Гей сватбата на Мартина и Мис СССР

Гей сватбата на Мартина и Мис СССР | StandartNews.com

Рускинята крие миналото си, белязано от убийство и трагедия
Навратилова готви и учи с двете дъщери на Юлия

Джени Джонстън "Дейли Мейл"

- Любовта между двете пламва в парижки ресторант
- Застрелват бившия на рускинята по време на садо-мазо сеанс
- Красавицата е засечена във вилата на висш английски политик
- Лемигова е щерка на полковник от авиацията

Прясната госпожа Навратилова обсъжда чудовищното количество багаж, който нейната съпруга/съпруг е натрупал покрай сватбата. За да изясним, говорим в буквалния смисъл на думата. Не толкова за емоционалния товар, макар че е той хич не е малък. Юлия Лемигова, последната Мис СССР (за 1990 г.), която се ожени за тенис звездата точно преди Коледа, обяснява ситуацията. Когато подреждали дома, тя се изправила срещу купчини кутии с трофеите на Навратилова. "Мартина искаше да ги остави в склад, но аз мисля, че те трябва да бъдат показвани. Започнах да ги разопаковам с мисълта, че може да си направим стена на трофеите. Но след като покрих четирите стени плюс тавана, останаха още купи. Казах си: "О, Боже, колко много е постигнала".

Многократно е дъвкано, че Навратилова е една от най-успешните в историята на тениса. А на практика, когато всички кашони вече са разопаковани, се оказва, че има достатъчно трофеи да бъдат направени специални стаи и в трите къщи на двойката - две са в Маями и една в Париж. Но има една титла, която 58-годишната Мартина едва ли си е представила, че ще спечели. И тя е "съпруг(а)". Тя винаги е била откровена за своята сексуалност (обявява се публично за би още преди 33 години във времена, когато това изглежда немислимо), както и за правата на гейовете. Но едва на 15 декември миналата година легендата се възползва от промяна в закона, за да вдигне сватба със своята партньорка през последните 6,5 години.

Събитието в Ню Йорк се превърна в публично шоу. Мартина предложи клекнала пред обектива на камерите на централния корт, докато се играеше мач от U.S. Open. Сега Юлия се радва на особено положение - нещо като Дейвид Фърниш (б.а. половинката на Елтън Джон) на лесбийките.

На всичко отгоре Мартина трябва да се бори с претенциите в съда на две бивши свои любовници, които искат голям дял от богатството й. Юлия пък има две дъщери и загуба на едва шестмесечен син при съмнителни обстоятелства. Бащата на момчето - богатият френски банкер Едуард Стерн, умира няколко години по-късно завързан по време на сеанс с проститутка. Към тази невероятна история трябва да добавим признанието на Юлия, че не е знаела значението на думата гей, докато не пораснала. "Все пак израснах в Русия", обяснява 42-годишната красавица, "Никой не говореше по тези теми. Бях на 17 или 18, когато се преместих в Лондон и чух, че съществува секс между хора от един пол".

Иначе Юлия звучи като всяка друга булка - емоционална, разплакана. "Трябваше да гледам в тавана всеки път, когато исках да спра сълзите. Очаквах и Мартина да се разплаче. Тя е корава само на корта, иначе има меко сърце. Когато разменяхме брачните клетви, направо щях да се пръсна - беше невероятно, специално".

Юлия среща Мартина преди 14 години в парижки ресторант. "Бях модел, живеех в Париж и общувах с невероятни хора - от хайлайфа, кралски особи. Представиха ни една на друга. Не съм фен на тениса, но естествено знаех коя е Навратилова и се заговорихме", разказва рускинята, "Предполагам, помогна ни общият произход от Източна Европа, където хората имат доста сходни черти. Мартина беше много забавна, смяхме се доста".

Ако Юлия е била гей в онова време, няма ясно доказателство. Тя дори отказва да ми сподели дали е имала други връзки с жени преди Мартина. Личният й PR пък бърза да ме отреже по темата с обяснението, че "това не е важно".

Но 8 години след срещата им в ресторанта Юлия вече има две дъщери - Виктория (сега на 13) и Ема (на 8) от две провалени връзки. Засичат се отново в Париж. "Бях напълнила чинията и когато се обърнах, видях Мартина. Познахме се и тя се присъедини към моята компания. Представих й дъщерите си. После помислих: "Искам да се видим отново".

Красавицата настоява, че връзката е била платонична в началото. "Тя идваше да поиграе тенис с дъщерите ми. Отначало беше просто приятел. После бавно се появиха и чувствата". Юлия, която движи бизнес с козметика, продължава да живее в Париж по време на влюбването. Но започва да отскача заедно с децата на гости на Навратилова в Маями.

Как новото семейство описва връзката си пред дъщерите? Юлия отсича, че никога не се е налагало да го прави. "Не ме и питат. Просто ме виждат щастлива. Моите момичета я обожават. Мартина е част от фамилията. С нея играят тенис, понякога учат. Готви им. Наричат я Марти - сладко е".

Но неизбежното все пак се случва един ден. Голямата дъщеря на Юлия се връща разстроена от училище, тъй като хората там били казали някои неща. Сигурно не особено приятни, защото по това време еднополовите бракове са незаконни във Франция.

"Дъщеря ми попита: "Каква е Мартина?", затова трябваше да седнем и да поговорим. Казах, че Мартина е човекът, когото обичам. Направо се ококори отсреща. Помня, че казах нещо от сорта: "Не мога да си представя да живея без нея". И разговорът ни мина в посока дали те със сестра си обичат да бъдат с Мартина. Виктория отсече: "Да, искам да живеем с нея".

Не след дълго двете сестрички "обработват" Навратилова да направи предложение на тяхната майка. И за в бъдеще да ги осинови. Юлия не изключва подобна възможност.

Последната Мис СССР описва семейството като съвсем обикновено. "Вечерта преди сватбата например карахме заедно кънки. Ние сме нормално семейство, което прави съвсем нормални неща".

За да сме честни, чудното е не как двете разделят задълженията като двойка от един пол, а как успяват с живот в толкова много къщи, в които се говори на толкова много езици.

Семейството все още пътува между САЩ и Париж, където Юлия има не само козметичен бизнес, но и СПА център. Двете си говорят на английски, след като опитват безуспешно да се разберат на чешки и руски. Дъщерите пък бъбрят на френски помежду си, с Мартина на английски, а с Юлия на руски.

Навратилова има няколко сериозни връзки преди това. Тони Лейтън и Джуди Нелсън (също бивша кралица на красотата) са двете любовници, които посягат към парите й. Стига се до съдебни дела и двете жени успяват да измъкнат по няколко милиончета. Но животът на Мартина е направо скучен в сравнение с този на Юлия. Преди да се срещнем за интервюто, съм предупреден, че има доста неща, за които рускинята не иска да говори. А и куп факти от по-ранните й години са били предадени неправилно. Като например?

"Четох, че моят татко работел за КГБ, което е лъжа. Наистина беше полковник, но инженер от авиационната индустрия. Също като майка ми. Там се и запознават. Винаги са били добре устроени хора от средната класа. Получих добро образование. Родителите ми бяха културни хора, обикаляха театрите, обожаваха да посещават "Болшой", разяснява Юлия. "Но живеех в много консервативно общество. Не искаха да ми казват какво да правя, не исках да остана, затворена в кутия". И започва да обикаля пред хотелите в Москва и да продава на туристите дрънкулки. Така събира пари, за да замине на Запад. Мечтата е да види Париж, а нейният паспорт се оказва нейната красота. На 18 години става последната Мис СССР. Година по-късно - през 1991-а, е трета на Мис Вселена. И бляскавият живот започва от Лондон. Всичко това Юлия ми разказва на един дъх, но после попадаме в мъгла. Категорично отказва да разкрие какво се случва в онези години с личния й живот. Според едни слухове тя се завърта в елитните кръгове на Лондон. Веднъж е забелязана в тосканската вила на прочутия политик лорд Ламбтън. Твърди се още, че има и брак (май с шефа на модната агенция, за която работи). Странно, Юлия отказва да изясним темата. "Може ли да продължим", подканя ме и пресаташето.

Знаем със сигурност, че през 1997 г. рускинята започва връзка с колоритния банкер Едуард Стерн, един от най-богатите хора на Франция. Отказът й да говори за въпросното време е по-разбираем. За Стерн се носят легенди как спретвал сексуални оргии заедно с най-значимите фигури на Франция. През 2005 г. е намерен застрелян в женевското си жилище, облечен в розов латекс. По-късно е установено, че банкерът е убит от проститутка по време на садо-мазо сеанс. Но тази връзка носи и много мъка на Юлия. Синът им Максимилиан умира едва на 6 месеца. Бебето си отива от този свят, докато за него се грижи баща му. Двамата с Юлия вече са разделени и водят съдебна битка за момчето. Обстоятелствата около смъртта така и остават неразкрити. Но отново съм предупредена да не ровя по темата. Знае се, че бебето умира в ръцете на гледачката си. Въпросната жена пък направо изчезва малко по-късно. Юлия е сигурна, че бавачката има пръст и полицията започва разследване. "За нещастие, то е спряно без да имам възможност да предприема каквото и да е", лаконична е рускинята, "И това прави болката ми още по-силна".

Каквато и да е истината зад мистерията, прибавя своя слой трогателност зад желанието на Юлия да има свое семейство. Наясно ли е Мартина с целия този смут? "Казах й, и то в самото начало на връзката ни. Те са част от мен - болката, скръбта. Страдам за бебето всеки ден, всеки миг. Споделих й го".

Очевидно, това не е обикновена любовна история. Но и Юлия е права. "А коя любовна история е обикновена?", пита ме тя. И колкото е потайна за ранния живот на Запад, толкова е гласовита за значението на еднополовия брак с Навратилова. Сватбите между гейове все още са забранени в много щати, включително и във Флорида, където живее Мартина. Да не говорим за Русия, където според Юлия трябва да минат много години, преди нещата да се променят.

"За мен е важно да виждаме повече сватби на двойки като нашата. Бракът е естествено продължение на една връзка. Наистина се надявам, че публичната ни сватба ще даде надежда на семейства като нашето".

Заб.: Заглавието е на редакцията

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай