Реформа Путин за богата Русия

Смени Медведев с Мишустин, новият премиер започва мащабна програма за цифрова икономика

Реформа Путин за богата Русия | StandartNews.com
  • Промяна бизнес модела, налива 38 млрд. евро за раждането на образована средна класа
  • Смени Медведев с Мишустин, новият премиер започва мащабна програма за цифрова икономика

 "Направихме много, въпреки че понякога ни беше много трудно. Действахме в интерес на хората, но новите задачи, поставени от президента, изискват нови подходи". Това написа досегашният премиер на Русия като благодарност при раздялата си с колегите от кабинета. Думите се появиха в социалната мрежа ден след едночасовата реч на президента Владимир Путин пред Федералното събрание, която сложи край на ерата Медведев и отвори вратата за мащабни обществени промени в навечерието на голямата годишнина от Деня на победата.
Речта му разпали световните конспирации дали  с анонсираните промени в Конституцията той подготвя пожизненото си управление на Русия с увеличени правомощия на Държавния съвет или трасира пътя на удобен наследник, който ще
трябва да работи в условия на неясна компилация между силна президентска и засилена парламентарна република.

ВИЖ ОЩЕ: 6 причини Путин да посочи Мишустин

Но, докато политическите пластове тепърва ще се намесват, водещи ще са промените в икономиката, които в речта на Путин бяха маркирани, а след светкавичния избор на новия премиер вече започнаха а придобиват конкретика.  

Повече пари за децата и бедните

Путин обясни в словото си защо държавата през последните години така яростно се е борила за макроикономическа стабилност, бюджетен излишък, ниска инфлация и външен дълг и не е жалила пари за армията и ВПК. Всичко това било нужно, за да се създадат условия, в които външните икономически или военни заплахи да не могат да попречат на най-главното – вътрешното развитие и просперитета на Русия.
И увери, че вече има достатъчно пари за изпълнението на амбициозните демографски, инфраструктурни, медицински, научни и икономически програми.
Главният приоритет е решаване на демографския проблем. Путин анонсира серия от мерки, които целят съществено подобрение на икономическото положение на семействата с деца – увеличаване на майчинските за второто дете, повече пари още при раждането на първото бебе, така че семействата да могат да си позволят и следващо. Евтини заеми - до 2 процента лихва, за младите семейства с две деца и опрощаване на част от кредитите на тези с три. Препоръча на баните с държавно участие да се вслушат в думите му.
Предвиждат се и допълнителни добавки за всички деца от три до 7 години за бедни семейства, както и безплатна храна на учениците в началните класове.

Ускорено и изпреварващо развитие на икономиката

Подобряване на демографската ситуация и вдигането на жизнения стандарт вървят ръка за ръка с плана за ускорено развитие. Целта е ръстът на руската икономиката не само да догони, а да изпревари средногодишния световен ръст. Президентът не само предвижда промяна на негативния тренд, но и пренастройка на цялостния инвестиционен цикъл на икономиката. Заложени са стимули като държавни резерви, които ще бъдат пренасочени както за инфраструктурни проекти, така и във високотехнологични предприятия.

Облекчения за бизнеса, но засилена социална активност

Путин посочва необходимостта от по-тясна връзка между науката и бизнеса. Финансирането трябва да се извършва на основата на най-добрите световни стандарти.
Настоява да се снеме риска от технологичните предприемачи, така че неудачната реализация на идеите им да не се таксува вече като нецелево използвани средства с възможност за преследване с наказателни мерки.
Тоест, трябва да се създадат такива правни и финансови условия, които да стимулират развитието на стартъпите и иновативните компании.
За сметка на тези облекчения, Путин поиска от бизнеса повишена социална отговорност и активна работа с образователната система, така че да се развиват специалности, които са релевантни на реалната икономика.

Качествено образование и здравеопазване
 
Путин озвучи целия спектър от мерки за подобряване на жизнения стандарт, особено на младите, като заедно с помощите за децата, акцента върху местните университети и подобряване на регионалните поликлиники, като прибави и задачата за бързо изграждане на безплатен интернет в цялата страна.
Обеща и по-високи заплати на класните ръководители, но иска от тях качество на обучението и съхранение на ценностите на децата, заедно с темата за запазване на историческата памет и националния суверенитет и с акцент за ролята на Русия във Втората световна война.
За да се развиват по-добре регионите, той поиска по-голяма роля на губернаторите и по-добра връзка между местната и централна власт.
Социалните ангажименти на Путин ще струват  460 милиарда рубли тази година и близо 4 трилиона рубли през следващите четири години, като сумата се равнява на около 58 милиарда евро. А премиерът, който ще я осъществява е блестящ администратор и не е политик - Михаил Мишустин. Досегашният данъчен номер едно е малко известен извън Русия, но

Мишустин влиза в Кремъл с исторически рекорд

- събраните през 2018 година данъчни приходи са най-големите в цялата най-нова история на Русия - 21,3 трилиона рубли.      
Още на първите си срещи с депутатите той оповести и новата си програмата - Тя ще е "за социална справедливост, основана на традиционни ценности и насочена към по-високи доходи и жизнен стандарт". А първият пакет от закони, които той поиска от депутатите, е за защита и поощряване на капиталовложенията и намаляване на административните бариери за бизнеса.
Мишустин обяви, че за да се достигнат посочените от Путин цели, е необходимо запазване на макроикономическата стабилност,  акумулиране на допълнителни доходи, стриктно  разплащане на разходите и овладяване на инфлацията до 4 процента годишно.
Той настоява за истински пробив в дигитализацията на реалния сектор, подобрен инвестиционен климат и гарантирано стабилно финансиране за икономиката още от април.

Десни възгледи, консервативен подход

Мишустин се обяви против лансираната от депутати идея за отписване на дългове, защото това ще доведе вълна от фалити. "Все пак съм бил досега данъчен номер едно", каза недвусмислено Мишустин, но добави, че заедно с Централната банка ще се търсят мерки за намаляване на задлъжнялостта на руснаците.

Бъдещето е в проекта "Цифрова икономика",

като на първо място, според него, това е внедряването на цифровите технологии.
"Светът е на прага на големи изменения. Трансформацията, за която говорим сега, ще засегне всички отрасли на икономиката.
Ако погледнете 20 години назад списъка на 20-те световни компании по пазарна капитализация, ще видите, че само Microsoft запазва мястото си в днешните класации, а компании като Coca-Cola и Wallmart вече не са в топ 40 на най-големите компании.  
В новите 20 компании — практически са всички цифрови гиганти", каза премиерът.
Според него правителството ще претърпи "кардинални" промени, но преди това те ще се обсъдят с депутатите, защото касаят както структурата, така и персоналния състав, с по-малко на брой вицепремиери.

Богатите да помогнат на 20 млн. бедни

Мишустин не планира да сменя пенсионната реформа: "Нищо няма там да пипам". Обяви се  обаче против национализацията на добивната промишленост, както искаха комунистите.
Заяви, че няма да въвежда прогресивна скала на подоходното облагане. А на въпроса за доходите на богатите и свръх богатите, той отговори, че това трябва да се реши по друг начин - "с повече прозрачност в работата им с по-голяма отговорност, включително социална".
Негов приоритет е да се помогне на 20 милиона бедни. "В Русия не съществува средна класа", добави той, но отхвърли идеите за сваляне на данъците за тези с ниски заплати.
 
Всички домакинства - в информационна система

Всички семейства в Русия в продължение на 2 години ще бъдат вкарани в обща информационна система. И доходите им ще бъдат анализирани, за да се прецени дали е необходимо включването им в програма за адресна социална помощ.
Контролиране на всяко семейство, изречено от устата на данъчния, който направи рекордна събираемост, звучи колкото убедително, толкова и плашещо за хората.
Но това ще е на втори план. Още отсега той започва с пълна ревизия за всички национални проекти, за да види защо има забавяния.
И с промяна в здравеопазването, състоянието на което той нарече "Тъжно".
Още в първия си работен ден Мишустин раздвижи борсата. Похвали "Яндекс", обеща подкрепа за компанията и акциите й скочиха с 20 процента на борсата.
Отсега е ясно, този премиер няма да само да цитира Путин. А дали пътят му на министър-председател ще продължи и след посочените 6 месеца, зависи от резултатите. Според "Форбс" смяната на Медведев е предизвикана именно от  недостатъчността им.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай