Нинова загуби доверието на хората

Връща БСП към фракционната война от 90-те, казва социологът Юрий Асланов

Нинова загуби доверието на хората | StandartNews.com
  • Връща БСП към фракционната война от 90-те, казва социологът Юрий Асланов

- Г-н Асланов, Корнелия Нинова подаде оставка. След това я оттегли. Какво се случва в БСП?
- Точно това, което казвате. За малко имаше оставка, след което се оказа, че няма. Навярно замисълът е бил такъв от самото начало, но трябваше да се мине през едно безсмислено заседание на конгреса, за да се демонстрира кой държи властта в партията, както и да се подведат нейните критици да се разкрият и да се дискредитират по този начин сами. Някои от тях се хванаха на уловката и планът сполучи.
- Коя беше по-голямата грешка – това че Нинова подаде оставка или това, че я оттегли?
- Второто, разбира се. С него се печелят временни дивиденти, но е загуба на доверие в дългосрочен план. Оттук нататък, когато Нинова заяви нещо, хората винаги ще имат едно наум.
- Нинова призна че ДПС са дръпнали килимчето на БСП по отношение на социалния дебат – станали са инициатор за намаляване на ДДС вместо социалистите. Кой в БСП носи вината за това?
- Няма вина. В политиката претенциите за авторство са нелепи. Дори идеята да е твоя трябва да приветстваш другия, че я е подел и заявява, че ще я реализира. Няма никакво значение кой пръв е обявил идеята, а кой ще я осъществи. И ти си длъжен да го подкрепиш, след като си убеден, че тази идея е добра и полезна за хората.
- След почти 4-месечно отсъствие от парламента може ли БСП да се върне адекватно в обществено-политическия дебат?
- Тя не е напускала полето на този дебат, но, разбира се, излизането от парламента беше грешка, която отслаби представянето на партията на европейските избори.
- В момента Нинова се държи като опозиция на опозицията в БСП, вместо като опозиция на властта. Как партията може да се съвземе от кризата?
- Терминът „вътрешно-партийна опозиция“ беше въведен в обращение от самата Нинова. Опозиция в БСП има само една и тя е опозиция на ГЕРБ. Има обаче разногласия, различия в мненията, критики, което е в реда на нещата. Обозначаването на несъгласията с решенията на ръководството като опозиция, може да върне партията назад към фракционната война от началото на 90-те години на миналия век. Когато ръководството на партията е подхождало към своите критици с натиск и репресии, те са успявали да се организират за отпор.
За първи път от 20 години и за четвърти път в историята БСП се изправя пред реална опасност от разцепление, но Нинова се държи така, сякаш го желае, сякаш това е целта. Призовават се дори поименно дейци да напуснат сами партията. Мисля, че ако в сегашното състояние на партията се стигне до разцепление, това вече може би наистина ще е краят.
- За първи път лидер на БСП признава, че има опозиция в партията и не може да разговаря с нея. Как ще се справи Нинова?
- Ако няма диалог, няма да има и решение на проблема. На този етап не се наблюдава желание и от двете страни да приберат оръжията, но Нинова е в по-силната позиция и е логично инициативата да бъде нейна. Ако, разбира се, има желание да запази единството на партията.
Нинова спечели и пак ще печели, защото БСП запазва основната си характеристика на апаратна партия. Никой от досегашните партийни лидери не събра кураж да започне организационна реформа и да промени тази характеристика, която е наследство от бившата БКП. Фактът, че самата Нинова беше избрана за лидер срещу действащия тогава лидер се дължи на това, че апаратът на партията беше назначен от хората, които тогава подкрепяха Нинова. Тя го знае и затова дълго време се занимаваше с уволнения и назначения преди да усети силата си. Сега пред нея има два пътя – или да продължи да действа силово и да прогони несъгласните с нея, или да потърси диалог в името на единството. В дългосрочен план първият път е гибелен за БСП, вторият е постлан с много препятствия, но перспективен.
Когато няма диалог всеки чува само собствените си мисли. В момента положението е такова
- Как БСП ще прави местни избори, при положение, че Нинова призна че в партията има тежко разделение, а в хазната на партията има само 300 000 лева?
- БСП няма да спечели местните избори, но не заради парите. Тя трябва да промени много неща в себе си, за да бъде във форма да печели избори, а времето до местните избори е малко. За неин късмет предстоящите избори са местни, за които победите и загубите не винаги си личат и се обясняват убедително. Ако обаче бяха парламентарни, загубата щеше да е много тежка и видима. Сега, заради безсмисления ход с оставката, БСП дълго време няма да се готви за избори, а ще се занимава с глупости.
- На изборите БСП спечели в Ямбол, Видин, Плевен. Има ли потенциал да спечели на тези места и местните избори?
- Данните от първите предварителни сондажи след европейските избори показват, че такъв потенциал е налице, но до изборите има много време. Тъкмо европейските избори доказаха, че предварителните нагласи могат да се обръщат за броени седмици. По-ясна картина ще разкрие втората вълна от социологическите проучвания, които ще правим през есента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай