Понеделник,

Горд съм, че Позитано спасява София от опожаряване

От: Любомир Михайлов -
263
Горд съм, че Позитано спасява София от опожаряване
A
A
A

* Направих изложба за Леонардо да Винчи, защото сега имаме нужда от иновации, казва италианският посланик Стефано Балди

* Имах честта да прочета екуменическа молитва за мир по време на визитата на папа Франциск 

* По повод 140-та годишнина от установяването на официалните ни отношения организираме  исторически форум

* Италия е вторият търговски партньор на България

* Посолството ни има 10 000 фенове във Фейсбук
-------------


– Ваше превъзходителство, тази година се навършват 140 г. от установяването на дипломатическите отношения между България и Италия. Да започнем нашия разговор с впечатленията Ви от неотдавнашното посещение у нас на папа Франциск. Какво означава  височайшата визита за нашата страна, за Балканите и за единението на християните?

- Има всички основания да определим посещението на папа Франциск като историческо. Не само защото се извършва дълго време след визитата на папа Йоан Павел Втори, но и заради конкретния момент, в който  папа Франциск идва в България.

- Какво имате предвид?
- Папа Франциск е много вдъхновяващ и много харизматичен човек и идва да донесе своето послание за мир, където това е много важно.  Със сигурност един друг много важен аспект е  единението между християните, на което папата държи много и с основание. Това е концепция, която има дълбоки корени във времето. Мисля, че неговото послание оставя следа, която да доведе до все повече общи елементи. 

- За Вас лично какво означава това посещение?
- Аз имах честта да прочета пред папата и пред представителите на различните религии, които бяха на площада, част от молитва. За мен бе голяма емоция възможността да участвам в събитие, което може да наречем екуменическо. Като практикуващ католик за мен беше особено важно, че можах да го направя в присъствието на папата.
 

- Преминавайки от религиозна на историческа тема, може би първият въпрос за 140-годишния юбилей на дипломатическите отношения между България и Италия трябва да бъде как конкретно се полагат основите на официалните контакти между двете страни? 
- На 25 юли 1879 г. италианското правителство официално обявява решението си да открие дипломатическата агенция в София. Но има едно много важно събитие преди това. То е свързано с вицеконсула на Италия в София Вито Позитано, който през декември 1877 г.  успял да спаси София от готвеното от османците опожаряване. Така че Вито Позитано е един вид мой предшественик. Можем да кажем, че не би могло да има по-хубав начин за започването на отношенията между Италия и България.  С протокол на общината в София от 28 май 1878 г. Позитано е обявен за почетен гражданин в знак на признателност за спасяването на града. Но първият консулски агент, който връчва акредитивните си писма в България, е Доменико Бруненги. След него досега е имало още 35 ръководители на дипломатическите мисии на Италия в България.

- В българо-италианските отношения има доста знаменателни събития. Знаят ли достатъчно съвременните българи и италианци за тях и какво се прави по държавна и обществена линия за съхраняване на общата ни историческата памет?
- По повод 140-та годишнина от установяването на официалните ни отношения организираме  исторически форум. Събрали сме и информация за една книга за италианските посланици в България. Събрали сме и много исторически снимки. Издирвали сме в архивите и семейните албуми интересни изображения, които ни дават възможност да покажем миналото. Замисляме много инициативи с цел да успеем да затвърдим  историческата памет и да направим  достъпни за хората фактите за нашето общо минало.

– Ако погледнем към настоящето, за съвременните ни отношения се използват оценките „динамичен диалог, всеобхватност на връзките, възходящо развитие“. Вас какво най-много Ви впечатлява?
- Ние продължаваме да бъдем на второ място като партньор на България в търговията. Също и в културната област нашите отношения са много живи и интензивни. Щастливо съвпадение е, че нашите два града Пловдив и Матера тази година са европейски столици на културата и привличат по-голямо внимание. Така че предизвикателството пред мен е да съумея да поддържам тази живост в отношенията, както и динамичността на тяхното развитие.

-  Споменахте за търговските ни връзки. Какво е положението с инвестициите и в другите отрасли на икономиката?
- Италианското присъствие в България се изразявя в голям брой малки и средни предприятия, които успяват да намерят много добри условия. Италианската икономика всъщност се крепи на малките и средните предприятия. С тази способност успяваме да издържаме даже и в по-трудни моменти, каквито бяха миналите години за пазара. Много е важно да развиваме и да продължим да поддържаме тази тенденция. Мисля, че в тази връзка е много важно италианското колективно участие на startup и фирми от ИКТ сектора в „WEBIT Festival Europe 2019“, който се проведе в НДК време на започналия тазгодишен традиционен фестивал на италианската култура в България.  Това е фестивал на иновациите, на който италианските фирми се представят с бъдещите тенденции в новите технологии. Проявата е  много голяма, бих казал - на световно ниво. В САЩ този вид събития са много чести. Идеята е да се съберат различни представители, да се представят собствените идеи и да се видят идеите на другите участници, както и възможностите за сътрудничество и партньорство.
 

- В културните връзки голяма роля играят Италианският културен институт и Италианският лицей. Какво Ви вдъхновява в дейността за развитието на културното общуване между италианците и българите?
- Аз вярвам много в културната дипломация. Но и преди мен е имало доста активна дейност от страна на Италианския културен институт и други културни институции в България. Аз просто засилих аспектите на комуникациите за  разгласа на това, което правим. Трябва да избягваме  дадени събития и изложби да бъдат предназначени само за определена публика. Те трябва да се отворени за широк кръг хора. С голямо удоволоствие ще кажа, че усилията в тази посока бяха възнаградени. Например във Фейсбук разширихме кръга на последователите и вече сме събрали 10 000 лайка. 

-  Туризмът е важна форма на общуване между съвременните общества и народи. Развива ли се специализираният културен туризъм?
- Отново бих желал да направя връзка с първия въпрос за екуменическите послания на папата. Защото туризмът е един от основните фактори за насърчаване на мира. Той дава възможност на народи и хора да се опознаят по-задълбочено. Това естествено помага и да се преодолеят някои предразсъдъци. Може би в миналото българите са знаели повече за Италия отколкото италианците за България, но сега все повече италианци идват в София, а и българите откриват все повече нови неща за Италия. Културният туризъм несъмненно ще допринесе за увеличаване на туристическите потоци. Показателно в това отношение е направеното от Пулия за развитието на различните аспекти за привличане на все повече туристи. Там умело се използват и филмите, произведени с цел да предизвикват интереса на туристите.

– Наскоро бе отбелязана 500-годишнината от смъртта на Леонардо да Винчи. Имаше ли събития в тази връзка и у нас? 
- Да. Като говорим за интересните неща, които обединяват хората, би трябвало да споменем и отбелязването през тази година на 500 г. от кончината на Леонардо да Винчи – гений, който принадлежи на света поради своите универсални научни разработки и изкуство. За да се знае повече за Леонардо, организирах лично една изложба на ролкови банери, които вече са показани в Италианския лицей в Горна баня. Панелите илюстрират богато цялостната широка дейност на да Винчи и неговите иновации. А днес имаме голяма нужда от иновации. От края на юни изложбата ще може да бъде видяна в Националната библиотека в София, след това ще бъде показана в Пловдив и в други градове на страната.


 


Всички новини от категория Интервюта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията