Коткаме Надал за турнира в София

Коткаме Надал за турнира в София | StandartNews.com

Пазят до последно "уайлд кард" за Григор

137 държави ще излъчват мачовете от "Арена Армеец"

Мечтата на българските фенове на тениса да гледат на живо играч от ТОП 10 е на път да се сбъдне. И това ще бъде не кой да е, а самият Рафаел Надал. Носителят на 14 титли от Големия шлем е получил покана да вземе участие в турнира на АТП Garanti Koza Sofia Open, който е от категория 250 и ще се проведе в "Арена Армеец" от 30 януари до 7 февруари. Сензационната новина разкри за "Стандарт" лично директорът на историческата за България надпревара Ерхан Орал. "След загубата на Надал в първия кръг на Откритото първенство на Австралия влязох във връзка с мениджъра му Карлос Коста и изпратих официално покана на Рафаел да участва на турнира в София", разказа Орал.

За момента Рафа още обмисля предложението. В испанската преса твърдят, че Надал може да приема покана на турнира в Буенос Айрес, който стартира в седмицата след този у нас.

Орал разкри още, че е обещал лично на министър Красен Кралев до 30 януари, когато се тегли жребият, да пази последната "уайлд кард" за участие в турнира за родния номер 1 Григор Димитров. Останалите две ще бъдат дадени на Димитър Кузманов и турски тенисист. В квалификациите на двойки на престижната надпревара ще участва и роден тандем. Един наш тенисист и двойка също ще имат възможност да се включат в квалификациите в София. Към момента заявки за излъчване на престижното състезание в столицата, което се организира и със сериозната подкрепа на Министерството на младежта и спорта, са подали 137 телевизии от цял свят. Според директора на турнира очакванията са мачовете от "Арена Армеец" да бъдат наблюдавани от 500 млн. до 1 млрд. зрители, което ще е отлична реклама за България.

"Знам, че много хора са фокусирани върху имената на участниците, но най-важното нещо е, че успяхме да уредим организирането на такъв турнир в София. Това е значимо постижение, защото от много страни имаха желание да се включат вместо България в календара на АТП", заяви още Ерхан Орал. Очаква се организаторите да получат разрешение за поставяне върху настилката на логото на София за Европейска столица на спорта през 2018 година.

Димитров и Федерер се четкат преди боя

Григор Димитров и Роджър Федерер си размениха любезности преди битката помежду си в третия кръг на Откритото първенство на Австралия. Двубоят стана официално факт, след като спечелиха мачовете си от втори кръг. Григор не показа най-стабилната си игра, но все пак сломи квалификанта Марко Трунжелити. Най-добрият ни тенисист загуби и сет, но взе мача след 6:3, 4:6, 6:2, 7:5. "Очевидно няма да е лесно, но чувствам, че играя добре и вече имам няколко мача зад гърба си. За мен е вълнуващо, че ще бъда в третия кръг и че ще се изправя срещу Роджър. Излизам, за да покажа най-доброто от себе си и се надявам да се представя по-добре от Бризбейн, може би ще направя някои неща по различен начин", призна Григор. "Дори и нещо да не е наред с Федерер, както бе в Бризбейн, той винаги играе добре. Никога не показва на опонентите си, че има проблем", продължи Гришо. Българинът дълго се задържа на корта, за да раздава автографи и да се снима с родната агитка. Цял мач на корта звучеше: "Давай, Гришо!". "Благодаря ви за подкрепата. Чувствам се супер, когато чувам българска реч по време на мачовете. Елате и в петък и викайте повече", заяви Димитров.

Федерер пък не срещна проблем срещу украинеца Александър Долгополов - 6:3, 7:5, 6:1. "Мисля, че мачът срещу Димитров ще бъде много тежък. Той е много опасен тенисист. Григор е готов да се бори в петсетов мач. Трябва да играя по възможно най-добрия начин, за да го победя", изчетка го швейцарецът. "Не съм радостен, че ще се изправя срещу Димитров на толкова ранен етап. Винаги е опасно да играеш срещу такъв опонент", сподели Федерер.

Три банди движат тотото, призна южноамериканец

Три големи групировки контролират залозите в тениса и плащат на играчите само в брой, а не през банкови сметки, което прави проследяването на плащанията почти невъзможно. Това разкри бивш южноамерикански играч пред Би Би Си по повод скандала в черно тото. Въпросният "информатор", който пожелал анонимност, е играл няколко мача миналия сезон в тура, а сега вече е треньор. "Това е "публична" тайна, която всеки знае и не говори за това. Всяка банда има свои членове, които говорят с играчи. Имат много вътрешни хора, които са част от тура. Притежават и много сметки, по 50 - 60, с малки суми в тях. Накрая стават много по-големи", коментира анонимният източник. Той уточни, че не може да е сигурен какви суми се печелят от измамниците.

"Знаеш кой го прави и кой не. Като играч аз познавам кой пропуска нарочно или връща топката в средата на полето... кой се опитва и кой не. Започнах да вярвам, че и топиграчите са замесени, преди няколко години, когато един човек ми каза резултатите от следващите два турнира. Той ми разкри точно кой и как ще го направи. В началото си мислех, че просто се хвали, за да ме зариби за схемата си. След това всичко, което ми беше казал, се случи. И тук става въпрос за турнири от "Мастърс" сериите, където има много големи имена", разказа още тенисистът пред Би Би Си. "Ръководните органи са напълно наясно кой го прави. Ако искаха да го спрат, щяха да го сторят още днес. Лесно е, те просто нямат желание", завърши той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай