Понеделник,

Отзвукът от Апартаментгейт гласи "всички са маскари"

От: Стела Стоянова -
193
Отзвукът от Апартаментгейт гласи "всички са маскари"
A
A
A

Евелина Христова е преподавател в департамент „Масови комуникации“ на Нов български университет и член на Комисията по професионална етика на Българско дружество по връзки с обществеността. 

- Д-р Христова, каква е оценката Ви за кризата с Апартаментгейт и комуникациите около нея? 

- Общият комуникационен подход беше тотално погрешен. Почти всички замесени потърсиха как да се оправдаят, много от страните побързаха да обвинят други и така се получи ефектът на тотален информационен хаос, който доведе до общото усещане, че "всичките са маскари". 
Също така всички реагираха много бавно – днес са важни първите 5 минути за реакция, нещата се случват „на живо“ и онлайн. Централните новини на телевизиите се използват да се сравнят позиции, а не да се научат нови факти.  
Вижте, може би най-тежкото последствие е, че тотално е нарушено доверието на хората в политиците и в институциите.  Мисля, че сега е моментът да се премине към пречистващо, спешно и широко признаване на грешки и поемане на отговорности. 
Има една положителна страна на случващото се и то е, че подаването на оставка за морално укорими действия започва да се превръща в норма. Обществото започва да свиква, че това се случва. От тук нататък общественият натиск ще е все по-отчетлив, хората ще стават все по-нетърпими към действия със спорен морал. Гражданското общество се изгражда, хората разбират, че и техният глас се чува. 
Апартаментгейт се разрасна от една партия към други, към представители на различни политически сили. 
Отваря се възможност за преформатиране на политическото пространство – външно и вътрешно партиен. Което може да се окаже болезнен, но много оздравителен процес. 

- Какво мислите за слогана „Европа ни чува“ на ГЕРБ, което се оказа, че е ползван и от НДСВ ? 

- На първо място ми е интересно да разбера мотивите за избора му. Защо се повтаря слоган на друга политическа сила, при това от друга епоха на отношенията ЕС-България? Към днешна дата ние вече имаме много по-силна връзка, не сме нова страна-членка, имаме успешно председателство, натрупана опитност. На второ място - мисля, че би било по-подходящо да се избере слоган, който да се центрира около собствените действия на партия или държава, а не на външното спрямо държавата – Европа. И на трето, но не на последно – мисля, че в условия на толкова сериозна криза вътре в държавата, изнасянето на тежестта извън нея би било добра идея, ако беше реализирана проактивно и не върху основата, поставена от НДСВ през 2009 г. 

- Говорим за кризисни комуникации, какво се случва с отзвука от ремонта на столичната улица "Граф Игнатиев" ?

- Важно е да се прави разлика между управленските действия, действията на изпълнители и подизпълнители и комуникирането на всичките тези процеси. При "Графа" се получава лошо изпълнение на добър проект с добри материали, който се комуникира от възложителя, а в крайна сметка всичко към момента се предопределя от изпълнителя. Иначе казано – този, който насътвори лошото изпълнение и забавянето е поставил в туш този, който трябва да отговаря за неговата работа пред обществото. За сега общината се справя много по-добре, отколкото може да се очаква в такава ситуация. До преди известно време беше нечувано да имаме обществено допитване, обществено обсъждане, социологически изследвания за нагласите на гражданите – все инструменти, които вече се използват от общината. Също така трябва да свикнем, че не винаги точно нашата идея или представа ще се изпълни. Ето, и аз бях активно против запазването на паветата на "Дондуков", зная какъв шум, какво замърсяване се получава. Моето участие като гражданин не даде резултат в този конкретен случай. Гласът ми беше чут, но не беше на страната на взетото решение. Важното тук е процесът, фактът, че имаме тази възможност. Мои приятели пък бяха доволни, те бяха за запазване на паветата.
 


Всички новини от категория Интервюта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички