Четвъртък,

„Мин индъстри“ : Някой мисли ли за съдбата на 2000 души?

187
„Мин индъстри“ : Някой мисли ли за съдбата на 2000 души?
A
A
A

- Здравейте, инж.Манов. Преминаваме директно на най-важния въпрос. Как ще отговорите на нападките, че минната Ви дейност излиза извън одобрените от Министерство на енергетиката граници?-

- Категорични сме, че нашите работни дейности са ограничени и се извършват единствено и само в рамките на описаното в концесионния договор, който е издаден и утвърден от Министерство на енергетиката.  В никакъв случай работата ни не излиза извън териториите, описани в него.

- Кога разбрахте за оплакванията от живущите в с.Дивотино?

-  Нека изясним хронологията на събитията, започващи преди 2 месеца. В средата на месец февруари в Министерство на енергетиката бе получена жалба от жителка на с.Дивотино, съдържаща твърдения за извършване на добивни дейности от нашето Дружество в близост до границите на селото, които биха могли да застрашат целостта на къщите и имотите на живущите в селото. Няколко дни по-късно представители на Министерство на енергетиката извършиха проверка на място и официалното им заключение беше, че опасенията са изцяло неоснователни. Единствено ни бяха направени препоръки да проведем замери за шум и сеизмика, които осъществихме незабавно и според констативните протоколи взривните работи по никакъв начин не застрашават здравето и живота на хората в с.Дивотино, както и не се нарушава целостта на сградите. Всички компетентни институции, включително кметът на с.Дивотино и Областният Управител бяха запознати с резултатите.

-  Обвиняват Ви също така, че не сте търсили собствениците на земите, за да сключите споразумения? Има ли истина в това твърдение?

- Няма нищо вярно в твърденията, че не е търсена комуникация със собствениците на въпросните земеделски земи. Подписали сме договори с по-голямата част от собствениците, проблемът е, че не всички от наследниците и собствениците са откриваеми. Голяма част от тях не живеят в България и не считат за необходимо да се приберат, за да уредят тези въпроси. Често дори през арендаторите не можем да се свържем с реалните собственици.

- Чуха се коментари, че 2 години е работено без официално да е разрешена концесия. Как ще коментирате ?

- Фирмата „Мин индъстри“ ЕООД е получила официално концесията за находище „Пернишки въглищен басейн“ на 01.03.2016 година и няма как от нас да се търси отговорност за случилото се покрай нея преди тази дата.

- Какво би се случило, ако Ви бъде наложено въпросният участък от рудника да бъде затворен?

- В нашето Дружество работят над 600 души, жители на район Перник. Нашата мина е един от най-големите работодатели в областта и считаме, че нормалното и безпрепятственото и функциониране са от съществено значение за всички жители в областта, тъй като осигуряват поминъка на множество семейства. Ако бъде затворено находището, ще спре работа и Топлофикация Перник, в която намират препитание още няколко стотин души, а и освен това 20те хиляди абоната на Топлофикация също ще бъдат засегнати. Следователно тези 2 предприятия са структуроопределящи и от изключително значение за региона и ако дейността им бъде прекратена, хиляди семейства ще останат без работа. Въпросният участък около с.Дивотино е една от най-богатите на качествени въглища части от находището и в нея работят повече от 2000 души заедно с външните фирми на терен. Някой мисли ли каква би била съдбата на тези 2000 души и какъв ще бъде животът на техните семейства, ако участъкът бъде затворен? Ние, в качеството си на техен работодател сме длъжни да защитаваме техните права и да опазваме техните работни места и правим всичко по силите си.


Всички новини от категория Интервюта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички