Гришо: Турнирът в София е неудобен

 Гришо: Турнирът в София е неудобен | StandartNews.com

Най-добрият български тенисист Григор Димитров в момента се подготвя за предстоящия сезон. Малко преди Нова година българинът се съгласи да даде интервю за сайта "Tenniskafe". Ето какво сподели хасковлията:

- Кой беше мачът, от който научи най-много през този сезон и какво?

- През втората половина на годината загубих няколко мача след като всичко вървеше добре и водех в резултата. По принцип от всички двубои можеш да научиш нещо. Може би двата ми мача с Анди Мъри и този с Пабло Куевас. Винаги трябва да се помни, че разликата между победата и загубата е и малка, и голяма.

- В последните месеци от 2015-а определено се видя позитивна промяна в играта ти. За какво може да ти послужи изминалия сезон?

- Представянето ми през 2015-а беше по-слабо от очакванията. След "Уимбълдън" имаше промяна и въпреки, че резултатите не бяха много добри играех и се чувствах по-добре. Въпреки всичко, тежките моменти през които преминах със сигурност са били важни за развитието ми. Много неща съм премислил и преживял през тази година. Играта ми на последните турнири и сегашната подготовка, ми дават увереност за 2016 г.

- Как се готвиш сега?

- Подготовката ми започна по-рано от обичайното. Това ми позволява да бъда много по-добре физически. По принцип това е основен период през годината, през който се натрупват тези качества. Всичко върви добре и аз съм доволен от екипа си.

- Различава ли се тренировката ти с Франко Давин в сравнение с предишните треньори и по какво?

- Да. Има голяма разлика. Всеки треньор има свой подход и начин на работа. С Франко обръщаме много повече внимание на техниката и

прекарваме повече часове на корта

Аз харесвам това и мисля, че това ми липсваше. Иначе работим почти върху всичко, като може би основното ще бъде устойчивостта и постоянството по време на целия мач или турнир.

- В София сподели, че ти остават още 5 процента, за да кажеш, че вече си напълно доволен от новата ракета. Дойде ли този момент?

- Да, всичко е готово. Но не трябва да забравяме, че всичко се променя и ние трябва да сме готови да се адаптираме.

- Ще продължиш ли да работиш с двама треньори (Давин и Ортегрен) и защо?

- Доволен съм от целия екип. Всеки си е на мястото и си изпълнява задълженията. Ще продължа да работя и с двамата, а физическата ми подготовка ще се ръководи от Себастиен Дюран.

- Колко дълъг е пътят от номер 8 до номер 28 в света?

- И много дълъг, и много кратък. Конкуренцията е изключителна, а сезонът - дълъг. Не трябва да драматизираме. Трябва да се работи.

- Опитваш ли се да изградиш едно подчертано силно оръжие в играта си или ще залагаш на многокомпонентния си стил?

- Винаги е важно да имаш силно оръжие. Без това не може, но всички останали удари трябва да са на ниво. В условията на тази силна конкуренция, често разликата е една-две точки. Тогава невинаги може да се разчита на един удар. Във всички случаи най-важна остава психиката.

- Вярваш ли, че тенисистите, които идват след Голямата четворка ще могат да доминират толкова дълго в мъжкия тенис, колкото го правят Федерер, Надал, Джокович и Мъри?

- Към момента не изглежда така.

- Смяташ ли, че доминацията на Новак Джокович ще продължи и през 2016-а?

- Новак изглежда изключително балансиран и устойчив. Играта му в момента е стабилна, но факторите са много и всичко е възможно.

- Имаш ли конкретни цели за 2016-а?

- Основната ми цел е непрекъснато да се подобрявам. Вярвам в това. Нашият спорт е изключително конкурентен и ако спреш развитието си, ще изостанеш. Затова

трябва неуморен труд и вяра

Резултатите ще дойдат. Аз съм бил, макар и за малко, в топ 10 и естествено целите ми са високи.

- Изготвена ли ти е програмата за 2016-а?

- Програмата ми е готова. Разбира се е възможно е да бъде променена.

- В София каза, че се консултираш с екипа си и след това взимаш решенията. Защо няма да играеш на турнира в София?

- Аз никога не съм играл през тази седмица на годината. По принцип, първият ден след финала в Австралия не е най-доброто време за участие в турнир и това е доста неудобно за тенисистите, които имат високи цели. Особено когато турнирът е в друг континент, в друг сезон, друга настилка и в залаЕ Освен това имам съществуващи отдавна поети ангажименти към някои турнири в Америка, например Акапулко.

- Твърди се, че си отказал хонорар от 600 000 долара?

- Това не е вярно.

- На турнирите по света имаш доста фенове, има и много българи, които те подкрепят. Случвало се е да спре някой българин на улицата, за да те поздрави, за да се снима с теб или да поиска автограф?

- Това се случва почти ежедневно. Винаги е приятно да се усети любовта на хората. Това те зарежда и ти дава криле.

- Появиха се гласове, които поставиха под въпрос твоя патриотизъм във връзка с това, че не искаш да играеш пред
българска публика?

- Разбира се, всеки има право на мнение, но фактът е, че само преди месец играх в София с Монфис.

Сторихме нещо, което никога не е правено в България

и аз съм много щастлив от това. Съвместно с "Теленор", направихме събитие от най-високо ниво и най-добрият подарък за българската публика в навечерието на Коледа.

- Ще има ли подобно събитие и през 2016-а?

- Вече започваме да планираме следващия ми мач.

- Ще играеш ли на Олимпиадата в Рио?

- Олимпийските игри ще бъдат много важни за мен и за България. Целта ми е да участвам. Но за да стане това възможно, трябва да играя добре на другите професионални турнири, за да се класирам максимално напред в ранглиста на ATP, защото тя ще е основният критерий за участие на Игрите.

- Вярваш ли в съдбата или според теб човек сам избира как да се развие животът му?

- Вярвам в това, че колкото по здраво работи човек и влага цялото си сърце, толкова по благосклонна е съдбата към него.

- Какво ще бъде посланието ти към младите тенисисти в България?

- Преди месец в София направих открит урок с най-добрите ни деца до 12 и 14 години. Прекарахме качествено време заедно. Основното е много труд и вяра в това, което правят.

- Какво би пожелал на всички свои поддръжници за 2016 година?

- Пожелавам на всички светли празници и много щастлива Нова година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай