На туристическите борси  не бива да рискуваме с неуредени плажове

Конкуренцията от съседите много се изостри, нужна е държавна подкрепа за реклама на България, казва д-р Полина Карастоянова

На туристическите борси  не бива да рискуваме с неуредени плажове | StandartNews.com

Конкуренцията от съседите много се изостри, нужна е държавна подкрепа за реклама на България, казва д-р Полина Карастоянова

Националният борд по туризъм изпрати писмо до шефа на парламента Цвета Караянчева и до премиера Бойко Борисов, с копие до председателите на правната и икономическата позиция и до министъра на туризма Николина Ангелкова. В него се изразява силно безпокойство, че концесиите на плажове са стопирани от правен казус. Той започна още с решението на депутатите от 1 януари 2019 г., когато процедурата по отдаването на плажовете става вече по Закона за концесиите. Това наложи изготвянето на специална наредба, чието приемане обаче няма как да се случи, защото има обжалване, а заседанието на ВАС е насрочено едва за средата на юни.
За да не се провали сезонът и да се успокоят големите туроператори, които още отсега искат и сключен договор със стопанина на плажа, туристическите шефове молят депутатите да върнат концесиите за морските плажове по Закона за устройство на Черно морското крайбрежие, както е 2006 г. насам.
В сряда за обществено обсъждане бе публикуван проект за промяна в концесионния закон. Ако новите текстове бъдат гласувани от депутатите, редът за провеждане на концесиите за плажовете ще е както преди 2017 г. Промяната ще е само в това, че половината от парите, които ще плаща концесионерът, ще отиват в местната община. 
Защо е важно бързо да бъдат гласувани поправките, "Стандарт" потърси мнението на д-р Полина Карастоянова, изпълнителен Директор на Националния борд по туризъм. Тя е сред учредителите на организацията. Била е депутат в 43-то Народно събрание, където е заемала следните позиции: председател на Комисията по културата и медиите,   зам.-председател на Комисията по икономическа политика и туризъм и Ръководител на делегацията в Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество (ПАЧИС). 

-----------

- Госпожо Карастоянова, Бордът по туризъм изпрати писмо до институциите, в което алармира за опасност да бъде провален летният сезон. Какво трябва да се направи?

- Националният борд по туризъм, който е най-голямата работодателска организация в сектора, чрез своя позиция изрази силно безпокойство от създадения правен вакуум по отношение на механизмите за концесиониране на морските плажове. От 1 януари 2019 г. процедурата за концесионирането на плажовете се осъществява по Закона за концесиите. Но липсва поднормативен акт, който да урежда детайлите, тъй като ВАС спря незаконосъобразната наредба за мониторинг, управление и контрол на концесиите.

И отсъствието на такава наредба блокира провеждането на процедура за избор и осъществяване на концесионните договори. Заседанието на ВАС ще разглежда тази наредба през юни 2019 г. Какъв ще е резултатът, ще разберем в средата на летния сезон. Това ще направи практически невъзможно провеждането концесионни процедури преди сезона. Всъщност Директива 201423 на Европейския парламент, която е в основата на този закон, визира процедури за концесия, които са съвършено различни от тези за морските плажове. 

Ще изтъкна и един политически знак, който е важен за нас като представители на бизнеса. А именно - ясните декларации на правителството, че ще работи за облекчаване на административни процедури и на дейности, които ненужно натоварват бизнеса и го правят неконкурентноспособен. В случая ние сме свидетели на привнасяне на тежест, която директивата не предполага. Това е стъпка назад, която на всичкото отгоре доведе до правна невъзможност за действия.

Затова ние изпратихме нашата позиция до всички компетенетни страни в този процес - не само до Народното събрание, но потърсихме и подкрепата на изпълнителната власт - на министър-председателя и на министъра на туризма. За нас мястото на процедурите за отдаване на концесия на плажовете е в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Настояваме с това писмо народните представители да проявят прагматичност и рационалност. И ако по някакви причини се е стигнало до тази ситуация, нека да направят необходимото, за да коригират процеса.

- Имате ли информация колко плажа предстои да бъдат дадени на концесия сега?

- Групата от плажове не е малка. И за нас като отговорна организация на големите инвеститори е от ключово значение управлението и контролът на тези плажове да бъде в съответствие не само със закона, но и с високите стандарти, които си поставяме.

Преместваеми обекти или други елементи от туристическата инфраструктура могат да бъдат променяни, коментирани и техният статут да се променя динамично. Но концесията на морски плаж е елемент на стратегическо планиране и на основна характеристика на туристическия продукт, гаранция за неговото високо качество.

Във времето, в което всички тези процедури трябва да са уредени и ние да посрещнем новия сезон 2019 година с най-високата степен на подготвеност, ние сме в ситуация, в която основна част от този туристически продукт е поставена под риск. Затова поставяме въпроса с цялата му острота и се надяваме на спешни мерки. Нужни са предсказуемост и устойчивост на решенията, свързани с развитието на туризма. 

През последните няколко години сме свидетели на постоянен растеж на броя на туристите, растат и приходите. Непростимо е, ако заради погрешни решения сами навредим на туризма.

- Има ли проблем да получим откази за резервации поради липсата на яснота кой е концесионерът на плажа?

- Ние сме на прага на големите международни туристически борси в Берлин, в Москва. Там българският туристически продукт трябва да има един напълно завършен вид. И в резултат на недостатъци в българското законодателство, може да се окажем в една по-слаба позиция от нашите конкуренти.

Наблюдаваме много висока степен на активност от страна на туристически дестинации, които са наши преки конкуренти - Турция и Гърция, Египет и Мароко, Черна гора и Хърватска, Сърбия, Тунис е много активен на пазара.

От променената геополитическа обстановка и спокойствието в региона се възползват всички наши конкурентни страни, предлагащи туристически летен продукт. Те влагат допълнителен рекламен ресурс в много атрактивни кампании. Използвам трибуната на "Стандарт" и дългогодишния опит, който вашата медия има в подкрепа на българския туризъм, за да се обърна към правителството да подкрепи българския туризъм. Това може да стане чрез целево допълнително финансиране за национална реклама. Защото бюджетът, с който Министерството на туризма работи, е твърде ограничен. 

- Според последни данни, има 15 % на руските записвания. Това притеснява ли ви?

- Това са предварителни прогнозни данни и е рано да твърдим, че има основание за безпокойство.

Но има два основни фактора, които следим. Първо, естественият ръст, който наблюдавахме в последните 3-4 години, винаги стига до момент на застой или дори на лек спад. Това е напълно естествен икономически процес.

В същото време има изключително засилена активност на туристическото предлагане в региона, което се осъществява с ефектни рекламни кампании. Този интензитет води до по-голяма ангажираност на чартърните програми.

Част от тези страни - наши конкуренти, са облагодателствани от факта, че могат да си позволят субсидиране на чартърните полети, което прави техните предложения невероятно привлекателни за туристите.

Затова е нужна много бърза реакция и подкрепа от страна на правителството. Ако ние като страна член на ЕС не можем да си позволим пряко субсидиране на чартърните седалки, това може да стане през друг инструментариум - организации, в които участват бизнесът и общините. И тогава това финансиране не би се тълкувало като държавна помощ.

Това е практика на големи провинции и привлекателни градове в Европа. Испания е отличен пример, може да се заимства модела. Но тези мерки трябва да са много спешни. Защото когато статистиката отчете спад или неблагоприятни тенденции, вече ще бъде късно. Мерките трябва да бъдат превантивни.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай