И хора от Картаген и Мелет са живели в Хераклея Синтика

Градът е бил близък до император Октавиан Август, казва доц. д-р Людмил Вагалински, който го проучва от години

И хора от Картаген и Мелет са живели в Хераклея Синтика | StandartNews.com
  • Градът е бил близък до император Октавиан Август, казва доц. д-р Людмил Вагалински, който го проучва от години

- Доц. Вагалински, правителството отпусна 100 000 лв. за разкопките на Хераклея Синтика. Върху какво са съсредоточени усилията Ви тази година?

- Продължаваме да проучваме централния площад.

Успяхме да разкрием южния край на римския площад и там попаднахме на една стена от ранния елинизъм, което означава от самото начало на града. Бихме искали да проучим южно от тези стени. Там в момента има черен път. Правителството отпусна пари за асфалтирането му.

- Това би увеличило много потока от туристи към Хераклия Синтика. Голям ли е интересът?

- Огромен и това много ни радва. Ние редовно показваме не само какво сме открили, но и на живо какво работим - чрез медийната платформа Archaeologia Bulgarica. С новите пътища туристическият поток ще стане много силен.

Над 60 000 са посетили Херакция Синтика. Хора от всички континенти са идвали особено през последните две-три години, когато по-мащабно работим заради по-сериозното финансиране.

Сега на 24 август чакаме група студенти Единбург. Досега са ги водили в Италия, в Гърция, но сега държат на Хераклея Синтика.

Заедно с петричкия музей сложихме нови информационни табла на български и на английски език. Важно е да работим добре като отбор - общината, музея, ние и държавата. За втори път ни помага вече Министерски съвет. Това, освен че ни дава повод да работим в пъти по-сериозно, е ясен знак за местните хора, че обектът наистина е много важен.

- Вече има и къщи за гости в района.

- Да, хората виждат ползата от работата ни, от разкриването на Хераклея Синтика и бързо се адаптират. Има инвестиционни намерения за хотел или за хотели, може би. Още миналата година проверихме едно от планираните места дали има археологически структури. Няма. Хубаво е да се облагороди районът и да се поддържа по-добре, защото в момента територията е доста мръсна - боклуци, хора, особено малцинствата, се мият там, перат... Не е приятна гледка.

- Какъв град е бил Хераклея Синтика?

- Създаден е във втората половина на ІV век преди Христа от македонски колонисти на Филип ІІ Македонски, човекът, който прави древната македонска държава или на сина му Александър преди да потегли на поход и да стане Велики.

- Вярно ли е, че първият управник на Хераклея Синтика е бил именно Александър Македонски?

- Това, което е известно от писмените изводи, е, че младият Александър е бил в този регион и още по-на север. Той например атакува и превзема със своите воини един град, който е бил център на племето меди - тракийско племе, неспокойно. Докато баща му е устройвал други градове в Тракия, Александър се справя много добре с поставените му задачи в този град. Той е в района на Петричко-Санданско, но все още не е локализиран, не е Хераклея Синтика. Смятам, че Хераклея Синтика по-скоро е основана от Филип Македонски. От самото си начало този град е бил доста силен, със солидна територия, в него са живеели много заможни хора, добре организирани.

По-късно под римска власт хората също бързо се адаптират, градът отново е богат, с много хубава архитектура. От писмените източници знаем, че има римски император с корен от Хераклея Синтика, който по времето на император Август е вписан във фамилно-административната единица на императора от самия Август. Това означава, че градът е бил много близък към императора и е имал големи заслуги към него.

През І, ІІ до ІІІ век градът процъфтява. Виждаме архитектура, капители, строителство, което изисква много солиден ресурс и така почти до края на ІV век след Христа, когато идва едно земетресение, след това още едно...Природни катаклизми всъщност съсипват Хераклея Синтика.

- Какви хора са живели в града?

- Много разнообразни като етнически произход. Тук е имало траки, елини, македони, римляни, дори келти. Може би и илири - предците на днешните албанци, и по-конкретно едно племе автариати, преселено около 300 г. пр. Хр. от вътрешността на Балканите. Етническият коктейл е много интересен, с тази елинистическа "глазура" отгоре.

- Има ли данни римски император да е посещавал Хераклея Синтика?

- Не, нямаме. Статуята, която намерих миналата година, най-вероятно е на римски император, но още не можем да го твърдим. Необходими са ни по-категорични доказателства. Имаме няколко надписа, свързани с римски императори, миналата година намерихме 4 - 5.

Надявам се, дай Боже, да намерим главата на тази статуя, която допускаме, че е на император. Или пък тялото на красивата женска глава, която открихме.

Градът е бил притегателна сила, може би заради икономическото си развитие, на хора от различни краища. Имаме графити върху глинени съдове, от които става ясно, че човек от Картаген, днешен Северен Тунис днешен, е живял в Хераклея Синтика. Това е невероятно, защото разстоянието е много голямо. Представете си  от най-западния край на древната римска империя, се движиш в така наречения източен край и отиваш в Хареклея Синтика. Едва ли е случайно. Трябва да имаш сериозни причини, вероятно подходяща икономическа среда. Друг графит пък показва, че човек от Милет, днешна Турция, също е живял в Хераклея Синтика.

- Означава ли това, че Хераклея Синтика по нищо не е отстъпвала на Картаген и Милет?

- Не искам да се изхвърляме. Но със сигурност градът е бил добро и притегателно място за живот. От намерените монети виждаме, че е имало много оживена търговия. През цялото време на съществуването му няма прекъсване в паричния оборот, напротив - бил е силен.

От надписите, които имаме досега, сме разбрали и още нещо. 500 години след основаването на града, ядрото от хората в него имат самочувствието, че живеят в много древно място и се опитват да рекламират своето минало, защото се гордеят с него. В началото на ІІ век след Христа те все още изобразяват типични древномакедонски символи като кривака на Херакъл, например.

- Какъв е бил стопанският живот на града?

- В по-ново време имаме данни за търговия с амфори. Част от тези амфори са произведени в самата Хераклея и носят нейния знак. Много се впечатлих, че още във втората половина на ІV век преди Христа, те вече си слагат знака, когато имат собствено производство. Същевременно откривам, че има обработено желязо, имаме данни за земеделие и животновъдство. През първите векове след Христа хората тук произвеждат много интересни теракоти, правели са ги и на сувенири. Очевидно е било доходен бизнес. Произвеждали са керамични съдове.

Откриваме стриди, средиземноморски миди. Очевидно са си хапвали и са се угощавали. Но все пак, за да си поръчаш тези миди, трябва да имаш необходимите пари и ресурси, да си ги доставиш.

- Как си обяснявате това, че всъщност светилището на Ванга е разположено върху част от землището на Хераклея Синтика.

- Местността има особен чар заради топлия извор. Знам, че Ванга е казвала, че в мястото има някаква енергия. Казвала е, че на мястото има много стар град. Така споменават много хора.

Екатерина Николова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай