Данък уикенд няма да важи за компютри и телефони

Данък уикенд няма да важи за компютри и телефони | StandartNews.com

При купуването на нов актив ползването на данъчния кредит може да се отложи до края на годината, казва Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ

- Г-н Иванов, удовлетворени ли са работодателите от новите пояснения, дадени от финансовото министерство, за прилагането на т.нар. данък уикенд?

- Да, в голяма степен те ни удовлетворяват. Защото досега не се говореше за дерогации, не се говореше за използване на добрите практики в Европа, а проучването ни показа, че 11 страни са поискали и са договорили с Еврокомисията изключение от правилата. Това дава по-голяма предсказуемост и устойчивост за бизнеса, защото все пак едно е данъчните да влязат и да проверяват абсолютно всичко и да трябва да доказваш абсолютно всичко, а друго е да се ориентираш в рамките на дерогацията какво трябва да направиш, за да бъде всичко в рамките на закона. Това изключение от правилата за облагане с ДДС е най-вече за автомобилите с двойно предназначение, които се ползват служебно и за лични нужди. Факт е, че при първоначалните указания, които бяха дадени, беше много трудно да се намери точната пропорция, освен това отнемаше време и ресурси. Сега отчетността ще стане много по-лесна и предсказуема за бизнеса, както и по-евтино - няма да е нужно да се отделя специален счетоводител, който да брои колко време шофьорът е карал колата за служебни и лични нужди.

- Все пак остават ли притесненията на бизнеса, че данък "уикенд" ще затрудни много работата?

- Никой вече не коментира дали трябва, или не трябва да го има този данък. Това е директива, която отдавна е трябвало да се приложи, но досега правителствата не са го правили.

- Работодателските организации искахте да се постави по-висока граница за облагане с ДДС на активите с двойно предназначение - над 50 000 лв. Защо това не бе прието?

- Защото когато е под формата на праг, Еврокомисията няма да го приеме. Дори и да влезе в закон, комисията ще го свали и ще започне процедура срещу България. Разбрахме, че поставянето на такъв праг е невъзможно.
Проверихме и се оказа, че ЕК не е признала нито едно искане за дерогация, което да включва праг - това означава доброволен отказ от ДДС.

- Разсеяха ли се съмненията, че ще започне да се облага и ползването на телефони и компютри?

- Срещнахме разбиране от НАП и Министерство на финансите, че вътрешно те ще работят в посока на доказване на праг на същественост. Това е праг в резултат на анализ на приходите и разходите, при който се преценява колко ще струва на данъчния да проверява кламерите и химикалките, например. Очевидно не си струва да се занимава с това, защото ще изразходва повече време и пари, отколкото ако проверява активи от някаква стойност нагоре.

- А за ползването на фирмени имоти за лични нужди ясни ли са правилата?

- За имотите ще има доказване, тъй като Еврокомисията не е одобрила нито една дерогация за тях на нито една страна членка.

- От съобщението на финансовото министерство става ясно, че в бъдеще ще има подобряване в данъчното законодателство в посока облагането на разходите на фирмите при предоставяне на активи за лична употреба на служителите. Може ли да поясните?

- Това е най-важното. Защото в момента всички са полудели как точно служителят, който е ползвал колата за лични нужди, трябва да плати върху това данък и осигуровка. И ако започне една проверка, работодателят трябва да плати неговата част от осигуровката, да му удържи данъка и да го преведе на НАП. И става едно ходене по мъките. Затова се реши да се облага тази част, която е декларирана за лично ползване при източника.

- Кога ще стане това?

- Още сега. Това не беше предвидено и не беше ясно какво се случва с тези данъци, тъй като всеки нематериален доход също се облага. Например облага се паркомястото, което се дава на работника, и той трябва да плати данъка извън заплатата си. В случая това спестява огромни усилия на всички.

- Докато се изчака решението на Еврокомисията за дерогацията, какво ще се случи с облагането с ДДС на автомобилите с двойна употреба? Ако решението закъснее с месеци?

- Прие се, който придобива нов актив и иска да си вземе данъчен кредит, да може да отложи до края на годината плащането за лични нужди. Същевременно обаче ще трябва да отложи и ползването на данъчен кредит. И в края на годината, когато всичко е ясно, той да плати това, което ще бъде по дерогация и да си вземе данъчния кредит. Няма пълно щастие, но е по-добре от досегашния вариант.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай