Вторник,

Кралев даде старт на „Тенисът – честна игра“

От: Failed to load user -
784
Кралев даде старт на „Тенисът – честна игра“
A
A
A

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев, Катерина Генова, ген. секретар на БФТ и Екатерина Генова, член на УС на БФТ, дадоха началото на кампанията "Тенисът – честна игра 2". Идеята на проекта е да се акцентира върху етиката и спортсменството в родния тенис и срещу нетърпимостта към допинга в спорта. Програмата се появи за първи път през 2008 г., а сега дойде време за нейното продължение с оглед на поредицата примери в световния спорт за употреба на забранени медикаменти.

"Благодарим на Министерството на спорта, че подкрепи тази инициатива. Добро начало за нея са европейските отборни купи, които стартират в неделя. Националните ни състезатели ще носят екипи с лого на "Тенисът – честна игра 2", заяви ген. секретар на БФТ Катерина Генова.

"Кампанията "Тенисът – честна игра" беше много успешна през 2008 г. Тенисът е един от най-етичните спортове. В него доминира спортсменството. В тениса не е достатъчно само да си шампион. Трябва да се отнасяш с уважение и да си пример за обществото. Надяваме се, че още повече деца ще се включат в друга програма, която подкрепяме "Тенисът – спорт за всички". Тенисът е сред най-модерните спортове, като го практикуват хора от 5-6-годишна възраст до над 80 години. В този спорт уличените с допинг са малко. Последния случай е с Мария Шарапова, като тя излезе и призна вината си – достойно за уважение поведение", заяви министър Кралев.

Основен инициатор на "Тенисът – честна игра" е Екатерина Генова, член на УС на БФТ.

"Преди осем години самият живот изиска появата на такава кампания. За съжаление агресията е във всички области. Проблем е и неправомерното приемане на медикаменти. Направили сме шапки, фланелки и банери. Те ще бъдат разпратени до клубовете, които организират държавни и международни турнири. Изготвен е и клип с възпитателна и образователна цел, който ще бъде изпратен до телевизиите. Имаме идея и за конкурс за снимка от турнир на тема "честна игра". Наградата може да бъде билети за ATP турнира в София. Децата дават за пример за спортсменство Надал, Джокович, Федерер, но и Цвети Пиронкова, което е абсолютно заслужено", заяви Екатерина Генова.

Посланици на кампанията ще бъдат националните ни отбори във всички възрастови групи. Първи ще промотират "Тенисът - честна игра 2" състезателките ни до 14 г., които ще участват на европейското отборно първенство на Национален тенис център. Надпреварата стартира в неделя (26 юни). Момчетата до 14 г. пък заминават за Мурсия (Испания), където ще играят на същия форум.

Във всеки турнир състезателят, демонстрирал "честна игра" ще получава специална купа. Предвижда се накрая на сезона да бъдат организирани демонстративни "феър плей" мачове в Национален тенис център, след които ще бъдат отличени най-честният играч през годината, най-безпристрастният треньор, както и клуба с най-спортсменска атмосфера.


Всички новини от категория Интервюта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията