Станишев зове за помирение: На един крак БСП няма как да финишира

Не искам пленумът да се превърне в касапница, заяви лидерът на ПЕС

Станишев зове за помирение: На един крак БСП няма как да финишира | StandartNews.com

"Участвам в състезанието. Няма предам тези, които ни подкрепят", е заявил в емоционална реч пред пленума на БСП Сергей Станишев.Той и Елена Йончева се конкурират кой да води червената листа за евровота. Форумът на "Позитано" се провежда при закрити врати, но преди началото му Изпълнителното бюро на столетницата посочи за свой фаворит Йончева, докато опозицията на Корнелия Нинова държи лидерът на ПЕС да е №1.

В словото си Станишев призовал съпартийците си да покажат, че са обединени, а не разединени. Всеки знае силните и слабите страни и на Елена и моите, обяснил още  лидерът на ПЕС. Според него важният въпрос не е "Станишев или Йончева", а как партията е стигнала до вътрешно разделение и как членовете й да изляват от тази ситуация обединени, за да спечелят изборите. Затова и предложил пленумът да гласува не само водача, но и подгласника в листата, за да се помирят двата лагера.

"Няма как да спечелим разединени", заявил категорично Станишев и призовал да не бъде удовлетворявано желанието на съперниците днешният пленум да се превърне в касапница.

Сред основна причина за поява на вътрешно разделение той е посочил липсата на искрен диалог в партията за сметка на извиването на ръце. "Но нека бъдем искрени помежду си", призовал лидерът на социалистите в Европа. В подкрепа на необходимостта от повече честност Станишев е добавил и това, че червените са се докарали дотам да нямат доверие в едно тайно гласуване, като това на Националния съвет днес.

Той е обяснил още, че възприема множеството номинации от структирите като своеобразен вътрешен референдум - по подобие на обещаните от Корнелия Нинова допитвания по време на кампанията й за председател на БСП.

В словото си Станишев е споменал и съмнението в коректния характер на вътрешнопартийната кампания. "Всички знаем също така как беше провеждана. Няма да я коментирам: всеки е видял, всеки е чул различни неща. И това говори за лошата вътрешна атмосфера в нашата партия", е заявил той.

Като мотивация за успех Сергей Станишев е накарал присъстващите да си представят как след пленума заедно излизат той, Корнелия Нинова, Елена Йончева, членове на Изпълнителното бюро, но и хора от опозицията. И всички заедно заявяват, че отиват на изборите, за да ги спечелят. Президентът на ПЕС е завършил речта си с израза с категоричното "Няма как да финишираш първи на един крак".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай