„Мин индъстри“ : Някой мисли ли за съдбата на 2000 души?

Във връзка с изостреното напрежение в с.Дивотино, свързано със сигналите от страна на жители на населеното място за нарушени от минна дейност имоти частна собственост, се свързахме с Управителя на фирмата-концесионер „Мин индъстри“ ЕООД инж.Валери Манов

„Мин индъстри“ : Някой мисли ли за съдбата на 2000 души? | StandartNews.com

- Здравейте, инж.Манов. Преминаваме директно на най-важния въпрос. Как ще отговорите на нападките, че минната Ви дейност излиза извън одобрените от Министерство на енергетиката граници?-

- Категорични сме, че нашите работни дейности са ограничени и се извършват единствено и само в рамките на описаното в концесионния договор, който е издаден и утвърден от Министерство на енергетиката.  В никакъв случай работата ни не излиза извън териториите, описани в него.

- Кога разбрахте за оплакванията от живущите в с.Дивотино?

-  Нека изясним хронологията на събитията, започващи преди 2 месеца. В средата на месец февруари в Министерство на енергетиката бе получена жалба от жителка на с.Дивотино, съдържаща твърдения за извършване на добивни дейности от нашето Дружество в близост до границите на селото, които биха могли да застрашат целостта на къщите и имотите на живущите в селото. Няколко дни по-късно представители на Министерство на енергетиката извършиха проверка на място и официалното им заключение беше, че опасенията са изцяло неоснователни. Единствено ни бяха направени препоръки да проведем замери за шум и сеизмика, които осъществихме незабавно и според констативните протоколи взривните работи по никакъв начин не застрашават здравето и живота на хората в с.Дивотино, както и не се нарушава целостта на сградите. Всички компетентни институции, включително кметът на с.Дивотино и Областният Управител бяха запознати с резултатите.

-  Обвиняват Ви също така, че не сте търсили собствениците на земите, за да сключите споразумения? Има ли истина в това твърдение?

- Няма нищо вярно в твърденията, че не е търсена комуникация със собствениците на въпросните земеделски земи. Подписали сме договори с по-голямата част от собствениците, проблемът е, че не всички от наследниците и собствениците са откриваеми. Голяма част от тях не живеят в България и не считат за необходимо да се приберат, за да уредят тези въпроси. Често дори през арендаторите не можем да се свържем с реалните собственици.

- Чуха се коментари, че 2 години е работено без официално да е разрешена концесия. Как ще коментирате ?

- Фирмата „Мин индъстри“ ЕООД е получила официално концесията за находище „Пернишки въглищен басейн“ на 01.03.2016 година и няма как от нас да се търси отговорност за случилото се покрай нея преди тази дата.

- Какво би се случило, ако Ви бъде наложено въпросният участък от рудника да бъде затворен?

- В нашето Дружество работят над 600 души, жители на район Перник. Нашата мина е един от най-големите работодатели в областта и считаме, че нормалното и безпрепятственото и функциониране са от съществено значение за всички жители в областта, тъй като осигуряват поминъка на множество семейства. Ако бъде затворено находището, ще спре работа и Топлофикация Перник, в която намират препитание още няколко стотин души, а и освен това 20те хиляди абоната на Топлофикация също ще бъдат засегнати. Следователно тези 2 предприятия са структуроопределящи и от изключително значение за региона и ако дейността им бъде прекратена, хиляди семейства ще останат без работа. Въпросният участък около с.Дивотино е една от най-богатите на качествени въглища части от находището и в нея работят повече от 2000 души заедно с външните фирми на терен. Някой мисли ли каква би била съдбата на тези 2000 души и какъв ще бъде животът на техните семейства, ако участъкът бъде затворен? Ние, в качеството си на техен работодател сме длъжни да защитаваме техните права и да опазваме техните работни места и правим всичко по силите си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай