренесе спора им на страниците си, като сблъска мненията на червения депутат Димчо Михалевски и Мартин Димитров от Реформаторския блок.

- Г-н Михалевски, толкова ли беше важна актуализацията на бюджета в този момент?

- Ще припомня един факт, който ми се струва позабравен. Няма нито един бюджет, съставен от партия ГЕРБ, който да е изпълнен - нито в приходната, нито в разходната част. В момента Бюджет 2013 е натрупал вече количествени промени от неизпълнението на предходните бюджети и изразходените ресурси на сегашния. Държавата в момента не разполага с достатъчни фискални резерви. Обърнете внимание, че и самото служебно правителство ревизира макрорамката от 1,9 на 1% растеж на брутния вътрешен продукт. Има много сериозно неизпълнение на приходната част по отношение на акцизите и ДДС. Това налага да се оформи макрорамката. Промените не са драматични, тъй като има сериозни разходи, плюс сериозни непредвидени разходи, които точно кабинетът на Борисов в първите 2 месеца на годината е поел.

- За какво става дума?

- Например едни 358 млн. лв., които правителството на Борисов дава на общините с министерско постановление, и то главно на кметове на ГЕРБ.

- Предричат се апокалиптични сценарии, в т.ч. и Бойко Борисов заяви, че с управлението си тласкате България към гръцки вариант...

- На г-н Борисов ще му предложа да почете малко повече. Първо, кабинетът "Орешарски" дава по-голяма свобода на бизнеса. Без свобода за бизнеса и без ликвидност на държавните плащания и ритмичното възстановяване на ДДС не може да има нормална икономика. Това вече се случва. Този месец ще бъдат възстановени от порядъка на 600 млн. лв. ДДС, при обичайно ниво от 430 млн. лв. Видно е сериозното нарастване и възстановеното ДДС автоматично създава ликвидност в системата. Една от целите на актуализацията е да разплати забавените държавни плащания към бизнеса, да се отслаби административната хватка. Фирмите вече могат да си отдъхнат, че рекетът спрямо тях е минало. Над 300 000 български граждани вече усетиха различните позитиви, които това правителство взе по отношение на отглеждането на деца, първокласниците, енергийните помощи.

- Обвиниха ви, че правите непрозрачна актуализация, как ще отговорите на това?

-О, да. Упражненията в тази посока са и, че някаква "мафия" щяла да открадне парите. Но вместо това говорене, ще предложа да погледнем непредвидения резерв, който се създава от правителството от 286 млн. лв. И актуализацията през 2010 г., когато бяха ревизирани с милиарди приходите и разходите. Тогава резервът беше увеличен на 1,240 млрд. лв, и то под едноличното управление на Бойко Борисов. И точно ГЕРБ да имат претенции по този въпрос е някакси несъстоятелно. Разликата сега и тогава е 1 млрд. лв.

- Как ще коментирате предупреждението на колегата Ви от ДПС Йордан Цонев, че страната върви към рецесия?

- Не бива да допускаме България да изпадне в рецесия. Това е стратегическа задача. Но зависи от две неща: факторите, които създаваме за икономиката, и външните. Надявам се, че вторите няма да бъдат неблагосклонни към страната ни. Управлението на ГЕРБ през последните 4 г. доведе до сериозно изпитание икономиката на страната. Инвестициите паднаха драстично. И в никакъв случай не можем да си позволим да управляваме дефицита, както ГЕРБ. Правителството на Борисов не изпълняваше приходната и разходната част, понякога с милиарди. Но накрая потиска разходите, намалява ги, по едни изключително неефективни начини за икономиката. Няма да робуваме на това, какъв ще бъде дефицитът, той ще бъде управляем. Но ще има ликвидност в системата и ще създадем условия за усвояемостта на европейските средства. Сигурен съм, че крайният резултат на бюджетната година ще бъде по-добър от планирания сега. Когато движиш икономика и създаваш условия за хората, трябва да внимаваш какво ще се случи. Помните, че през 2009 г. Дянков спря драматично плащанията през последните месеци с цел да удържи дефицита. Неосъзнавайки, че разходите вече са направени и той трябваше да не спира паричните потоци, за да има приходи в бюджета. И дефицитът нямаше да бъде 4,7, а поне с пункт по-малко.

- Ще промените ли позиция при евентуално вето на президента?

- Надявам се, че президентът няма да реализира това свое право. Актуализацията е символична на фона на общите разходи на бюджета. Няма нищо драматично, напротив - има позитиви. И ако президентът ги види от висотата на своя пост, би било много по-полезно да ги адмирира. В крайна сметка бюджетът е инструмент за политика и не може да бъде използван като политически инструмент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай