ГЕРБ спечели от оставката на Цветанов

След скандала с апартаментите политиците ще имат едно на ум, казва политическият анализатор Георги Харизанов

ГЕРБ спечели от оставката на Цветанов | StandartNews.com

След скандала с апартаментите политиците ще имат едно на ум, казва политическият анализатор Георги Харизанов

  • Управляващата партия може да вземе повече от 6 места в Брюксел, важно е кой ще води евролистата
  • Партньорството със СДС е положителен ход, дали е успешно - ще разберем на 26 май
  • ГЕРБ даде урок на всички как се постъпва, когато има етичен проблем
  • Нинова няма намерение да се извинява и да търси прошка от обществото

- Г-н Харизанов, какво ще се промени в ГЕРБ след излизането на Цветан Цветанов от парламента?
- Ще се промени настроението - от минорно заради атаките срещу Цветанов, в мажорно - заради урока, който ГЕРБ изнесе пред всички как се постъпва, когато има етични съмнения, когато има негативни обществени настроения и когато партията е под атака заради това че срещу определени хора има медийни публикации.
- Оставката на Цветан Цветанов ще тушира ли общественото напрежение?
- Би трябвало. Макар че тя беше неочаквана. Хората не са свикнали политиците да подават оставки след подобни публикации. Свикнали са политиците да се инатят до последно, да упорстват, да се оправдават. Но след постъпката на Цветанов, нещата ще се успокоят. Освен това темата започна да става леко досадна в последните дни. Мисля, че кулминацията бе в сряда. Тя мина, дано политици и медии се захванат с много по-важни теми.
– Ще загуби или ще спечели ГЕРБ от факта, че Цветан Цветанов ще се занимава само с партията и предизборната й кампания?
- Ще спечели, разбира се. Той ще посвети цялото си време на това, което прави най-добре. Партията ще спечели, и то много.
– Какви ще са електоралните последствия за ГЕРБ? Скандалите ще намалят ли избирателната активност?
- Ако нещата бяха останали, както бяха до преди няколко дни, избирателната активност щеше да намалее със сигурност. Сега след това, което се случи и след този модерен начин на правене на политика, ще донесе допълнително доверие в ГЕРБ. Защото разликата между ГЕРБ и социалистите започва да става изключително ярка. На едното място хора подават оставки заради медийни публикации и етичен проблем, на другото -  такъв човек е сложен начело на евролистата. Сравнявайки това, мисля че изборът става изключително лесен и ГЕРБ само ще спечели от ходовете на Цветанов.
- Ерозира ли доверието на гласоподавателите скандалът „Апартаментгейт“?
- Ерозира доверието към всички политически партии, като не трябва да забравяме, че шампион по най-евтин апартамент е Корнелия Нинова. Кирил Добрев е купил къща в Бояна по 5 евро на квадратен метър. Желю Бойчев също си е купил апартамент на символична цена, освен това е бил близък с "Артекс". Доверието към цялата политическа класа мисля че е увредено. Хубавото е, че оттук нататък всеки който има намерение да се занимава с политика, ще си има едно наум. Ще декларира сделките на пазарни цени. Ще плаща малко повече данъци. И ще спазва всички етични правила.
- Как ще коментирате факта, че скандалът взе 4 оставки и то на важни хота от управляващата партия, а никой не задава въпроси за евтините апартаменти на шефа на ВАС Лозан Панов и лидера на опозицията Корнелия Нинова?
- Оставките в ГЕРБ са 3. Четвъртият, разделил се с поста си - зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов е от Обединени патриоти. Това е показателно за това как партиите от управляващата коалиция постъпват. Корнелия Нинова за пореден път излъга. Тя каза, че е сключила сделката за апартамента си много преди да е имала намерение да се занимава с политика. Това не е вярно. Тя е сключила тази сделка през 2004 г. Нейната кариера в БСП започва през 2003. През 2005 тя е вече зам.-министър на най-силната фигура в БСП - Румен Овчаров. Така че тя за пореден път излъга, което означава, че тя няма никакво намерение да подава оставка, да се разкайва, да се извинява. Или да търси някаква форма на прошка от обществото, за това че е изповядала своята сделка за апартамент на символична цена. Колкото до г-н Панов, разбрах, че той си е взел отпуск. Не желае да разговаря с медиите.
- Цветан  Цветанов каза, че атаката срещу него е активно мероприятие преди изборите, но отказа да каже откъде идва. Кой отстреля Цветанов?
- Вижте, когато може да е всеки, това няма значение. Важното беше фактите в публикациите дали са верни. Важното беше, че абсолютно превратно се интерпретираха още в началото. Първите заглавия бяха, че Цветанов си е купил апартамент на четворно по-ниски цени. Нещо абсолютно невярно. За мен няма никакво значение откъде идва тази атака. Същественото е, че неочаквано за инициаторите на атаката, нещата се развиха по този начин. И Борисов, и ГЕРБ за пореден път записаха позитиви.
- В последните дни се чуха коментари, че говоренето за оставки прикрива интереси за милиони, тъй като чистата печалба от реализация на небостъргача на ул. "Златен рог" в Лозенец, която няма разрешение за строеж, надхвърляла 100 милиона лева. Как ще коментирате това и има ли в други сфери подобни схеми за услуги между фирми и политици?
- Първо документите за „Златен рог“ са в ДНСК и тепърва ще разберем дали ще се дострои. Освен това кой може да спечели от една сграда в София 100 милиона лева? Аз не съм против това в София да се инвестира, не съм против високи сгради. Градът трябва да се развива, иначе щяхме да живеем в сламени колиби. Нека се строи, нека се инвестира - аз съм на страната на бизнеса, в такива спорове. Важното е дали всичко е законно, дали правилата са спазени и дали са еднакви за всички. Или има фирми, които успяват да са привилегировани. И по нерегламентиран начин да печелят предимства пред своите конкуренти. Най-вероятно има и в други сфери подобни схеми. Тъй като, ако няма ние ще сме световен феномен. В цял свят едрият бизнес е в тесен контакт с политиката. В цял свят политиката се опитва да работи в интерес на едрият бизнес, тъй като едрият бизнес осигурява най-много работни места. И плаща най-големи данъци. Ако си мислим че между българският едър бизнес и между българските политици няма връзка, жестоко бъркаме. Такава връзка има навсякъде по света. Единственият въпрос е дали тази връзка поставя в привилегировано положение определени фирми. И дали правилата са еднакви за всички. Оттам нататък кой с кого си пие кафето, и ходи по почивки не интересува никого, тъй като това е личен живот.
- ГЕРБ ще изпадне ли в плен на политическия пазарлък заради кворума?
- Последните дни не показват такова нещо. Съдейки по тях не виждам такава криза за момента. Много е важно какви капани ще поставя опозицията, особено в лицето на ДПС. Мисля си, че ако има едно общо политическо поведение, кворумът не би трябвало да е проблем. Предсрочни парламентарни избори не са в интерес на никого, най-малко на българското общество. Един работещ парламент ще бъде в полза на гражданите, и на депутатите. Много от тях не биха попаднали в следващо Народно събрание.
- Как ще коментирате факта че лекар - д-р Даниела Дариткова, оглави ПГ на ГЕРБ? От какво е „болна“ парламентарната група на ГЕРБ и ще успее ли Дариткова да я излекува?
- Това не е лоша закачка. Но не виждам къде е аналогията. Първо г-жа Дариткова не оглавява ПГ на ГЕРБ в качеството си на лекар. Тя е от народните представители, които са още от първия мандат на ГЕРБ. Има доказан опит и познания като парламентарист. Второ - парламентарната група на ГЕРБ е единствената, която няма нужда да бъде лекувана от нищо. Тъй като в ГЕРБ никога не е имало скандали и разцепления, разнопосочно гласуване и разправии, войни - вътрешни или  публични, каквито има във всички останали парламентарни групи без изключение.
Напротив другите трябва да се научат от ГЕРБ как се работи екипно и отборно и да бъдат по-добри и по-дисциплинирани в работата си. Г-жа Дариткова има медицинско образование, но тя не е лекар от 2009 година насам. Тя е политик, парламентарист с 10-годишен опит, 4 пъти избиран в българският парламент.
- Има ли в ГЕРБ разделение по оста Томислав Дончев - Цветан Цветанов, както твърди опозицията?
- Със сигурност - не.
- Успешно за ГЕРБ и СДС ли ще бъде партньорството им за евроизборите?
- Ще разберем в деня след вота. Засега изглежда като един изцяло положителен ход. Беше даден добър сигнал как партии от ЕНП могат да си подадат ръка, въпреки различията си. За да направят всичко възможно да попаднат в Европейският парламент депутати от системни партии, а не да оставят свободни пространства за политически еднодневки.
– Цветан Цветанов каза някои от хората в евролистата на ГЕРБ - Мария Габриел, Андрей Новаков, Андрей Ковачев, Ева Майдел. Според Вас кои ще попаднат в списъка?
- Предстои да разберем. Листата е от 17 души. Един от кандидатите ще бъде следващият еврокомисар. Списъкът на избираемите места при ГЕРБ се разширява доста. Той ще е доста по-голям от 6 места, съдейки по днешната социология. Важно е кой ще бъде водач на листата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай