Григор към Никол: Хасково е и твой дом

Григор към Никол: Хасково е и твой дом | StandartNews.com

София не беше дорасла за турнир от АТР, смята тенисистът

Българинът пое вина, че не играе често за националния

Родният ми град мирише на вкъщи и затова всичко ми е много приятно и емоционално тук, заяви Григор Димитров при визитата си в родния град Хасково днес, на която беше обявен за почетен гражданин. Да получа такова признание в моя град от моя град означава много за мен и със сигурност ще го взема с мен, заяви той.

"Когато пътувахме с треньора ми насам, той каза: Ама наистина е много хубаво в България, заяви най-добрият ни тенисист. - Отговорих му: Да, така е. Жалко обаче, че нямам възможност да остана да се разходя из природата, да ида в планините. Има толкова много неща, които ме се правят в България", допълни Григор и сподели, че всъщност почти никъде не е бил сред природните забележителности на родината си заради много турнири и участия още от дете. Рилските езера и родните български планини са някои от местата , където Гришо посочи, че би иска да има време, за да посети. "Надавам се един ден, когато има малко почивка да се прибера и да имам възможност да направя това."

За сработката с новия с треньор хасковлията коментира, че нещата вървят доста добре и започва да се получава, но трябва да мине още време: "Когато започваш с нов екип има известен риск. Но за момента мисля, че вървим по един добър път.

Гледам дори и ден да не пропускам за тренировки

Дори и тази сутрин направих занимание в София. Сега съм тук в Хасково".

На въпрос какво не му достига в момента, за да стане отново осми, той контрира и посочи, че не смята, че не играе добре: "Не са така нещата, като може би си ги представяте. Имах добри мачове, особено в началото на годината, играх добре и в Маями. За жалост в Монте Карло не се представих, по начина, по който исках." За очакванията му за състезанието в Истанбул, Гришо коментира: "Разбира се, очаквам да спечеля. Харесва ми шансът, на който и турнир да участвам. Знам, че съм победил почти всички от топсъстезателите, дори Новак, и срещу всеки съм играл добре, въпросът е дали мога да издържа."

А за крайната цел за 2016 година, Гришо посочи, че е твърде рано да говори и като очаквано голямо събитие посочи олимпийските игри. "Олимпиадата е част от нашия план. Наистина много турнири ще се съберат, много пътувания - в Канада, Щатите, Южна Америка, така, че всъщност най-важното в момента е да продължа в същия дух да тренирам."
За отправените му критики, че не участва в турнира в София, Григор посочи, че не смята, че все още е нужно да има турнир в София. "Това не е нашето ниво за момента и мисля, че всички го знаем това и няма нужда да го прикриваме. За жалост така се получи. Ако е вина и ако съм бил грешен - поемам критиките. Но аз гледам и да се фокусирам и върху моята кариера."

Дали усеща финансовата подкрепа на държавата? "Разчитам на себе си. Започнах от тук, от Хасково.

Двамата ми дядовци си дадоха пенсиите, за да ми купят първия билет

за чужбина и останалото няма нужда да се коментира".

За допинга и случаите напоследък, при които и интимната му партньорка Мария Шарапова изгоря, Григор подходи кавалерски: "Не съм човекът, който трябва да казва кой да бъде наказан. Но аз вече заявих, че тя е един от най-работливите хора! Трябва обаче да внимаваме много, защото непрекъснато получаваме имейли със забранените вещества." И посочи, че самият той е бил проверяван за допинг 9 пъти от началото на годината.

По повод твърденията на някои анализатори у нас, които казват, че личния му живот му пречи на играта, на резултатите Гришо посочи: "Не бих казал. Всеки има право да казва каквото иска, но личния живот за мен е на втори план в момента. Изцяло съм се съсредоточил в играта, особено след като смених отбора. Това беше също едно от най-важните неща за мен - да започна на чисто. Че съм правил грешки - правил съм, дали в личния живот или в тениса. Но това в момента ми е все едно. Когато имаш цел, това ти влияе положително."

След като пиарите на приятелката му Никол Шерцингер опровергаха за раздялата между тях, това на свой ред направи и той и категорично посочи, че "не е сингъл": "Всеки говори, но това са лични неща. Между нас нещата са нормални." И призна, че все още за Никол не е правил нещо толкова лудо, като онзи случай с Мария Шарапова. Тогава той хвана самолет, за да отиде на другия край на света при нея. Но пък потвърди, че винаги получава разбиране от Никол заради тежките си графици и пътувания."

На въпрос на "Стандарт" ако сега тя беше до него в Хасково, какво щеше да стане, отвърна: "Бих представил родния ми град с "Добре дошла вкъщи!" А на провокациите кога би довел действително своята партньорка, за да я представи в града си, Гришо отговори хем провокативно, хем дяволито: А вие от къде знаете, че не е идвала вече?!

Димитров се просълзи пред съгражданите

Това е най-голямото отличие, което съм получавал - почетният знак на моя роден град Хасково. Всичко останало е преходно. Така Григор благодари за отличието в изключително емоционалната церемония на тенис кортове "Юнак" в града. Насред мнозинството бяха неговите роднини, майка му Мария и баща му Митко Господинов. Почетното звание той получи от председателя на общинския съвет Таня Захариева, а докато тя отправяше пожеланията и благодарностите от името на всички хасковлии Григор не успя да сдържи сълзите си. Той обаче не се и опита да прикрие огромното си вълнение и емоция. Кметът на Хасково Добри Беливанов му връчи картината "По пътя" на местния художник Иван Чаушев. "Господин Димитров, или по-добре да се обърна към теб с Гришо, добре дошъл в своя роден град. Ти винаги си бил в нашите мисли и сърца. Пожелаваме ти по твоя път успехи, но винаги се връщай в Хасково. Защото всяка врата в града, всеки дом е отворен за теб", обърна се към Григор кметът Беливанов.

След като се подписа в книгата на почетните хасковлии, Гришо още повече се развълнува. Той написа: "Обичам моя град!". След като сложи и подписа си и се оттегли, той попадна в прегръдките на първата си учителка от училище "Иван Рилски" Катя Бойкова, която беше дошла да поздрави някогашния си първокласник като вече световна звезда. Когато трябваше да поздрави съгражданите си, отново не успя да сдържи вълнението си и дори не можа да отрони дума в първия момент. После приклекна на червения корт докато се успокои за няколко секунди. Григор Димитров беше определен за почетен гражданин на Хасково през 2014 година с решение на общинския съвет. Стотици деца и възрастни бяха край кортовете на метри от зала "Спартак", където Гришо е направил първите си стъпки в световната си вече тенис кариера. Хората през цялото време го приветстваха и скандираха името му. Той разигра и няколко топки с децата от тенис клуб "Хасково 2015", в който зам.-председател е неговият баща и първи треньор Митко Господинов. В клуба Григор Димитров е картотекиран под номер 1.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай