Раненият Станишев

Безспорно в БСП той е най-подготвеният човек за Брюксел, но липсата на евробиография вече е предимство, а не недостатък

Раненият Станишев | StandartNews.com
  • Безспорно в БСП той е най-подготвеният човек за Брюксел, но липсата на евробиография вече е предимство, а не недостатък

Сергей Станишев остана без детелина за късмет в деня на св. Патрик. Нещо повече. Той претърпя двойна загуба. В ранните часове на  деня той преживя първото си разочарование след  провала на  Марош Шефчович на президентските избори в Словакия. Енергийният еврокомисар е ключова фигура в ПЕС и Брюксел, но на родна почва претърпя съкрушителна загуба от една екозащитничка - Зузана Чапутова, която е новобранец в политика, но има всички шансове в края на месеца да стане първата жена - държавен глава в Братислава.

ВИЖ ОЩЕ: Нинова надви: Йончева ще води червената листа

Часове по-късно днес Сергей Станишев получи втори удар - от БСП, след като загуби битката за  водачеството в червената евролиста. И то отново от жена, прохождаща в политиката. Която лично той  представи на естаблишмънта в Брюксел още като премиер, приемайки овациите за влизането на България в Евросъюза преди 12 години. Тогава Елена Йончева беше неговата фаворитка. Днес тя, макар и семейна приятелка, влезе в ролята на партиен опонент - избраницата на партията, която трябва да се пребори както за запазване на партийното статукво, така и за победата на БСП на предстоящите избори.

ВИЖ ОЩЕ: Станишев: Не приеха протегната ръка, битката продължава

Днес Сергей Станишев даде лидерски урок на Корнелия Нинова. Показа как се правят нещата по европейски: яви се на пленума с играчка рицар – подарък за сина на Елена. Издаде, че малкият пожелал дара, когато с майка му били на гости на семейство Станишеви. Така даде елегантен знак, че Елена не му е враг, че не води с нея партийни битки. Станишев поиска още пленумът да избере и първия, и втория в листата. За да се сложи точка на партийната интрига Елена или Сергей. И ясно показа, че джентълменти ще приеме второто място. Но Нинова не го разбра. За нея подреждането на евролистата е част от дребната й битка да се утвърди като железния лидер който командва. Маха, сваля, реди – всичко решава тя. Затова и прекрачи границата като каза, че за нея Станишев изобщо няма място в листата. Ответният удар не закъсня. Думите, с които Станишев напусна пленума: „Не приеха протегната ръка, битката продължава”, прозвучаха като проклятие. Интригите в Брюксел са пословични, апаратните игри също. Ако Станишев поиска, ще помете Нинова. Има вече и знанието, и опита и евролостовете за това.

За мен не е самоцел да водя листата на БСП, каза преди пленума Сергей Станишев и още тогава сложи точката в интригата кой печели гласовете на Столетницата. Но остави въпроса защо дългогодишният лидер на социалистите  допусна да го вкарат  в тази  куца битка. Тъй като дузина причини още от самото начало подсказваха, че финалът е предизвестен, а решението ще зарадва Йончева.

ВИЖ ОЩЕ: Корнелия скочи на Станишев: Няма нужда да е евродепутат

За социалистите Станишев отдавна не е любимото момче, което върна БСП в управлението, изтри срама от времето на Виденов, оглави втората по-големина партия в Европа и дори докара в България  американски президент, който ласкаво го нарече Mr. Clean. Вторият му мандат като председател на ПЕС  укрепи позициите му в Брюксел, но отслаби тези в България. Днес никой у нас не си  спомня за успешната му кауза да създаде повече работни места за младите в Европа, но всеки помни кампанията му за приемането на Истанбулската конвенция, която претърпя пълен крах на родна почва. И която даде коз на Корнелия Нинова да го измести в сърцата на съпартийците им.

Без съмнение, соцлидерката перфектно  се възползва от слабите му  места. Открито скача срещу кабинета „Орешарски”. Пренебрегва факта, Станишев сложи бившия си финансов министър като лице на предизборната кампания на БСП  през 2013 година и подсигури неочаквано висок резултат. И не пропуска да упреква Станишев за прегръдката  му  с Лютви Местан. Както и да се фиксира срещу ДПС в опит да се разграничи  и да пришие партията на Доган с ГЕРБ.

Нинова от доста време вае образа  си като контрапункт на Станишев. Докато той заклеймява популистите, но критикува с половин уста Борисов, тя е острие на атаката срещу премиера и партията му. И насажда впечатлението, че това е основна разделителна линия между власт и опозиция при  социалистите. Но точно това поведение на Нинова издава страх. Защото, ако Станишев стане лице на вътрешната опозиция и започне да я организира срещу нея, звездата червената Желязна лейди бързо ще почне да залязва.

ВИЖ ОЩЕ: Станишев зове за помирение: На един крак БСП няма как да финишира

Неслучайно само шепа хора в  БСП  упрекнаха  сегашната лидерка, че не отиде лично да подкрепи европейския си партиен лидер при избора му в Испания, но мнозинството в Столетницата се разгневи на Станишев, че пропуска сбирките на Бузлужда. И не забравя, че председателят на ПЕС не уважи откриването на кампанията на Румен Радев в Пловдив. Макар че,  шефът на пловдивската организация Георги Гергов тогава бе сред диригентите на събитието. А днес е първи защитник на Станишев. Яростната подкрепа на бизнесмена-политик не само не донесе победа за Сергей, но прибави поредна точка на Нинова срещу опозицията.

Сигурно за партийната статистика, днешното решение  има съществено  значение. Но истината е друга. Елена спечели, защото бе изборът на Корнелия. Сергей загуби, но не защото бе човекът на  опозицията. А защото е  човек на Брюксел -  живее далече, получава космически за нивото ни  доходи и остава впечатлението, че милее повече за  собственото си бъдеще, отколкото за България. Безспорно в БСП той е най-подготвеният човек за  листата. Така, както и Шефчович  спрямо Зузана. Липсата на евробиография обаче вече е предимство, а не недостатък. Най -малкото носи  надежда за жадувана промяна. Но, ако изразителят й е чист. Корнелия поведе. Но за БСП остава трудният проблем как рекламира в кампанията Йончева като „флагман на битката с корупцията”, след като самата тя като водачка на БСП за Брюксел е с обвинение за пране на пари в особено големи размери и с платена парична гаранция, за да е на свобода. По този показател Йончева не се отличава много от Евгения Банева. И тя може да е водач на листата на БСП, още повече, че съпругът й Николай е изконно свързан със Столетницата. Ако това беше ГЕРБ – Борисов отдавна да е сложил точка. Само, за да не носи партията му негативи от нападките.

Дали ще има нова Европа, ще стане ясно след повече от 2 месеца. Но резултатите от днешния пленум,  са налице. Корнелия надви Станишев, но резултатът и за двамата е междинен.  Истинската битка ще е на вота. Ако ПЕС катастрофира, Станишев ще бъде детрониран опозицията. Ако БСП не спечели вота, Корнелия ще сдаде властта на опозицията. И тогава часът на ранения Сергей за реванш ще удари.

А Елена има вече и обвинение, и билет за Брюксел. И чака основния си конкурент - водачът в листата на ГЕРБ. За Мария Габриел днешното гласуване не е обнадеждаващо. Колкото  и успешна да е в Европа, първото й място в бг листата изобщо не е гарантирано. А битката в ГЕРБ се очертава да е по-яростна и от тази  в Столетницата. Разликата е обаче, че в ГЕРБ тази битка никога не се води на конгреси и национални съвещания. А предварително. За нея има само слухове, които публично никой не потвърждава. На форумите на ГЕРБ всичко е цветя и рози. Защото Борисов си е научил урока и не повтаря грешките на старите системни партии като БСП. Дадеш ли публичен глас на вътрешната опозиция – свършен си. Рано или късно тя ти взема главата.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай