Мечтая да стана номер 1 като Ноле

Мечтая да стана номер 1 като Ноле | StandartNews.com

Бе велико да играя пред българска публика, призна Сашо Лазаров

Английският език върви най-добре за младока в училище

Един от най-талантливите български тенисисти Александър Лазаров направи своя дебют в квалификации на АТП турнир. В събота той излезе на корта срещу румънеца Мариуш Копил и се представи повече от достойно. Лазаров загуби 6:7(5), 4:6 като заслужи аплодисментите на всички зрители в з. "Арена Армеец". "Стандарт" се свърза с младата ни надежда в тениса, който е син на бившият национал Краси Лазаров.

- Направи страхотен мач срещу Копил, как се чувстваше на корта?

- Беше невероятно изживяване. Велико. Със сигурност ще го помня винаги. Получих възможност да играя през родна публика. Тя ме подкрепяше неистово и това ми даде още сили. Разбира се, яд ме е, че не взех поне сет. Но мисля, че съм доволен от представянето си.

- Какво не ти стигна?

- Може би опит. Копил не е от вчера. Той играе силен тенис. Солиден е. Но аз показах качества и успях да му се противопоставя. Наистина като замисля, опитът е това, което ми липсваше. Загубих важните точки.

- Какво ти каза баща ти преди и след мача?

- С него си говорихме, че няма какво да губя. Посъветва ме да съм спокоен и просто да се насладя на играта, да се отдам на тениса, който умея да играя. Мисля, че се получи. А след двубоя ми каза, че е горд с мен.

- Разкажи повече за себе си. От кога играеш тенис и баща ти ли те насочи?

- От 8-годишен играя. Аз съм в спортно семейство. Както баща ми, така и дядо играеше.

Никога не са ме насилвали за тениса

Те ме оставиха сам да избера. Аз сам се насочих към тениса. Гледах по телевизия мач на националите за купа "Дейвис". Не мога да си спомня срещу кого играхме, но някак това ме запали.

- Имаш ли идол в тениса?

- Да. Той дори сега е в пика на кариерата си. Казва се Новак Джокович. Всичко, което той прави на корта, ми допада. Наистина се надявам да науча поне малко от това, което той успява да приложи.

- А каква е мечтата ти?

- Може да прозвучи банално, но някой ден да бъда номер 1 в света. Казано така и сега, си е направо невероятно. Но според мен ако един тенисист не се стреми към върха, то няма смисъл да продължава.

- Какво предстои за теб?

- Мислих много. Но реших да се запиша на държавното, което стартира след турнира в София. Иначе за тази година се надявам да наблегна повече на турнирите от сериите Фючърсите. Ако успея, може и на някой Чалънджър, разбира се.

- Фокусът изцяло върху тенисът ли е, или не смяташ да изоставяш образованието?

- Със сигурност няма да го зарежа. Така съм възпитан. Майка ми е завършила медицина, например. Тя винаги ми е казвала, че това е едно от най-важните неща в живота. Аз в момента уча частно.

Тази година трябва да взимам матури

Надявам се да нямам проблем.

- Имаш ли любим предмет?

- Може би английският език. С брат ми все пак сме родени в Маями. И си го знаем от малки.

- Защо решихте да се върнете?

- Когато баща ми и майка ми са решили да заминат, вероятно целта им е била да останат там. В крайна сметка се върнахме, обаче. Понякога, най-често през зимата, ходим в Маями да тренираме, защото е по-топло.

- Брат ти има ли също афинитет към тениса?

- О, да. Ние непрекъснато тренираме заедно. Той е на 10 години. Казва се Георги. Но на паспорта му пише "Джордж". Не знам защо се е получило така. Много се зарадва, докато ме гледаше срещу Копил. Даже вече се похвали на съучениците си.

Лазов среща словак днес

Александър Лазов ще играе днес мача си от първи кръг на турнира в София. Българинът, който участва с "уайлд кард", среща седмия поставен в надпреварата Мартин Клижан от Словакия. Двубоят на централния корт в з. "Арена Армеец" е трети от програмата на сингъл. Той ще стартира най-рано в 15,30 часа. Преди него ще се играят двубоите Робин Хаасе (Хол) - Лукаш Росол (Чех) и Юки Бамбри (Индия) - квалификант.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай