Йената доминира на валутните пазари

Йената доминира на валутните пазари | StandartNews.com

Инвеститорите избягват риска и се насочват към сигурни убежища

Мечките завладяха борсите в САЩ и Европа

Изминалата седмица бе оцветена в червено за световните капиталови пазари, а като цяло инвеститорите избягваха рисковите активи и се насочиха към считаните за по-сигурни убежища, като златото, японската йена и висококачествените държавни облигации.

Търговията на борсовите пазари бе по-предпазлива преди излизането на финансовите отчети на компаниите за първото тримесечие на 2016 година, а инерцията, натрупана покрай заседанията на големите централни банки през март, изглежда изчерпана. Най-значителни бяха спадовете във вторник, когато цената на петрола падна до едномесечно дъно, а директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард предупреди в своя реч, че световният икономически растеж остава твърде слаб и неустойчив.

Щатските пазари не успяха да продължат силното си представяне от последните близо два месеца, когато нараснаха в шест от последните седем седмици. Основните индекси на Уолстрийт изтриха малко над процент от стойността си, въпреки че стенограмата от последното заседание на Федералния резерв на САЩ през март, публикувана в сряда, показа че Фед ще подходи внимателно и няма да прибързва с повишаването на лихвените проценти, което е добра новина за инвеститорите.

Европейските борси също отстъпиха през седмицата, като широкият регионален измерител Stoxx Europe 600 изтри 0,4% и за четвърта поредна седмица завършва на отрицателна територия. Председателят на Европейската централна банка Марио Драги в свое изказване потвърди намеренията си да използва всички средства в борбата с ниската инфлация в Еврозоната. Което е напълно в синхрон с досегашните сигнали от ЕЦБ, но все пак това оказа известна подкрепа на пазара.

Японският бенчмарк Nikkei 225 падна с 2% най-вече поради поскъпването на йената, което е от голямо значение за експортно ориентираната икономика на страната. Фондовата борса в другата голяма азиатска икономика - тази на Китай, също отстъпи с близо 1%. Инвеститорите в Поднебесната империя очакват с притеснение края на 3-месечната временна забрана на големите акционери в Китай да продават повече от 1% от компаниите си, която бе наложена през януари в опит да се спре свободното падане на китайските акции.

Седмицата на валутните пазари премина под пълната доминация на йената. Отливът от рискови активи, който бе илюстриран и от пониженията на борсовите индекси, доведе до голямо търсене за японската валута, която скочи с 3% до 17-месечен връх спрямо щатския долар. От началото на годината нарастването й е 10%, въпреки че Централната банка на Япония през януари за пръв път в историята си въведе отрицателни лихвени проценти, което би трябвало да има точно обратния ефект върху валутата на страната. Йената също така нарасна с 3% спрямо еврото, швейцарския франк и канадския долар и с по около 4% спрямо британския паунд, австралийския и новозеландския долар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай